Qatargate: Πώς η Μαυριτανία μπαίνει στο κάδρο – Η ομολογία Τζόρτζι για μυστηριώδη μεσολαβητή και μεταφορά χρημάτων

Ραγδαίες εξακολουθούν να είναι οι εξελίξεις γύρω από το Qatargate καθώς μετά το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να μπαίνει στο κάδρο των ερευνών και η Μαυριτανία για τα κεφάλαια που κατέβαλαν ορισμένες ξένες χώρες για να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ilemessangero, οι χώρες που είχαν σχέση με τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πανστέρι, τον κοινοβουλευτικό βοηθό Φρατσέσκο Τζόρτζι και τον ευρωβουλευτή Αντόνιο Κοτσολίνο, τον μοναδικό από τους τρεις που δεν είναι υπό έρευνα.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός

Τύπος, ο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, φέρεται να ομολόγησε πως υπήρχε μια παρόμοια συμφωνία με την Μαυριτανία.

«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».

Η σχέση με το Κατάρ

Το πρόβλημα προφανώς δεν ήταν η παροχή συμβουλών για τη διαχείριση της εικόνας της αφρικανικής χώρας, αλλά η πιθανή παρέμβαση στους θεσμούς και το γεγονός ότι όλα έγιναν στη σκιά. 

Η σχέση με το Κατάρ ήταν ευρύτερη, η οποία προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των κατηγοριών για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τους θανάτους κατά την κατασκευή των γηπέδων (μια διοργάνωση που ήταν επιτυχής, δεδομένου ότι όλα αυτά τα ζητήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στο Μουντιάλ ενώ η FIFA ισχυρίστηκε ότι η καλύτερη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γινόταν στο Κατάρ). 

Ο Τζόρτζι ανέφερε επίσης έναν μυστηριώδη μεσολαβητή σε αυτή την ιστορία, ο οποίος εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ, με το παρατσούκλι «Αλγερινός».

Ήταν αυτός που πρότεινε, το 2019, τη δημιουργία μιας ΜΚΟ για να υπάρχει ένας φαινομενικά καθαρός μηχανισμός διαθέσιμος σε αυτούς τους ελιγμούς και στις μεταφορές χρημάτων. Πρόκειται για το Fight Impunity, που χρηματοδοτείται από το Human Right Foundation.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα σημειώνει πως οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, ενώ κάνει λόγο για χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών.

Το «τρίγωνο» μεταφοράς των χρημάτων

Η «Il Fatto Quotidiano» αναφέρει πως ο… «Mister Kaili» (όπως γράφει χαρακτηριστικά τον Τζιόρτζι) μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Μπεταχάρ Μπουντζελάλ, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο. Αυτός ήταν ο τρόπος που έφταναν τα μετρητά στις Βρυξέλλες.

«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζιόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Οι «γραβάτες» και τα «ρούχα»

Η ιταλική εφημερίδα συνεχίζει, σημειώνοντας πως για τις βελγικές Αρχές υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Όπως αποκαλύπτει ο Τζιόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου.

«Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζιόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε “γραβάτες” ή “ρούχα”», αποκάλυψε.

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα λάμβανε 25.000 ευρώ σε μετρητά.

Η μυστική συνάντηση Τζόρτζι – Παντσέρι με τους Καταριανούς στις Βρυξέλλες – Τι «μαρτυρούν» οι κάμερες ασφαλείας

Παράλληλα, η εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» αποκαλύπτει μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζιόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.

Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του καθώς αρκετές φορές έξω από αυτό σταθμεύουν Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.

Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον καταριανό υπουργό Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

Ο «Αλγερινός» και ο… φουσκωμένος χαρτοφύλακας του Παντσέρι

«Ο αλ Μάρι ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση αυτή που θα πραγματοποιούνταν 30 ημέρες μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό βασίστηκε σε δύο συμβουλούς: Τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι», αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.

Η άφιξη των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών του Qatargate αλλά και όσα ακολούθησαν είναι, κατά το δημοσίευμα, καταγεγραμμένα από κάμερες ασφαλείας και το υλικό αυτό έκανε τους ερευνητές να την χαρακτηρίσουν ως «βασική» για την έρευνα που αφορά το Qatargate.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ορισμένα από τα μέλη της αποστολής από τη Ντόχα φαίνεται να γνώριζαν τους δύο Ιταλούς με τον έναν εξ αυτών «να εμφανίζει μια ιδιαίτερη οικειότητα με τον Τζιόρτζι».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος περιγράφεται λεπτομερώς τι ακολούθησε.

«Η ομάδα που βρισκόταν στο λόμπι συναντήθηκε με έναν Καταριανό που φορούσε λευκό παντελόνι. Οι τέσσερίς τους μπήκαν στο ασανσέρ. Ήταν 6 το απόγευμα και οι κάμερες εστιάζουν στον όροφο που έμεναν οι Καταριανοί. Εμφανίστηκε ένας άνδρας στον διάδρομο ο οποίος ήταν μέλος της αποστολής από τη Ντόχα να σπρώχνει μια κάπως μεγάλη βαλίτσα. Μισή ώρα αργότερα, ο Τζιόρτζι φεύγει από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι και εμφανίζεται στο λόμπι του ξενοδοχείου στο οποίο χαιρετάει ένα άτομο από απόσταση. Πρόκειται για μια γυναίκα την οποία οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως “γνωστή” του Τζιόρτζι καθώς “με το δάχτυλό της δείχνει το παιδί από μακριά”. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τζιόρτζι επιστρέφει μόνος του στον τέταρτο όροφο. Μια ώρα αργότερα οι δύο Ιταλοί και ο άνδρας με το λευκό παντελόνι αποχωρούν από τη σουίτα. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν παρατήρησαν ότι ο χαρτοφύλακας του Παντσέρι “ήταν πιο φουσκωμένος από όταν έφτασε (σ.σ. στο ξενοδοχείο)” επισυνάπτοντας και τη σχετική φωτογραφία. Μπροστά στο ασανσέρ ο άντρας με τη μεγάλη βαλίτσα αγκαλιάζει τον Τζόρτζι και επιστρέφει στη σουίτα».

Αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα είναι το τι ακριβώς συνέβη στη διάρκειας 1,5 ώρας συνάντηση. Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα από τα λεγόμενα του Τζιόρτζι στην ανάκριση μετά τη σύλληψή του ήταν ότι συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ. «Συναντηθήκαμε με τον Παντσέρι, τον Αλγερινό και τον υπουργό Εργασίας που ήταν σε επίσημη συνάντηση», φέρεται να έχει πει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την ανάκριση.

Κατά το δημοσίευμα ο Τζιόρτζι αποκάλυψε ποιος ήταν ο «Αλγερινός» στον οποίο αναφέρεται και ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρώτη ανακοίνωση των βελγικών αρχών μετά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τον Μπεταχάρ Μπουντζελάλ, ειδικό επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άνθρωπο της κυβέρνησης της Ντόχα.

«Ο Παντσέρι τους συνάντησε για να τους εξηγήσει πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν στη συνάντηση με τα μέλη της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Και αυτή δεν ήταν η μοναδική συνάντηση των Καταριανών με τον Παντσέρι καθώς ο Τζιόρτζι, όπως κλείνει το δημοσίευμα, έχει μιλήσει για άλλες δύο συναντήσεις στο σπίτι του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του Qatargate με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας του Κατάρ και στις οποίες ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να λέει ότι ήταν «παρών» για να κάνει τον μεταφραστή «καθώς παρά τα 18 χρόνια στις Βρυξέλλες ο Παντσέρι δεν γνωρίζει αγγλικά».

«La Repubblica»: Οι κοριοί στο σπίτι του Παντσέρι

Επίσης, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκάλυψε το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την άνοιξη και κορυφώθηκε στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον και εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Παντσέρι και Τζιόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους», αναφέρουν στα πρακτικά οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για μια «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Bανδάλισαν ιερή σπηλιά με βραχογραφίες 30.000 ετών – «Δεν μπορεί να αποκατασταθεί, τραγική απώλεια»

Κύπρος: Εντοπίστηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το διακύβευμα της επίσκεψης Ζελένσκι στις ΗΠΑ – Οι στόχοι του Μπάιντεν

Keywords
Τυχαία Θέματα