Wall Street: Μια κακή χρονιά που έφερε μεγάλα κέρδη και η επιστροφή

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Μια ασυνήθιστα κακή χρονιά έφερε ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη στη Wall Street το 2020. Ωστόσο, η επιστροφή στην ομαλότητα θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% το 2020, σπάζοντας το φράγμα των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 14% φέτος και διαμορφώνεται κοντά στις 3.700 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε φέτος 41% και διαμορφώνεται πάνω από τις 12.750 μονάδες. 

Πώς ήρθαν τα κέρδη

Αυτά

τα αυνήθιστα κέρδη σημειώθηκαν παρά τις πολλές κακές ειδήσεις που σέρνονται όλο το χρόνο: Ο κορωνοϊός «κλείδωσε» την οικονομία με τα lockdown και σκότωσε, μόνο στις ΗΠΑ, περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Η υπερβολική προσοχή στην πολιτική, η οποία μετέτρεψε κάθε κλείσιμο της Wall Street σε δημοψήφισμα για τις εκλογές, αλλά και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν. 

Πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι η αγορά δεν έχει συναισθήματα, δεν ανταποκρίνεται σε ενδείξεις που αφορούν εκτιμήσεις σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί σε σχέση με αυτό που έχει συμβεί ή συμβαίνει.

Το επόμενο έτος υπόσχεται να είναι λιγότερο τραυματικό. Μόλις πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί άρχισαν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, ενώ αναμένεται ότι 100 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του νέους έτους. 

Το Κογκρέσο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας σχέδιο στήριξης της οικονομίας, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 900 δισ. δολαρίων, αν και η αγορά ξεκίνησε στραβά την εβδομάδα καθώς εμφανίστηκαν φόβοι για μια νέα παραλλαγή του Covid-19 στη Βρετανία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Η επιστροφή

Η επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με ομαλότητα θα πρέπει να προσφέρει μια τεράστια ώθηση στην οικονομία, να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ξεφύγουν από την αργή ανάπτυξη τόσο της εποχής Ομπάμα όσο και της εποχής Τραμπ, αν και πολλοί πιστεύουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και κατά το νέο έτος.

Η τελευταία ύφεση προκλήθηκε από μια οικονομική κρίση που τραυμάτισε βαριά το τραπεζικό σύστημα, μείωσε την όρεξη για ανάληψη κινδύνου και άφησε στάσιμη την ανάπτυξη, λόγω της έλλειψης σημαντικών δημοσιονομικών κινήτρων, με μια Fed που ανησυχούσε πολύ για τον πληθωρισμό.

Αυτή τη φορά, τρισ. δολάρια έριξαν στη μάχη για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας τα οποία απορροφήθηκαν αμέσως, ενώ αναμένονται επιπλέον τονωτικές ενέσεις. Η Fed φαίνεται να συνειδητοποιεί το λάθος που έκανε μετά την οικονομική κρίση του 2008 και υποσχέθηκε να μην «σφίξει» τη νομισματική πολιτική μέχρι το 2023.

Με δεδομένο το γεγονός πως η τρέχουσα ύφεση δεν οφείλεται σε υπερβολική ανάληψη κινδύνου, αλλά σε έναν ιό που ανάγκασε τον τερματισμό της, η ανάκαμψη θα πρέπει να είναι ταχύτερη και ισχυρότερη από αυτήν που ξεκίνησε το 2009, λέει ο Christopher Harvey, της Wells Fargo Securities, σύμφωνα με το Marketwatch. 

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με 4% το 2021, γρηγορότερα από ό,τι συνηθίσαμε από το 2010 έως το 2019, αλλά δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη ζημιά που έφερε η ύφεση του κορωνοϊού έως το 2022 ή το 2023. Υπάρχει πιθανότητα η οικονομική ανάπτυξη να είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτό, λέει ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος της MKM Partners, ο οποίος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% - 6,5% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται από 2,5% έως 3,5%.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρό, λόγω της διάθεσης των εμβολίων και τις ενισχυμένες θεραπευτικές αγωγές. Η συσσώρευση ρευστών περιουσιακών στοιχείων στα νοικοκυριά θα μειωθεί καθώς θα τα απορροφήσουν πολλές υπηρεσίες, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του 2020.

Μια ακμάζουσα οικονομία σημαίνει ότι τα κέρδη της S&P 500 το επόμενο έτος θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 15% έως 20%, λέει ο Michael Darda. Όμως, η ισχυρή ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου και αυτό θα ασκούσε πίεση στις αποτιμήσεις, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας και των επικοινωνιών.

Ο Harvey της Wells Fargo με τη σειρά του προβλέπει ότι το 2021 θα δούμε τους επενδυτές να περιστρέφονται από τις υψηλές τεχνολογικές πτήσεις και σε φθηνότερες, πιο οικονομικά ευαίσθητες «λύσεις». Ευαίσθητες στην άνοδο και την πτώση, με βάση τα θετικά και τα αρνητικά νέα για την πανδημία, γιατί θα ωφεληθούν περισσότερο καθώς η ζωή επιστρέφει σε κάτι που μοιάζει με φυσιολογικό.

Wall StreetΑγορέςχρηματιστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα