Zει το αμερικανικό του... όνειρο

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν είναι το πρώτο διεθνές πρωθυπουργικό ταξίδι, ωστόσο, μάλλον, είναι το πιο... εξωστρεφές. Τα ραντεβού σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη έμοιαζαν να έχουν μια περισσότερο εσωτερική ατζέντα (χρέος, πλεονάσματα, επενδύσεις) – αν και η διεθνής συγκυρία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, δεν έχει αλλάξει από τότε που έγιναν τα ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εντούτοις τα τετ α τετ επί αμερικανικού εδάφους μοιάζουν να «εξυπηρετούν» περισσότερο τη

διεθνή ατζέντα της χώρας. Φυσικά και δεν λείπουν οι συζητήσεις για επενδύσεις, ούτε οι επαφές για την εξαγγελθείσα ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όμως η ατζέντα είναι περισσότερο φορτωμένη με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε ένα μήνυμα... εξωστρέφειας, σε μια περίοδο που το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα και εξαιτίας της 16χρονης Γκρέτας Τούνμπεργκ, αν και το παράδειγμα για την τραγωδία στο Μάτι φάνηκε να γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης, που έσπευσε να σχολιάσει ότι η σύνδεση της τραγωδίας με την κλιματική αλλαγή είναι «κωλοτούμπα και επιστροφή στην πραγματικότητα».

Φορώντας το διεθνές κοστούμι του, ο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, προχώρησε σε άλλη μια στροφή 180 μοιρών για ένα ζήτημα το οποίο, προεκλογικά, βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. και χρησιμοποίηθηκε παντοιοτρόπως για να φθείρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 102 άτομα, την οποία ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως παράδειγμα των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ένοχος η κλιματική αλλαγή

Συγκεκριμένα, στην έναρξη της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης είπε πως η πυρκαγιά, «οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν να δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης». Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός πως «η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες».

Η τοποθέτηση αυτή του Μητσοτάκη έφερε σφοδρότατες αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κωλοτούμπα» και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία είχε στοχοποίησει το «γαλάζιο» στρατόπεδο ως υπαίτια όταν συνέβη το τραγικό γεγονός. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη. Το οφείλει πρωτίστως στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι, πάνω στους οποίους τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ για μικροκομματικά οφέλη».

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντεπίθεση του Μαξίμου, το οποίο κάλεσε το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να υπενθυμίζει στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς του. «Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Στο Μάτι, η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε, δυστυχώς, στους 102 νεκρούς» ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Φέτος, με εκατοντάδες πυρκαγιές, δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος. Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη» κατέληξε η ανακοίνωση του Μαξίμου, υπενθυμίζοντας, με τον δικό του τρόπο, τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση.

«Πράσινη» ατζέντα και οικονομία

Δεσμεύσεις αλλαγών σε «πράσινο» επίπεδο προανήγγειλε πάντως από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, μολονότι είμαστε μεγάλος παραγωγός λιγνίτη. Σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το πρόβλημα απαιτεί αντιμετώπιση «εδώ και τώρα», σημείωσε ακόμη πως «έχουμε κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής κεντρική συνιστώσα των κυβερνητικών μας πολιτικών». Δήλωσε μάλιστα πως «η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Ιδιαίτερα πλούσια πάντως ήταν η ατζέντα των συναντήσεων και επαφών που είχε ο Μητσοτάκης σε επίπεδο οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο πρωθυπουργός πήρε μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και, στη συνέχεια, παρέστη σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία συμμετείχαν, μετά από σχετική πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman David Solomon, 30 CEOs κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων με δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί στο Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του εκδήλωσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ, παράλληλα, θα μιλήσει σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Εν συνέχεια ο Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Είναι προγραμματισμένο επίσης ο πρωθυπουργός να μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα παραμονής του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στοχεύει, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αφενός να αναδείξει ο πρωθυπουργός διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας και αφετέρου να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά είτε παγκόσμια. Αλλά και να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επαφές για Βαλκάνια…

Όσο, όμως, και αν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ... πυροδοτεί την εσωτερική επικαιρότητα, η αλήθεια είναι ότι γίνεται σε μια περίοδο που το Προσφυγικό «επανέρχεται», όχι μόνο με την αύξηση των ροών προς τις ελληνικές ακτές, αλλά και με τις απειλές Ερντογάν στην Ευρώπη, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία μοιάζει να μην κάνει πίσω προκαλώντας συνεχώς στην Κύπρο.

Επιπλέον, οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας, που πέρασαν μια περίοδο έντασης λόγω των S-400, φαίνεται ότι δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, παρά τις κοινές περιπολίες στη Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Το ελληνικό ενδιαφέρον, φυσικά, είναι εστιασμένο και στα Βαλκάνια, αφενός γιατί το μελάνι της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει στεγνώσει, και αφετέρου διότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία σε ό,τι αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα.

Κατά συνέπεια, η διεθνής συγκυρία έφτιαξε εν πολλοίς την ελληνική ατζέντα, η οποία άλλωστε περιελάμβανε επαφές με Ράμα, Ζάεφ και Ερντογάν. Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας τα πράγματα μάλλον ήταν ξεκάθαρα, μιας και ο Μητσοτάκης επανέλαβε στον ομόλογό του ότι προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. είναι ο σεβασμός και των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Όπως ήταν φυσικό, έδωσε έμφαση κυρίως στον αυτοπροσδιορισμό και στα περιουσιακά δικαιώματα.

Και αν η συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό είχε σχεδόν τα αναμενόμενα αποτελέσματα (και μια ανανέωση του ραντεβού, στο τέλος Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου), μάλλον δεν ισχύει το ίδιο για το ραντεβού με τον Ζόραν Ζάεφ, που μάλλον είχε μια δόση απογοήτευσης για το ακροατήριο της Ν.Δ.

… και οι σεβαστές Πρέσπες

Και αυτό διότι πολλοί (βάσιμα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος για το σαμαρικό στρατόπεδο) δεν άκουσαν με ευχαρίστηση τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητά επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών που απορρέουν από αυτή, όπως είναι η προστασία των εμπορικών σημάτων. Η συνάντηση αυτή μάλλον δεν θα ξεχαστεί εύκολα, μιας και η Ν.Δ. πολιτεύτηκε προεκλογικά χρησιμοποιώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που φαίνεται και από τα ποσοστά της στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, συνεχίζοντας ακόμα να φορά το διεθνές του κοστούμι, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, και με τον βορειομακεδόνα ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ σε μια συνάντηση που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητσοτάκης είπε στον Ζάεφ ότι ο ίδιος δεν θα είχε υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ότι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και, επομένως, η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές ότι είπε ο Μητσοτάκης στον Ζάεφ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο ζήτημα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε.

Ματαίωση

Όσον αφορά δε την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων «χάλασε» τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δυο ανδρών, κίνησε διαδικασία έρευνας για την αποπομπή του Τραμπ από τον προεδρικό θώκο, με αποτέλεσμα η συνάντηση με τον «πλανητάρχη» να ματαιωθεί, ενώ έως και χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θεωρείτο εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

ταξίδιΜητσοτάκηςΗΠΑIssue: 2093Issue date: 26-9-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
ονειρο, goldman sachs, ηπα, χρεος, οηε, συριζα, μνήμη, νέα, αθηνα, iab, sachs, david, business, forum, bloomberg, ρος, κυπρος, ελλαδα, βουλη, date, video, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, μαρικα μητσοτακη, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, υιοθετηση, μνήμη, μια ημερα, αλβανια, βερολινο, εθνικη, ηπα, οηε, πλαισιο, bloomberg, αυξηση, ατζεντα, βαλκανια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυστυχως, δοθει, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργεια, επενδυσεις, ερντογαν, ετος, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδιο, υποθεση, ισχυει, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κωμοπολη, μαξιμου, ματι, μητσοτακης, νεα υορκη, παντα, ουσιαστικα, παρισι, περιβαλλον, πλαστικα, ραντεβου, ρος, σεβασμος, συγνωμη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συρια, σχεδια, σχεδιο, ταξιδια, τουρκια, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, φορα, χαγη, ωρες, αδυνατο, business, date, δικαιωματα, david, εμφαση, forum, goldman sachs, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, μοιαζει, πηγες, πληροφοριες, popular, sachs, ταξιδι, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα