Qatargate: Κερδισμένοι και χαμένοι από την υπόθεση Καϊλή

Το ερευνώμενο σκάνδαλο χρηματισμού μελών του Ευρωκοινοβουλίου, «για να κλείσουν τα μάτια στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ» (όπως καταγγέλλει η Κομισιόν), στο οποίο έχει εμπλακεί και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Και στο εσωτερικό της χώρας μας ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, αφού – σε μια εποχή που διαφόρων ειδών σκάνδαλα κυριαρχούν στην επικαιρότητα – πολλοί σπεύδουν είτε να το εκμεταλλευτούν

είτε να αποφύγουν τυχόν συνέπειές του.

Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω ευρω-σκάνδαλο δεν μας ξαφνιάζει. Είναι πασίγνωστο ότι στο κέντρο της ευρωπαϊκής διοίκησης διακινείται τεράστιο χρήμα χάριν του lobbying και ότι χιλιάδες επαγγελματίες του είδους κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες εκπροσωπώντας τα συμφέροντα πελατών τους.

Αυτή είναι η συνέπεια μιας πολυδαίδαλης διοίκησης, από την οποία περνούν αμέτρητες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις που καθορίζουν την τύχη κάθε είδους συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πάντως η περίπτωση Καϊλή δεν προσφέρεται για ιδιαίτερη εκμετάλλευση, αφού η όποια επιλήψιμη δράση της στις Βρυξέλλες δεν αφορά ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί στα σοβαρά υπεύθυνο για τη συμπεριφορά μιας ευρωβουλευτή που από καιρό ήταν ξένο σώμα γι’ αυτό. Η δε σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για ένα πρόσωπο που με τη φροντίδα και τη στοργή άλλων, πολύ νωρίτερα, αναδείχθηκε και ανελίχθηκε στην πολιτική. Εκτός βεβαίως εάν προκύψουν πράγματα που ουδείς ακόμα γνωρίζει.

Εκτός των άλλων η Καϊλή είχε επιβεβαιώσει με τη συμπεριφορά της – υποβάθμιση του σκανδάλου των υποκλοπών με θύμα τον πρόεδρο του κόμματός της κ.λπ. – πως ούτε η ίδια ένιωθε πλέον ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Πλήθος πληροφοριών την έφεραν να φλερτάρει πολιτικά με τη ΝΔ.

Ωστόσο για το κόμμα της Κεντροαριστεράς υπάρχει πολιτική ζημιά, αφού, αρκετά χρόνια μετά την εποχή της παντοδυναμίας του, τη χρεοκοπία της χώρας και την εκλογική του συρρίκνωση, πολύς κόσμος έχει μια νέα αφορμή για να θυμηθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ των αμέτρητων σκανδάλων μιας άλλης εποχής.

Ό,τι χειρότερο σε μια εποχή που κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ξεκολλήσει από το φτωχό 8% σε συνθήκες πολύ σκληρής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ., παρότι διατηρούσε διαύλους επαφής με την ευρωβουλευτή και πολλοί ευνοούσαν τη «μετεγγραφή» της από το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της στις Βρυξέλλες, η οποία άλλωστε ήταν παντελώς άσχετη με οτιδήποτε θα μπορούσε να αφορά τη χώρα μας.

Συνεπώς η επίθεση του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. για το θέμα Καϊλή και ο χαρακτηρισμός της ως «Δούρειου Ίππου» μόνο ως άμυνα στην επιθετικότητα του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να θεωρηθεί και όχι ως μια κατηγορία που μπορεί να αξιολογηθεί ως σοβαρή.

Ωστόσο το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχο, αφού πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια δικά του στελέχη στις Βρυξέλλες να έχουν εμπλακεί στο ίδιο σκάνδαλο. Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν ένας παίκτης με πολύ χρήμα επιζητεί την ευνοϊκή διαχείριση υποθέσεών του, ευλόγως δεν περιορίζει την επιρροή του σε στελέχη μιας μειοψηφικής ευρωβουλευτικής ομάδας, αλλά ψάχνει πατήματα κυρίως στην (κεντροδεξιά εν προκειμένω) πλειοψηφία.

Με απλά λόγια, ας κάνουμε υπομονή για να δούμε το βάθος της υπόθεσης, καθώς άλλωστε τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ έχουν ήδη προαναγγείλει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην Αθήνα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ο μόνος άνετος, ο μόνος που μπορεί να απολαύσει τη συνέχεια επί της οθόνης του μασουλώντας ποπ κορν και πατατάκια. Οποιαδήποτε φθορά του ΠΑΣΟΚ (σήμερα) ή της Ν.Δ. (ενδεχομένως αύριο) θα λειτουργήσει προεκλογικά υπέρ του – αν βεβαίως υποθέσουμε ότι αυτή η ιστορία με την Καϊλή μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην εσωτερική πολιτική σκηνή…

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Σε αυτές τις φυλακές έχει μεταφερθεί (Video)

Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι ένοχοι αποφεύγουν τις απαντήσεις και το βάζουν στα πόδια»

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Η Ελλάδα φοβάται τις ρουκέτες μας, να κάτσει ήσυχα»

Keywords
Τυχαία Θέματα