WSJ: Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προτρέπουν την Ουκρανία να μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός

της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να δώσουν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ένα κίνητρο για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία. Ο Σούνακ είπε νωρίτερα σήμερα ότι η Δύση θα έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών, που θα της έδιναν ένα «αποφασιστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη WSJ, αυτές οι δημόσιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμφιβολίες που εκφράζουν σε ιδιωτικό επίπεδο Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί πολιτικοί, για το κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Αυτήν την εβδομάδα πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι Δυτικοί ηγέτες ζήτησαν ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και κανείς δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο εγγύς μέλλον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις αρχές του μήνα. Ο Μακρόν φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία. Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

Η Κίνα καλεί σε διάλογο, ανοιχτή η Ρωσία

Η Ρωσία καλωσόρισε σήμερα τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Η Κίνα ζητά γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο ενός σχεδίου 12 σημείων σε σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.

Επιφυλάξεις της Δύσης

Η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991 – όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση – αν και το Κίεβο ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν επίσης ψυχρά στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής λόγω των στενών του δεσμών με την Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πρόταση της Κίνας για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Πεκίνο δεν έχει πολλή αξιοπιστία ως μεσολαβητής.

«Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο υπέγραψε μια συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές μόλις ημέρες πριν από την εισβολή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές.

«Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.

«Έτσι θα δούμε φυσικά τις αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.

«Σκοπεύω να δω τον Σι Τζινπίνγκ» λέει ο Ζελένσκι

Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας. Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, ενώ δεν είναι γνωστό τι λέει ο Σι Τζινπίνγκ για αυτό.

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Οχάιο: Ο εκτροχιασμός τρένου με χημικά σκότωσε σχεδόν 45.000 ζώα (Photos/Videos)

Λύθηκε το μυστήριο με τη σιδερένια μπάλα σε ακτή της Ιαπωνίας – Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο (Videos)

Η Ρωσία προειδοποιεί ΝΑΤΟΟυκρανία για απάντηση στις προκλήσεις στην Υπερδνειστερία

Keywords
Τυχαία Θέματα