Politico: Η Γερμανία των ελλειμμάτων, πιέζει για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική

Καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία για τα όρια των κρατικών δαπανών, μία συμβιβαστική πρόταση που έχει υπόψη του το Politico, δείχνει ότι οδεύουμε προς αυστηροποίηση των ετήσιων ελλειμμάτων.

Ωστόσο, κι αυτή η συμβιβαστική πρόταση δεν θεωρείται αρκετά αυστηρή από το Βερολίνο. Η Γερμανία δείχνει να μην πείθεται από τις συμβιβαστικές προτάσεις που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, με βάση τις οποίες κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας

και της Ιταλίας θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων. Κι αυτή η κατάσταση κάνει πιο περίπλοκες τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους κανόνες που θα διέπουν τις κρατικές δαπάνες.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του Βερολίνου, που πιστεύει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πολύ χαλαρές, η Ισπανία -που έχει την προεδρία στην ΕΕ- παρουσίασε ένα συμβιβαστικό κείμενο που προβλέπει την επιβολή αυστηρών κανόνων στα κράτη που έχουν μεγάλο χρέος. Το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου, που έχει στη διάθεσή του το Politico, αναφέρει πως οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα αναλάβουν δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος κατά 1% ετησίως για μια συμφωνημένη περίοδο.

Είναι η πρώτη φορά που ορίζεται ένα σαφές όριο μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων. Και αυτή η συμβιβαστική πρόταση είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα θρίλερ που ξαναφέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα που έχει διχάσει την Ευρωζώνη, ανάμεσα στα μέλη που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο ως προς τη διαχείριση των ελλειμμάτων και σε εκείνα που πιστεύουν ότι χωρίς αυστηρούς κανόνες οι χώρες του ευρώ θα επιστρέψουν στο ναρκοθετημένο πεδίο όπου βρέθηκαν πριν από μία δεκαετία.

Αν δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, οι Βρυξέλλες θα επιβάλλουν εκ νέου τους κανόνες που ήρθησαν όταν άρχισε η περιπέτεια με την πανδημία, κάτι που επέτρεψε στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για να ξεφύγουν από την ύφεση. Σήμερα σχεδόν οι πάντες στην Ευρωζώνη συμφωνούν ότι αυτή η κατάσταση είναι μη λειτουργική. Αλλά χρειάζονται νέοι κανόνες για την ρύθμιση των ελλειμμάτων.

Οι ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες έχουν προκαλέσει αύξηση του δημόσιου χρέους σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν μεγάλα ελλείμματα.  Οι συμφωνίες της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να διατηρήσουν το χρέος κοντά στο 60% του ΑΕΠ και να περιορίσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους κάτω από το 3%. Αυτό δεν αλλάζει. Η συζήτηση γίνεται για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και μάλιστα σκληρή γραμμή τηρεί το Βερολίνο, όπου το δημόσιο χρέος έχει υπερβεί το 60%. Με άλλα λόγια, η Γερμανία που κάποτε ήταν ατμομηχανή της Ευρώπης και σήμερα αντιμετωπίζει κρίση χρέους, επιμένει στην οικονομική ορθοδοξία, παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Η Γερμανία επιμένει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει αυστηρότατα τα σχέδια κάθε χώρας για τη μείωση των ελλειμμάτων, τις προβλέψεις για τα ποσοστά ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξανόμενες δαπάνες για συντάξεις.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι τη Δευτέρα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν τους κρίσιμους αριθμούς και το θέμα θα συζητηθεί στην συνέχεια σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι σε θολά πολιτικά νερά, σε μία περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς είναι να ζεις στο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου; (videos)

Γάζα: Τουλάχιστον 32 νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό «σφυροκόπημα» – Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία (photos/videos)

Εκεχειρία τέλος στη Γάζα: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, τουλάχιστον 8 νεκροί Παλαιστίνιοι (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα