To ασφαλιστικό στον τοίχο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Τη μάνα τους και τον πατέ­ρα του ζητούν στο θέμα του ασφαλιστικού οι δανειστές... Ένας πρώτος, πρόχειρος υπο­λογισμός δείχνει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να ξεκινούν από 10% για συντάξεις από 700 ώς 1.000 ευρώ/μήνα, να κινούνται στο 20% για συντάξεις από 1.000 ώς 2.000 ευρώ/μήνα και να αυ­ξάνονται ώς και στο 30% για συ­ντάξεις από τα 2.000 ευρώ και πάνω.

Kαι πάλι όμως οι δανειστές εμμέ­νουν στο θέμα των επικουρικών. Δεν δέχονται καν πάγωμα της επιβολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως, ζητούν εδώ και τώρα την εφαρμογή της, γεγονός

που θα οδηγήσει σε μειώσεις και στις μικρές συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ/μήνα.

Πρόκειται για ένα καθαρά υφεσιακό μέ­τρο, το οποίο θα μειώσει εκ νέου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνοντας για ακόμη μια φορά τη σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ και οδηγώ­ντας σε νέα προβλήματα... Ουσιαστικά οι δα­νειστές επιμένουν σε μέτρα που οδηγούν σε φαύλο κύκλο.

Η επιμονή των πιστωτών για μέτρα που θα μειώνουν κατ' έτος τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι κατά 1,8 δισ. ευρώ, μόνο τυχαία δεν θεωρείται, σε σχέση με την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρ­νησης για ξεκάθαρη λύση στο θέμα του δη­μόσιου χρέους.

Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νο­μισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επέμεινε στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας επίκε­ντρο της διαμάχης το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστι­κά ταμεία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 2,5%.

Το έλλειμμα

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της ελ­ληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ και όχι το 10%, ενώ η Γερμανία δίνει το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, σύμφωνα με την Ελλά­δα, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος (στοιχεία από AgeingReport 2012).

Πράγματι, το ελληνικό σύστημα κοινωνι­κής ασφάλισης λειτουργεί με βάση τη θεσμοθετημένη τριμερή χρηματοδότηση (ερ­γοδότης, εργαζόμενος και κράτος) και ο κρα­τικός προϋπολογισμός καλύπτει τη συμμε­τοχή του, αλλά και τα κάθε φορά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τέτοιου είδους επιλογές, ωστόσο, σύμ­φωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφά­λισης, το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος οδηγείται εκ νέου σε εκτροχιασμό, παρά τις σοβαρές μειώσεις των συντάξεων, τις αυξή­σεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη γενικότερη αποδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρήθηκε από το 2010 έως σήμερα.

Μέσα στην προηγούμενη 5ετία, υπήρξαν μειώσεις των συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) της τάξης του 45%, που οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση του βιο­τικού επιπέδου των συνταξιούχων και ταυτό­χρονα συνέβαλαν στην ανησυχητική μείωση του αποθεματικού κεφαλαίου της κοινωνικής ασφάλισης. Η συρρίκνωση αυτή επήλθε λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα την τελευταία 5ετία, της μείωσης των εσόδων λόγω ΡSΙ κατά 12,5 δισ. ευρώ, της μείωσης των μισθών κατά 4 δισ. ευ­ρώ, της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης από 18,9 δισ. ευρώ το 2010 σε 8,6 δισ. ευρώ το 2015, της υψηλής ανεργίας που επιφέρει απώλειες εσόδων στην κοινωνική ασφάλιση της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ, της εισφοροδια­φυγής (-15 δισ. ευρώ το 2014) και της εκτίνα­ξης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (-17,4 δισ. ευρώ το 2014).

Οι επιλογές

Οι εκπρόσωποι των δανειστών όμως υπο­στηρίζουν πως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δυναμιτίζουν τη συζήτηση για μια ρεαλιστική αναδιάρ­θρωση του ελληνικού χρέους, και αξιώνουν να ληφθούν τώρα όλα αυτά τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση της δημοσιο­νομικής βιωσιμότητας του συστήματος κοι­νωνικής ασφάλισης.

Οι επιλογές που οι θεσμοί ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούν τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των εισφορών, ζητώντας τη με­γαλύτερη διασύνδεση των συντάξεων με τις εισφο­ρές, άρα και πάλι μείωση των συντάξεων, αλλά και την αποφυγή της μελλοντικής κάλυ­ψης των αναλογιστικών ελλειμμάτων από το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος ήτοι μέτρα τώρα που θα περιορίζουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη του μέλλοντος.

Σημαντικό εδώ να αναφέρουμε είναι ότι, την ώρα που το ασφαλιστικό παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το κλείσιμο της συμφωνίας, έρχεται και η απόφαση του ΣτΕ να ταράξει τα νερά αφού ζητά την επιστροφή σε 800.000 συνταξιούχους, μαζί με όσα περικόπηκαν από τις συντάξεις τους, και τα χρή­ματα που αφορούσαν σε δώρα τους.

Πολλές προεκτάσεις έχει η απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Έτσι αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τη στιγμή που θα κληθούν να πληρώσουν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε εκτέλεση των δικαστι­κών αποφάσεων που ακυρώνουν ως αντισυ­νταγματικές τις περικοπές αποδοχών και δώ­ρων που έγιναν από το 2012 και μετά (σε κύρι­ες και επικουρικές συντάξεις) καθώς σε πρώτη φάση αφορούν τους περίπου 800.000 συντα­ξιούχους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, που πρέπει να δουν να αυξάνονται οι συντά­ξεις τους με τις παράνομες παρακρατήσεις και τα επιδόματα (εορτών, αδείας) έως 800 ευρώ, ενώ σειρά θα πάρουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αντίστοιχες απαιτήσεις και με τον τερματισμό της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αρμόδιοι οικονομικοί παράγο­ντες, πολιτικοί, νομικοί κ.λπ., ανακαλύπτουν σιγά - σιγά το βάθος των επιπτώσεων και τα «μυστικά» των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο αντιπρόε­δρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος: «Με την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη μεί­ωση στις συντάξεις» ενώ έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η κα­τάργηση των δώρων στους συνταξιούχους έχει κριθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικα­στήριο αντισυνταγματική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Η απόφα­ση αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κύρι­ες και επικουρικές συντάξεις, αφορά τη ρή­τρα μηδενικού ελλείμματος» ενώ συμπλήρω­σε: «Η αύξηση του ΦΠΑ είναι έμμεση μείωση των συντάξεων».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής λέει επίσης: «Είναι αντισυνταγματικές και οι καταργήσεις των δώρων, με την απόφαση του Συμβουλί­ου της Επικρατείας».

Οι εξέλιξη αυτή είναι φανερό ότι δένει ακό­μη περισσότερο τα χέρια της κυβέρνησης αφού όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε περικοπές, σύμφωνα και με τον νόμο πλέον, αλλά πρέπει να επιστρέψει και τα κομμένα από τις συντάξεις στους συνταξιούχους.

έλλειμμαΑΕΠΔΝΤΣτΕIssue: 1869Issue date: 18-06-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα