Reuters: Η ευρωζώνη ζητάει ακόμη περισσότερα από την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκεπτικισμός επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο με τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, να ζητάνε από την Ελλάδα περισσότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που έχει ήδη αποδεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και να παραμείνει στο ευρώ, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί ανέβαλαν για σήμερα την απόφασή τους για το εάν θα εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα και ζητούν περισσότερες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά στα θέματα της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στο κράτος και περισσότερες περικοπές στα εξοπλιστικά. Επιπλέον ζητούν τη δέσμευση της Ελλάδας να περάσει τους σχετικούς νόμους στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο.

Το Eurogroup θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 19 χωρών του ευρώ, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για τη μοίρα της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Μετά από 9 ώρες συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες και θα συνεχιστούν το πρωί. «Τίθεται θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και φυσικά τα οικονομικά θέματα» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Αποδεικνύοντας το βάθος της διστακτικότητάς του για να δοθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός έβγαλε ένα έγγραφο με το οποίο ζητούσε σκληρότερα μέτρα από την Ελλάδα ή μία πενταετή αποχώρηση από το ευρώ, η οποία φάνηκε ως μία συγκαλυμμένη απέλαση.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις των υπουργών οι οποίοι όπως τονίζει καλούνται σε ένα ακόμη eurogroup για να συμφωνήσουν για την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει την οικονομική άβυσσο και να συμφωνήσουν για νέα οικονομική βοήθεια πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Πηγή κοντά στον Ντάισελμπλουμ, είπε ότι αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης για να αποκλιμακωθεί η ένταση τη στιγμή που στο τραπέζι είχαν τεθεί τα θέματα του τι θα πρέπει να κάνει η Αθήνα και πότε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προβλέπουν ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί την Κυριακή για να μην βυθιστεί η Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε συναίνεση στο ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα για να πείσει ότι θα τιμήσει τις υποσχέσεις της και θα αποπληρώσει τα χρέη της.

Ο Σόιμπλε για το Grexit

Κάποιοι υπουργοί πίεσαν την Αθήνα να νομοθετήσει τη Δευτέρα μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις αυξήσεις στους φόρους. Η πρόταση που κατέθεσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο, απαιτούσε από την Ελλάδα να μεταφέρει κρατική περιουσία 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για την αποπληρωμή των χρεών ή μία πενταετή έξοδο από το ευρώ και διαγραφή κάποιου τμήματος του ελληνικού χρέους.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται σε σημαντικές ελλείψεις στα μεταρρυθμιστικά μέτρα και έγραφε ότι χρειάζεται λύση η οποία θα είναι βιώσιμη. Αλλά όπως τόνισαν αρκετοί αξιωματούχοι, κανείς δεν έθεσε κατηγορηματικά το θέμα της πιθανότητας της Ελλάδας από το ευρώ.

Άλλοι υπουργοί μίλησαν για δομική έλλειψη αξιοπιστίας μετά από χρόνια ελληνικών υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν και την αστάθεια και την προκλητική συμπεριφορά των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στη συνέχεια το άρθρο του πρακτορείου αναφέρεται στις διαφωνίες του Φινλανδού υπουργού και αναφέρεται στα θέματα που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, στις προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος.

Η Μέρκελ λέει το πρακτορείο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής και είτε θα αποφασιστεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο δάνειο είτε να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το τοξικό νέφος μια ελληνικής χρεοκοπίας.

EurogroupReutersσυμφωνίαδιαπραγματεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα