SpaceX: Το διαστημόπλοιο του Ίλον Μασκ τα κατάφερε – Εκτοξεύτηκε και προσγειώθηκε με ασφάλεια (Video)

Χαμόγελα για τον Ίλον Μασκ και την εταιρεία του SpaceX καθώς το διαστημικό όχημα με το όνομα Starship SN15 κατάφερε να εκτοξευτεί, να πραγματοποιήσει πτήση και να επιστρέψει στη Γη με ασφάλεια.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το SN15 εκτοξεύτηκε κανονικά, ανήλθε σε ύψος 10,000 μέτρων, πραγματοποίησε τη μανούβρα για να πάρει θέση καθόδου με την «κοιλιά» σε οριζόντια θέση απενεργοποιώντας τους τρεις κινητήρες Raptor και την κατάλληλη στιγμή τους επανενεργοποίησε για να γυρίσει

και πάλι σε κάθετο προσανατολισμό και να «φρενάρει» έγκαιρα το σκάφος προκειμένου να φτάσει με ασφάλεια στο pad της βάσης της εταιρείας στη Boca Chica (Texas, ΗΠΑ).

Το μόνο που παρατήρησαν οι μηχανικοί της εταιρείας ήταν μια πολύ μικρή διαρροή μεθανίου, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν καταστροφική. Ο σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα την όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ χάριν στην αεροδυναμική του οι κινητήρες Raptor θα ενεργοποιούνται από ύψος μόλις 2km πριν την επαφή με το έδαφος. Άρα σε μια γενική εικόνα θα έχουμε το Starship να «πέφτει» με το βάρος του και να ενεργοποιεί τους κινητήρες του μόνο όταν πλησιάσει αρκετά στο έδαφος για να επιβραδύνει την ταχύτητα της «πτώσης».

Το διαστημικό όχημα, όπως έχει δηλώσει ο Μασκ, έχει κατασκευαστεί με απώτερο στόχο το ταξίδι στον πλανήτη Άρη και τη δημιουργία αποικιών, ενώ το συνολικό κόστος για την εκτόξευση του Starship δεν θα υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό ασύγκριτα μικρότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και με δεδομένο τα ποσά που ξοδεύει μέχρι σήμερα η NASA για πιο «συνηθισμένες» αποστολές.

Πληροφορίες: techgear.gr / Photo: SpaceX

Keywords
Τυχαία Θέματα