The Line: Πώς χάθηκε στην άμμο το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα (photo/videos)

«Μια πόλη που εκτείνεται σε μήκος 170 χιλιομέτρων, από τα επικά βουνά Νέομ διέρχεται τις κοιλάδες της ερήμου και φτάνει μέχρι την όμορφη Ερυθρά Θάλασσα. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που υψώνεται 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά έχει πλάτος μόλις 200 μέτρων, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος. Η πόλη The Line επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και ορίζει τις πόλεις του μέλλοντος».

Με αυτές τις φράσεις περιγράφεται στην ιστοσελίδα neom.com το πρότζεκτ που άρχισε με πολλές φιλοδοξίες στη Σαουδική Αραβία. Το οικιστικό πρότζεκτ ΝΕΟΜ, που οι Σαουδάραβες

ήλπιζαν πως θα μεταλλάξει οριστικά την οικονομία της χώρας τους, περιλάμβανε ένα εντυπωσιακό σε σύλληψη σχέδιο για μια καινούρια πόλη – αυτό για την πόλη The Line.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμπάν αλ Σαούντ είχε υποσχεθεί μία «πολιτιστική επανάσταση» στην έρημο, που θα κινητοποιούσε κεφάλαια άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Ήταν το διαμάντι στην κορώνα του προγράμματος Vision 2030 της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, που ήθελε να αναδείξει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές δυνατότητες της χώρας, πέρα από τα όσα της εξασφαλίζει ο μαύρος χρυσός.

Το οικιστικό συγκρότημα The Line, από τα βουνά Nέομ μέχρι την Ερυθρά θα στέγαζε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αλλά αντί για 170 χιλιόμετρα του αρχικού σχεδίου, θα αναπτυχθεί ένα σύνολο σε μήκος μόλις 2,4 χιλιομέτρων, όπου στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούν να ζήσουν περίπου 300.000 άνθρωποι.

credit: NEOM

Η πόλη αυτή είχε σχεδιαστεί για να είναι μια πολυκατοικία που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, αλλά με μικρό πλάτος στην έρημο, δίνοντας μία «εναλλακτική πρόταση διαβίωσης», σύμφωνα με τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου. Οι εργασίες στην επαρχία Ταμπούκ, απέναντι από την Αίγυπτο, στην Ερυθρά, έχουν αρχίσει. Όμως το φαραωνικό σχέδιο του πρίγκιπα για την απεξάρτηση της οικονομίας του βασιλείου από το πετρέλαιο, υπονομεύθηκε από το… πετρέλαιο. Τα τρία τέταρτα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας είναι έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο, είναι στην πραγματικότητα στο έλεος της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου. Γι’ αυτό και χάθηκε στην άμμο το σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Ο Τζέιμς Σουάνστον, από την Capital Economics, εξήγησε ότι η Σαουδική Αραβία, που πέρυσι πουλούσε εννέα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, χρειάζεται να βρίσκεται η τιμή του βαρελιού τουλάχιστον στα 93 δολάρια για να έχει ισορροπημένο προϋπολογισμό. «Η μεγάλη εικόνα για την υποχώρηση της σαουδαραβικής οικονομίας είναι ότι επέστρεψαν σε ελλειμματικό προϋπολογισμό το 2023, περίπου στο 2% του ΑΕΠ», δήλωσε στην  βρετανική Telegraph ο Τζέιμς Σουάνστον. «Αυτό επήλθε όταν άρχισαν να χαλαρώνουν την οικονομική πολιτική για να υποστηρίξουν την οικονομία του βασιλείου που δεν έχει σχέση με το πετρέλαιο και να επενδύουν σε πρότζεκτς όπως το Neom. Για να υποστηρίξεις τέτοιας κλίμακας δαπάνες χρειάζεται να έχουν υψηλότερη τιμή πετρελαίου». Όμως σήμερα το πετρέλαιο που βγάζει στην αγορά ο ΟΠΕΚ είναι κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι… «Ακόμα και με τους πολέμους που ζούμε και με τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα» που θα ήθελαν οι Σαουδάραβες, επισημαίνει ο αναλυτής Τζέιμς Σουάνστον.

Οι Σαουδάραβες ήλπιζαν ότι πρότζεκτς όπως το NEOΜ και η οικοδόμηση της πόλης The Line θα προσέλκυαν ξένους επενδυτές. Όμως οι ξένοι επενδυτές δεν αγόρασαν το όραμα του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Το σχέδιο για την πόλη The Line, παραμένει πάντως μια εντυπωσιακή σύλληψη, κάτι που θα ονειρευόταν όποιος μπορούσε να αγοράσει τόση πολυτέλεια- ένα πλωτό λιμάνι, κολυμβητήρια και στάδια, πίστες σκι με συνθετικό χιόνι, μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, ρομπότ και Τεχνητή Νοημοσύνη που θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα των κατοίκων! Μόνο που για να πραγματοποιηθούν τέτοια πρότζεκτ χρειάζονται τεράστια ποσά. Και οι Σαουδάραβες λένε πως δεν τα έχουν…

Διαβάστε επίσης:

Netzah Yehuda: Ποια είναι η ακροδεξιά ομάδα που σπέρνει τον τρόμο στη Δυτική Όχθη και γιατί μπαίνει σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Τα βραβεία του Politico για την «Τάξη του 2024» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – H Καϊλή και ο «αγνοούμενος εν ώρα υπηρεσίας» Λαγός

Βρετανία: Έτσι παγίδευσε έναν έφηβο στην ανατολική Αφρική, επί 16 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα