Politico: Πέντε συμπεράσματα από τις Γερμανικές εκλογές και την «τέφρα» της Μέρκελ

ΕΛΛAΔΑ

Με μελανά χρώματα αποτυπώνει η πολιτική ιστοσελίδα politico την επόμενη μέρα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι όμορφα γεγονός που οφείλεται - μεταξύ άλλων - και στην άνοδο της ακροδεξιάς. Το politico αναφέρει επίσης, ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα έχει άμεση επίδρασή στο μεταναστευτικό, την Ευρωζώνη, την καγκελάριο, αλλά και την ιστορία.

"Η Άνγκελα

Μέρκελ παραμένει η καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό το γενικώς προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι και το μόνο αναμενόμενο στοιχείο από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση", αναφέρει ο αναλυτής Μάθιου Κάρνισινγκ, σχολιάζοντας την πύρρειο νίκη του κόμματος της Μέρκελ, το «βατερλό» του SPD και την επέλαση των ακροδεξιών στην Μπούντεσταγκ.

Αυτά είναι τα πέντε συμπεράσματα από τις γερμανικές εκλογές:

1. Ξεκίνησε το λυκόφως της Μέρκελ
Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς μιλώντας σε εθνικό δίκτυο αποκάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ τη «μεγαλύτερη χαμένη» των εκλογών. Σκληρή κριτική (ερχόμενη μάλιστα από κάποιον το κόμμα του οποίου καταποντίστηκε), ωστόσο υπάρχει αρκετή αλήθεια σε αυτό. Αντί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας επέλεξε να μιλήσει γενικώς και αορίστως για μια «Γερμανία όπου θα ζούμε καλά και ευτυχισμένοι», αποφεύγοντας ωστόσο να πει συγκεκριμένα πώς θα γίνει αυτό. Μπορεί το «auf wiedersehen» της καγκελαρίου να αργεί ακόμη, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το κράτημά της στη χειρολαβή της εξουσίας άρχισε να χαλαρώνει αμέσως μετά την ενσωμάτωση των πρώτων κιόλας εκλογικών αποτελεσμάτων. Ναι, κέρδισε, όμως η υποστήριξη στο κόμμα της έπεσε πάνω από 20 μονάδες σε σχέση με το 2013, πληρώνοντας προφανώς τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση. Ήδη οι συντηρητικοί στο μπλοκ της Μέρκελ (ειδικά οι Βαυαροί)έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν: «Σας τα έλεγα εγώ».

2. Καλώς ήρθες αντίθεση
Στην επόμενη γερμανική Βουλή θα στριμωχτούν επτά κόμματα, με πολλές μεταξύ τους διαφορές και διχογνωμίες. Εν τω μεταξύ, η είσοδος των ακροδεξιών θα κάνει σίγουρα τις συνεδριάσεις πιο «φωναχτές» και πιο έντονες. Όπως οι ίδιοι οι ηγέτες του AfD κατέστησαν σαφές την Κυριακή, η αντιπαράθεση και η «πρόσκληση» θα είναι βασικά συστατικά της στρατηγικής τους. Κρίνοντας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο λαϊκισμός έχει βρει βήμα, το θερμόμετρο του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», παραμερίζοντας το πολιτικό mainstream.

3. «Αντίο» στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης
Ήδη πριν από την Κυριακή, οι συντηρητικοί της Μέρκελ ήτα σκεπτικοί απέναντι στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του νέου Γάλλου προέδρου Μακρόν. Ένας μεγάλος γερμανικός συνασπισμός θα ευνοούσε τον Γάλλο να πραγματοποιήσει το όραμά του. Τώρα όμως που αυτή η επιλογή δεν υπάρχει στο τραπέζι, μια εξασθενημένη Μέρκελ είναι απίθανο να μπορέσει να επικρατήσει, ακόμα κι αν το θέλει. Η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να συμφωνήσουν να δημιουργήσουν κάποια μορφή προϋπολογισμού και μια θέση εποπτείας για την Ευρωζώνη με τον τίτλο του υπουργού Οικονομικών, αλλά αποκλείεται να εφαρμοστούν οι επιθυμίες των Γάλλων αλλά και πολλών οικονομολόγων που ζητούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της νομισματικής ένωσης.

4. Το Βερολίνο θα σκληρύνει τη στάση του στο προσφυγικό
Η υπομονή της Γερμανίας απέναντι στην ευρωπαϊκή έλλειψη αλληλεγγύης όσον αφορά το προσφυγικό μέτωπο ήδη έχει αρχίσει να εξαντλείται. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, η άμεση αντιπαράθεση για το θέμα με την Πολωνία και την Ουγγαρία θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα με πολλούς Χριστιανοδημοκράτες, το AfD δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν όσα τους αναλογούσαν αναφορικά με την προσφυγική κρίση, αντί να αφήσουν τη Γερμανία να σηκώσει όλο το βάρος. Τώρα, ήρθε η ώρα της πληρωμής.

5. Δεν είναι το τέλος του κόσμου
Πριν αρχίζουμε να κάνουμε ιστορικές συγκρίσεις που κόβουν την ανάσα, αξίζει να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και να θυμηθούμε ότι η Γερμανία είναι μια σταθερή δημοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της δεν ψήφισε το AfD και όσοι το έκαναν, το έπραξαν για να διαμαρτυρηθούν. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι όμορφα, αλλά οι δημοκρατικές βάσεις της Γερμανίας είναι ισχυρές ώστε να αντέξουν την επίθεση του λαϊκισμού.

Με πληροφορίες από το politico

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα