Telegram: Ποιος είναι ο 39χρονος ιδρυτής του που συνελήφθη στη Γαλλία – Η τετραπλή υπηκοότητα και η δέσμευση για τα δεδομένα των χρηστών

Ενώπιον δικαστή αναμένεται να οδηγηθεί εντός της ημέρας ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, ο Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, στο πλαίσιο έρευνας για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Ο Ντούροφ, ο οποίος συνοδευόταν από τον σωματοφύλακα και τη βοηθό του, είχε αναχωρήσει από το Μπακού, την πρωτεύουσα

του Αζερμπαϊτζάν, κι επρόκειτο να διανυκτερεύσει στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές.

Pavel Durov Arrested in France

The founder of #Telegram was arrested at Le Bourget airport around 8:00 PM local time. The arrest was carried out under a French warrant. #Durov is accused of refusing to cooperate with investigations into crimes linked to the use of Telegram ,… pic.twitter.com/B0sKo8XWmP

— NEXTA (@nexta_tv) August 24, 2024

Η γαλλική αρχή αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, OFMIN, είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος έρευνας σε βάρος του Ντούροφ, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για διάφορα αδικήματα μέσω του Telegram, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και προώθηση της τρομοκρατίας.

Η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων περιεχομένου με λόγο μίσους, νεοναζιστικό, συνωμοσιολογικό, ως ακόμη και για δράση κυκλωμάτων παιδεραστίας.

Ουσιαστικά, η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ντούροφ πως έμεινε άπρακτος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τον χώρο όπου κρατείται ο Ντούροφ. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε πως δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία του Ντούροφ ή συνεργατών του με την πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη γαλλική πρωτεύουσα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι αντιδράσεις για την σύλληψη του νεαρού CEO

#FreePavel από τον Έλον Μασκ

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ -ο οποίος αποσύρθηκε χθες από την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ και στηρίζει Τραμπ- έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου». 

Στο πλευρό του Ντούροφ «στέκεται» και ο Έλον Μασκ. Ο CEO του Χ έκανε αναρτήσεις με το hastag #FreePavel κα τη λέξη «ελευθερία». 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας αναρωτήθηκε σκωπτικά αν και κατά πόσον δυτικές ΜΚΟ για την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ζητήσουν από τις γαλλικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο του ιδρυτή της πλατφόρμας. «Θεωρείτε πως θα απευθύνουν εκκλήσεις στο Παρίσι ζητώντας την απελευθέρωση του Ντούροφ, ή θα κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά;», σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Γαλλία δρα σαν «δικτατορία», με «απολυταρχικό» τρόπο, κατηγορία που απευθύνει συχνά η Δύση στη Μόσχα, όπως για παράδειγμα όταν είχε προβάλει απαιτήσεις στον κ. Ντούροφ το 2014 και όταν είχε προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το Telegram το 2018.

Ποιος είναι ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος 

Ο Pavel Valeryevich Durov γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει τετραπλή υπηκοότητα – Ρωσική, γαλλική, ΗΑΕ και των νησιών της Καραϊβικής Saint Kitts and Nevis. 

Εκτός από συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, είναι επίσης συνιδρυτής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης VK.

Το 2014, ο Πάβελ Ντούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία ως αυτοεξόριστος, αφού αρνήθηκε να μοιραστεί δεδομένα ορισμένων Ουκρανών χρηστών του VK με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB. Τότε χαρακτηρίστηκε «αγωνιστής της ελευθερίας» με ευρηματικότητα στην κωδικοποίηση. 

Το 2017, ο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Young Global Leaders ως εκπρόσωπος της Φινλανδίας.

Τον Αύγουστο του 2021 πολιτογραφήθηκε Γάλλος και τώρα έχει την υπηκοότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστορία του Telegram και η «προστασία» των Εμιράτων

Λίγο πριν εγκαταλείψει τη Ρωσία, το 2013, ο Πάβελ Ντούροφ μαζί με τον αδερφό του, Νικολάι, ίδρυσαν το Telegram, με σκοπό να δημιουργήσουν μία εναλλακτική πλατφόρμα απέναντι στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.

Το Telegram έχει δεσμευτεί πως δεν θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του.

Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο Πάβελ Ντούροφ αφηγήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ντουμπάι πως η ιδέα να δημιουργήσει υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων του άρχισε να εδραιώνεται μέσα του αφού υπέστη πολλές πιέσεις από τις ρωσικές αρχές την περίοδο που εργαζόταν στο VK.

Κατόπιν προσπάθησε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τελικά επιλέξει το Ντουμπάι, που εξαίρει για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την «ουδετερότητά του».

«Νομίζω πως τα πάμε καλά με το Telegram», το οποίο έχει «900 εκατομμύρια χρήστες που πιθανόν θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μέσα σε έναν χρόνο», ανέφερε.

Στο εμιράτο του Κόλπου, το Telegram προστατεύεται από τους κανονισμούς και τους ελέγχους άλλων κρατών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε μεγάλες πλατφόρμες για να διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο.

Σύμφωνα με τον Ντούροφ, κάποιες κυβερνήσεις θέλουν να τον πιέσουν, αλλά αυτός θεωρεί πως η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» κι όχι να «παίζει γεωπολιτικά παιγνίδια».

Στη λίστα του Forbes

Το 2003, ο Ντούροφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με καθαρή περιουσία 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, τoν Φεβρουάριο του 2023, η Arabian Business τον ονόμασε ως τον πιο ισχυρό επιχειρηματία στο Ντουμπάι. 

Το 2022, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Forbes.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Διάγγελμα Νασράλα το απόγευμα – Τι θα πει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ισραήλ: Ξανάρχισαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Ουκρανία: Δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και ένας αγνοείται, μετά από επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε ξενοδοχείο τη νύχτα

Keywords
Τυχαία Θέματα