ΑΑΔΕ: Ανατροπές στις δηλώσεις ΦΠΑ – Μηδενίζουν σταδιακά οι αποκλίσεις για έσοδα και έξοδα με βάση τα myDATA

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, οι οποίες προαναγγέλλουν την πλήρη κατάργηση των αποκλίσεων σε έσοδα και έξοδα, όπως αυτά καταγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Από τις επόμενες δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβληθούν στα τέλη του μήνα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε σημαντικές

αλλαγές με στόχο την περιορισμένη ανοχή στις αποκλίσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, οι αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων που καταγράφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μειώνονται σταδιακά, με στόχο να μηδενιστούν πλήρως μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διορθώνουν τα στοιχεία που έχουν καταχωρίσει.

Με την νέα ρύθμιση, τα δεδομένα που καταγράφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να μεταφέρονται αυτόματα στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση. Το νέο σύστημα κλείνει σημαντικά «παράθυρα» φοροδιαφυγής, καθώς δεν θα επιτρέπεται στους επαγγελματίες να παραποιούν ή να υπερβάλλουν τα έξοδά τους.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες θα μπορούν να προσθέτουν επιπλέον έσοδα και να υπολογίζουν το ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί, εφόσον έχουν εκδώσει τιμολόγια που δεν έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ εντός 24 ωρών λόγω τεχνικών προβλημάτων ή ειδικών εξαιρέσεων, όπως πολύ χαμηλός ετήσιος τζίρος.

Στο νέο σύστημα, τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και θα χρησιμοποιούνται για την φορολόγηση, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα παραποιήσεων και διορθώσεων από τους χρήστες. Στο παρελθόν, η ανοχή στις αποκλίσεις ήταν 30% για τα δεδομένα εσόδων και 30% για τα δεδομένα εξόδων, δηλαδή τα στοιχεία που ανέβαιναν στα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούσαν να διορθώνονται σε ποσοστό 30%.

Από την 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024, το ποσοστό ανοχής θα μειωθεί σε 10% για τα έσοδα και σε 20% για τα έξοδα. Από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις θα μηδενιστούν για τα έσοδα και θα περιοριστούν σε 5% για τα έξοδα. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά, δεν θα επιτρέπονται αποκλίσεις ούτε για τα έσοδα ούτε για τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ του Δεκεμβρίου τον Ιανουάριο, το ποσοστό των εσόδων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι ταυτόσημα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ήταν 67%, ενώ το ποσοστό για τα έξοδα ήταν μόλις 30,73%.

Ωστόσο, με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ τον Απρίλιο, τα ποσοστά αυτά παρουσίασαν σημαντική αύξηση, με τα έσοδα να φτάνουν το 88% και τα έξοδα το 63,64%. Αυτή η βελτίωση δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή στις νέες φορολογικές απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

ΑΑΔΕ – Σαντορίνη: «Ρεσάλτο» σε σκάφη ημερήσιας κρουαζιέρας που φοροδιαφεύγουν

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΑΔΕ, Ανατροπές, ΦΠΑ – Μηδενίζουν, DATA,aade, anatropes, fpa – midenizoun, DATA