Spiegel:Η Μέρκελ σκέφτεται να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΚΟΣΜΟΣ

Η σκληρή στάση προς τη Ρωσία παραμένει επίσημη πολιτική της Γερμανίας, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την προσεκτική χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους Ρώσους λόγω της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται προς τη χαλάρωση αλλά πολλές χώρες της ΕΕ θα την υποστήριζαν, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,

η απομόνωση δεν αποτελεί βιώσιμη πολιτική και μόνο ο διάλογος βοηθάει. Θεωρεί ότι η Ρωσία απέδειξε πρόσφατα ότι είναι αξιόπιστος εταίρος και έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Δεδομένου ότι η Ρωσία και η διεθνής κοινότητα είναι αλληλοεξαρτώμενοι, δήλωσε, έχει φθάσει η ώρα για μια σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων.

Η καγκελαρία υποστηρίζει τη νέα προσέγγιση. Μέχρι πρόσφατα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) _ που με αρχηγό τον Γκάμπριελ είναι εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση _ ήταν εκείνοι που ζητούσαν ανοιχτά την χαλάρωση των κυρώσεων. Σήμερα, κατά το Spiegel, και η Μέρκελ αλλάζει πλεύση.

Το σχέδιο είναι να αρθούν οι αρχικές κυρώσεις με αντάλλαγμα την συνεργασία της Μόσχας στις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία. Το Βερολίνο δεν εξετάζει την περίπτωση να άρει τις κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που πλήττουν ιδιαιτέρως τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ούτε εκείνες που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Εξετάζει όμως την άρση των περιορισμών στα ταξίδια που επιβλήθηκαν κατά ρώσων πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του SPD, προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις στην ΕΕ εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας στις Βρυξέλλες για την παράταση των κυρώσεων. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, δήλωσε, να φθάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση για το θέμα, το οποίο είναι απαραίτητο γιατί οι κυρώσεις πρέπει να περάσουν ομόφωνα. Η γερμανική γραμμή είναι ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να αποκομίσει την εντύπωση ότι μπορεί να διχάσει την ΕΕ.

Αν και η επίσημη στάση όλων προς τη Ρωσία παραμένει άκαμπτη, όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ αμφισβητούν τις κυρώσεις, ιδίως γιατί δεν είναι πάντα μόνο οι Ρώσοι που δεν κρατούν εποικοδομητική στάση στην Ουκρανία.Ανάμεσα σε όσους εκφράζουν σκεπτικισμό για τις κυρώσεις, είναι ο αυστριακός αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλέχνερ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Εμανυέλ Μακρόν και αξιωματούχοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλλία.

Η Ουγγαρία δηλώνει ανοιχτά ότι δεν θα δεχθεί μια αυτόματη παράταση των κυρώσεων. Οι εξαγωγές της Ουγγαρίας προς τη Ρωσία έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των κυρώσεων. Το ίδιο πρόβλημα έχει η Τσεχία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η χώρα του, που έχει από τις μεγαλύτερες εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία στην ΕΕ, επλήγη οικονομικά λόγω των κυρώσεων ενώ η Γερμανία συνέχισε να συνεργάζεται με τη Ρωσία για τον αγωγό Nordstream στη Βαλτική. Στη Γαλλία, η Βουλή πέρασε πρόσφατα μη δεσμευτικό ψήφισμα ζητώντας την άρση των κυρώσεων, εν μέρει λόγω του πλήγματος στους γάλλους αγρότες.

Στην απέναντι πλευρά, η Βρετανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ηγούνται της αντίθεσης προς όποια χαλάρωση των κυρώσεων. Υπάρχει όμως περιθώριο συμβιβασμού. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να δεχθούν μια σταδιακή χαλάρωση με ορισμένα ανταλλάγματα. Πάντως όπως καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel η γερμανική ενέργεια προσέγγισης της Ρωσίας κρύβει ρίσκο, γιατί ακόμα και αν η ΕΕ συμφωνήσει στην επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να την απορρίψει ως "καθυστερημένη".

κυρώσεις Ρωσίαχαλάρωση κυρώσεωνΜέρκελΠούτινSpiegelHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα