Tetris: Το παιχνίδι φαινόμενο που παραμένει δημοφιλές – Μινιμαλιστικός σχεδιασμός από την ΕΣΣΔ

Το τηλεοπτικό κανάλι της Apple βγάζει μια καινούρια ταινία, με πρωταγωνιστή τον Taron Egerton και η πλοκή δίνει την αφορμή για να αναρωτηθούμε γιατί το Tetris είναι τόσο δημοφιλές, σχεδόν 40 χρόνια αφότου πρωτοπαρουσιάστηκε.

«Έπαιξα για πέντε λεπτά και ακόμα το βλέπω στα όνειρά μου», λέει σε μία σκηνή ο Χενκ Ρότζερς, η πρωταγωνιστική φιγούρα στην ταινία (που τον υποδύεται ο βρετανός ηθοποιός Taron Egerton), ένας επιχειρηματίας στον κλάδο των video

games. Ο επιχειρηματίας Χενκ Ρότζερς προσπαθεί να πείσει κάποιον χρηματοδότη να ρίξει εκατομμύρια για να εξασφαλίσει τα διεθνή πνευματικά δικαιώματα για το παιχνίδι αυτό. «Είναι ποίημα. Τέχνη και μαθηματικά δουλεύουν με ένα μαγικό συγχρονισμό», διαβεβαιώνει ο κινηματογραφικός επιχειρηματίας τον υποψήφιο χρηματοδότη.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1980, με τον Ρότζερς να ταξιδεύσει στη Σοβιετική Ένωση με σκοπό να βγάλει από  το λεγόμενο «σιδηρούν παραπέτασμα»  το Tetris- ένα παιχνίδι που του ανατίναξε το μυαλό καθώς βρισκόταν στη Μόσχα για επαγγελματικό ταξίδι. Εκεί συναντά τον Αλεξέι Πατζίτνοφ, τον δημιουργό του παιχνιδιού και κάνουν μια παράξενη συμμαχία, αρχίζοντας έναν αγώνα δρόμου για να βγάλουν το Tetris από την Σοβιετική Ένωση καθώς του καταδιώκουν πράκτορες της KGB.

Δεν πρόκειται για «την ταινία για το Tetris», είναι περισσότερο ένα γεωπολιτικό θρίλερ, στο οποίο όμως έχει κεντρικό ρόλο το παιχνίδι. Και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε την παγκόσμια εντύπωση που προκάλεσε το Tetris όταν πρωτοκυκλοφόρησε, για να φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που έχουν τόσο μεγάλη απήχηση (όπως είναι επίσης το Super Mario Bros και το Space Invaders) .

Το Tetris είναι το παιχνίδι που γνώρισε πάρα πολλές προσαρμογές για να μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευές και πλατφόρμες  και έτσι εξηγείται γιατί έχει πουλήσει περισσότερες από 520 εκατομμύρια κόπιες σε όλο τον κόσμο.

Το concept

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που έκανε το Tetris «το τέλειο βιντεο-παιχνίδι», όπως αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής της ταινίας;

Το κόνσεπτ του παιχνιδιού είναι απλό: γεωμετρικά τετράγωνα σχήματα που πέφτουν ένα-ένα από το πάνω μέρος της οθόνης. Ο παίκτης πρέπει να τα τακτοποιήσει έτσι ώστε να δημιουργείται  μια φόρμα, σε απανωτές οριζόντιες γραμμές, αφήνοντας παράλληλα κενούς χώρους. Αλλά τα τετράγωνα «τουβλάκια» πέφτουν με ταχύτατο ρυθμό, προκαλώντας μιαν αίσθηση αγωνίας στον παίχτη για  να μπορέσει να τα διαχειριστεί. Κι όσο τα καταφέρνει, τόσο επιταχύνεται η εμφάνιση των κομματιών αυτών στην οθόνη…

Ο καθηγητής Τζέιμς Νιούμαν, διευθυντής του εργαστηρίου Playable Media στο πανεπιστήμιο Bath Spa λέει ότι «ανταποκρινόμενος στην ατέρμονη εμφάνιση των τετραγώνων, οργανώνοντας τα, βάζοντας στη θέση τους κάποια ώστε να τα ξαναδείς αργότερα, προσθέτοντας με κάποια στρατηγική άλλα που έρχονται για να δημιουργείς σχήματα, το Tetrisπροσφέρει τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου σε ένα προφανές χάος».

Εγκεφαλική …κινητοποίηση

Το Tetris θεωρείται παιχνίδι που κινητοποιεί την κριτική σκέψη, σύμφωνα με επιστήμονες του Mind Research Network, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υψηλή έκθεση στο Tetris κάνει τον εγκέφαλο να καταναλώνει λιγότερη γλυκόζη και να γίνεται πιο παραγωγικός. «Αν κοιτάξεις τον σχεδιασμό του Tetris, όλα έχουν τον χώρο τους και καταλήγουν στα πιο σαφή σχήματα», λέει ο δημιουργός βιντεο- παιχνιδιών, Νιλς Μονσάουερ.

Στην ερώτηση γιατί ένα τόσο φαινομενικά απλοϊκό παιχνίδι, όπως το Tetris, θεωρείται τόσο σπουδαίο, ο Νιλς Μονσάουερ απαντά ότι «είναι το κατεξοχήν παράδειγμα του -εύκολο να το μάθεις, αλλά δύσκολο να γίνεις μάστερ»…

«Το Tetris είναι πραγματικά ένα μινιμαλιστικό παιχνίδι ως προς τον σχεδιασμό του», εξηγεί ο δημοσιογράφος Νταν Άκερμαν, που είναι ειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας, «έφτασε στα όρια των υπολογιστών της εποχής. Επίσης είναι αρκετά αφηρημένο ώστε να πείθεις τον εαυτό σου – αν δεν ήσουν «gamer» – ότι πρόκειται για ένα γεωμετρικό παζλ».

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το Tetris δημιουργήθηκε από την ιαπωνική Nintendo, στην πραγματικότητα ήταν η δουλειά ενός Ρώσου προγραμματιστή, του Αλεξέι Πατζίτνοφ, ο οποίος το κατασκεύασε το 1984 σε μια προσπάθεια να έχει κάτι να ασχολείται ενώ δούλευε στην Ακαδημία Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Όσο για το όνομα Tetris, ο Πατζίτνοφ το δημιούργησε συνθέτοντας την ελληνική λέξη «τέτρα», που σημαίνει «τέσσερα», (όπως είναι ο αριθμός των τετραγώνων σε κάθε ένα από τα μπλοκ που πέφτουν στο παιχνίδι) και την λέξη «τένις», που ήταν το αγαπημένο του σπορ… «Σε πολλά παιχνίδια καταστρέφεις πράγματα, αλλά στο Tetris έχεις την ψευδαίσθηση ότι χτίζεις κάτι διαρκώς», εξηγούσε ο Πατζίτνοφ το 2019, σε συνέντευξη στο Polygon. «Είναι εποικοδομητικό και θετικό και σε κάνει να αισθάνεσαι έξυπνος».

Ο κινηματογραφικός Πατζίτνοφ ( που το υποδύεται ο ηθοποιός Νικότα Εφραίμοφ) συνεργάζεται με τον Ρότζερς – παρά τις πολιτισμικές διαφορές τους- και καταφέρνουν να βγάλουν το βιντεο-παιχνίδι έξω από το λεγόμενο «σιδηρούν παραπέτασμα» σε μια εποχή που στην ΕΣΣΔ κυριαρχούσε το αντικαπιταλιστικό αφήγημα.  

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Falling Blocs, δηλαδή τα μπλόκ που πέφτουν, που καταρρέουν, κάτι που παραπέμπει σε όσα συνέβησαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Στην ταινία ο Ρότζερς πιστεύει  πως βγάζοντας το παιχνίδι από την ΕΣΣΔ θα συνέβαλε στην εκτόνωση των ψυχροπολεμικών εντάσεων και θα ωθούσε την Ρωσία στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Πρόκειται προφανώς για μια πολύ απλοϊκή θεώρηση της ιστορίας, η οποία συνοψίζεται σε μια ερώτηση που κάνει ο κινηματογραφικός πρωταγωνιστής σε έναν πράκτορα της KGB: «δεν θα ήθελες να δείξεις στον κόσμο ότι η Σοβιετική Ένωση έχει κάτι περισσότερο από την ισχύ των πυραύλων και του στρατού;».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συνελήφθη για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα (videos)

Πάμπλο Εσκομπάρ: 3,5 εκατ. δολάρια για να μεταφερθούν οι ιπποπόταμοί του στο Μεξικό (Videos)

Η Ρίτα Γουίλσον τραγούδησε… Σταμάτη Κόκοτα στον Λευκό Οίκο (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα