Αχτσιόγλου: Στόχος μας να αναδειχθούν οι εργαζόμενοι σε πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας

Πολιτική

«Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, αγώνα και διεκδίκησης, για την εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρέος του κόσμου της εργασίας είναι να συνεχίσει αυτόν το συλλογικό αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα. Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και με τα μέτρα που λαμβάνουμε, να ενισχύουμε τα δικαιώματά τους, να βελτιώνουμε το εισόδημα και τη διαπραγματευτική

θέση τους».

Αυτό δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια, «η οποία έχει ασφαλώς πολύ δρόμο μπροστά της, επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι ο κόσμος της εργασίας είναι το σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής μας, αλλά και ότι ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους εργαζόμενους σε πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας».

Με τη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας περιγράφει τις προϋποθέσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της επικείμενης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν 1.300.000 άτομα. Όπως είπε, η ελάφρυνση θα ανακουφίσει λαϊκά στρώματα που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία και σώρευσαν οφειλές προς τα Ταμεία, ενώ προσθέτει ότι θα ευνοηθούν ιδιαίτερα περίπου 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι, οι οποίοι, αν και πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών χρεών στα Ταμεία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται η υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Στο εξής, οι απολύσεις θα πρέπει να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, η απόλυση είναι άκυρη και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας)» διευκρινίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποδηλωμένης εργασίας. «Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις περιλαμβάνουμε ρυθμίσεις που θωρακίζουν περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, προβλέπουμε την αυστηροποίηση των προστίμων, όταν διαπιστώνεται ότι ένας εργαζόμενος με δηλωμένη ημιαπασχόληση, εργάζεται στην πραγματικότητα με πλήρες ωράριο. Παράλληλα, θα δώσουμε για πρώτη φορά δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει, εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του» εξηγεί η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι το πλαίσιο για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα γίνει ευνοϊκότερο, ενώ, «με τις διατάξεις που θα νομοθετήσουμε, ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μία πολιτική και ιδεολογική μάχη, στην οποία συγκρούονται τα σχέδια για το μέλλον της χώρας, αλλά και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα κάθε κόμματος. «Το πολιτικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές, τοποθετεί τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο και προϋποθέτει ότι οι πολιτικές που θα ασκούνται, θα καθορίζονται από τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες» σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, στη δημοσιογράφο Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΕΡ: Κυρία υπουργέ, 1 Μαΐου σήμερα, μία μέρα η οποία καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών. Επί της θητείας σας στο υπουργείο Εργασίας, ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει για την προστασία των εργαζομένων;

ΑΠ: Η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, αγώνα και διεκδίκησης, για την εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ημέρα διεθνιστικής και ταξικής αλληλεγγύης με ένα ξεκάθαρο μήνυμα- ότι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, η πάλη για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, η πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, είναι διαρκής.

Χρέος του κόσμου της εργασίας είναι να συνεχίσει αυτόν το συλλογικό αγώνα με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Χρέος της κυβέρνησής μας είναι να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και με τα μέτρα που λαμβάνουμε, να ενισχύουμε τα δικαιώματά τους, να βελτιώνουμε το εισόδημα και τη διαπραγματευτική θέση τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αποτελούν κορυφαίες δεσμεύσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους που έγιναν πράξη και ήδη δημιουργούν μία νέα εποχή για την αγορά εργασίας στη χώρα.

Δεν είναι, όμως, οι μόνες παρεμβάσεις μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή και νομοθετήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων και των υπερωριών. Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις θεωρώ πως ήταν και η νομοθετική πρόβλεψη ότι, σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι θα ικανοποιούνται πρώτοι για τις απαιτήσεις τους και μετά οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος που μένει απλήρωτος, θα μπορεί να εκδίδει εκτελεστό τίτλο σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, προκειμένου να λαμβάνει τα δεδουλευμένα του.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις μας έχουν ως στόχο να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Δεν θα είχαν καμία αξία, όμως, αν δεν συνοδεύονταν από έναν μηχανισμό που να εγγυάται πως ό,τι νομοθετούμε θα εφαρμόζεται στην πράξη και φυσικά θα είχαν μικρή αξία, αν δεν συνοδεύονταν από την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Για τους λόγους αυτούς και από την αρχή της θητείας μας, ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, μειώνοντας την αδήλωτη εργασία πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Για τους ίδιους λόγους, εργαστήκαμε εντατικά για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω από 370.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, η οποία έχει ασφαλώς πολύ δρόμο μπροστά της, επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι ο κόσμος της εργασίας είναι το σημείο αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής μας, αλλά και ότι ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους εργαζόμενους σε πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας.

ΕΡ: Ποιες προϋποθέσεις και ποια βασικά χαρακτηριστικά θα έχει η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία;

ΑΠ: Πρόκειται για μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν 1.300.000 άτομα. Η ελάφρυνση θα ανακουφίσει λαϊκά στρώματα που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία και σώρευσαν οφειλές προς τα Ταμεία.

Η ρύθμιση δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και αφορά οφειλές που γεννήθηκαν έως και τις 31/12/2018. Το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής, επιπλέον της μείωσης των προσαυξήσεων κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Ειδικά, για τους αγρότες, επειδή ο επανυπολογισμός της οφειλής δεν τους εισφέρει κάτι, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, οι προσαυξήσεις διαγράφονται κατά 100%. Και για τους αγρότες, οι δόσεις της ρύθμισης θα φτάνουν έως και τις 120, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους. Αν εξοφλήσουν εφάπαξ, θα έχουν 100% κούρεμα προσαυξήσεων, ενώ, αν ρυθμίσουν την οφειλή σε δόσεις, οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 50%.

Επιπλέον, από τη ρύθμιση θα ευνοηθούν ιδιαίτερα περίπου 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι, οι οποίοι, αν και πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών χρεών στα Ταμεία. Με τη ρύθμιση και τη μείωση της οφειλής τους, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και μέσα από μία μικρή μηνιαία παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

ΕΡ: Με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι οι απολύσεις θα πρέπει να αιτιολογούνται. Τι θα αλλάξει για τους εργαζόμενους;

ΑΠ: Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε στη χώρα μας την υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο εξής, οι απολύσεις θα πρέπει να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, η απόλυση είναι άκυρη και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας).

Πρόκειται για μία διάταξη-τομή που ενισχύει έμπρακτα την προστασία των εργαζομένων και βάζει τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις, προστατεύοντας το δικαίωμα στην εργασία από καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές.

ΕΡ: Έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποδηλωμένη εργασία. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε για την εξάλειψη του φαινομένου;

ΑΠ: Η υποδηλωμένη εργασία έχει τεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ και τα μέτρα που έχουμε λάβει για την τήρηση των ωραρίων και την προ-δήλωση των υπερωριών συμβάλλουν στην καταπολέμησή της.

Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις περιλαμβάνουμε ρυθμίσεις που θωρακίζουν περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, προβλέπουμε την αυστηροποίηση των προστίμων, όταν διαπιστώνεται ότι ένας εργαζόμενος με δηλωμένη ημιαπασχόληση, εργάζεται στην πραγματικότητα με πλήρες ωράριο. Ξέρετε είναι διαφορετικό να μην δηλωθεί ένα δεκάλεπτο μίας υπερωρίας ενός εργαζομένου που κατά τα άλλα είναι δηλωμένος σε πλήρη απασχόληση και διαφορετικό να διαπιστώνεται ότι ένας εργαζόμενος που δηλώνεται για 4ωρη εργασία (ημιαπασχόληση) εργάζεται στην πραγματικότητα 8ωρο (πλήρη απασχόληση). Στη δεύτερη περίπτωση, τα πρόστιμα οφείλουν να είναι πιο αυστηρά και αυτό θα νομοθετήσουμε.

Παράλληλα, θα δώσουμε για πρώτη φορά δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει, εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα βασικά στοιχεία της εργασιακής τους σχέσης, για τις αποδοχές και τους όρους εργασίας τους και για τυχόν μεταβολές τους. Αυτό αφενός μεν θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να καταγγέλλουν άμεσα παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο ΣΕΠΕ, ενισχύοντας και την αποτελεσματικότητά του αφετέρου δε θα αποτρέπει τους εργοδότες από το να μεταβάλουν μονομερώς ή να αποκρύπτουν βασικά στοιχεία της εργασιακής σχέσης, αφού θα ξέρουν πια ότι αυτά θα είναι αμέσως ελέγξιμα.

ΕΡ: Τι αλλάζει στο πλαίσιο θεμελίωσης συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

ΑΠ: Στο ίδιο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις εισάγουμε ρύθμιση με την οποία το πλαίσιο για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα γίνεται ευνοϊκότερο.

Συγκεκριμένα, επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο εργαζόμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προκειμένου να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί.

Σήμερα, απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει 1.000 ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη που θα νομοθετήσουμε, επεκτείνουμε αυτό το διάστημα στα 17 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη εργαζόμενοι που είχαν μεγάλες περιόδους ανεργίας, καθώς απασχολούνταν σε επαγγέλματα που επλήγησαν ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, όπως, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι.

ΕΡ: Έντονες ήταν το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις των διανομέων με μηχανάκι για τις συνθήκες εργασίας τους. Σε ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις σκοπεύετε να προχωρήσετε;

ΑΠ: Οι διανομείς με δίκυκλο εργάζονται υπό ειδικές συνθήκες και έχουν ανάγκη ειδικών προστατευτικών ρυθμίσεων. Το προηγούμενο διάστημα, συναντηθήκαμε αρκετές φορές με εκπροσώπους των εργαζομένων, πριν καταλήξουμε στο πλαίσιο ρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνεται κι αυτό στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Με τις διατάξεις που θα νομοθετήσουμε, ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς. Συγκεκριμένα, νομοθετούμε την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, αν αυτό είναι της ιδιοκτησίας του, την υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας στον εργαζόμενο, την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, αν το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζομένου, την υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μητρώο των δικύκλων που χρησιμοποιούνται και να διεξάγουμε αποτελεσματικότερους ελέγχους για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Πέρα από τα ειδικά μέτρα, το πολιτικά σημαντικό είναι το εξής: Όπως κάναμε με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, έτσι και τώρα με τους διανομείς σε δίκυκλο, νομοθετώντας μία σειρά ρυθμίσεων για την προστασία της εργασίας τους, φέρνουμε στο προσκήνιο τα δικαιώματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων που για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αόρατες τόσο την περίοδο της κρίσης, όσο και πριν από αυτήν.

ΕΡ: Διανύουμε μία προεκλογική περίοδο. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

ΑΠ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μία πολιτική και ιδεολογική μάχη, στην οποία συγκρούονται τα σχέδια για το μέλλον της χώρας, αλλά και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα κάθε κόμματος.

Τα διαπιστευτήριά μας είναι ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ανατάξαμε την οικονομία και την θέσαμε σε αναπτυξιακή τροχιά, μειώσαμε την ανεργία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύσαμε το κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των πιο ευάλωτων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, στήσαμε στα πόδια της τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, προστατεύσαμε τις συντάξεις και προχωρήσαμε για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία, σε αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αναβαθμίσαμε τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία που κατέρρεαν, προχωρήσαμε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το νόμο για την ιθαγένεια, για την αναδοχή και υιοθεσία, για την ταυτότητα φύλου.

Πρόκειται για ένα έργο απτό και μετρήσιμο με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο «όπλο» μας. Στην ίδια κατεύθυνση το πολιτικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές, τοποθετεί τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο και προϋποθέτει ότι οι πολιτικές που θα ασκούνται, θα καθορίζονται από τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα πεπραγμένα και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση βύθισε την οικονομία στην ύφεση, εκτίναξε την ανεργία, ισοπέδωσε τους μισθούς, μειώνοντας τον κατώτατο κατά 22%, θεσπίζοντας τον υποκατώτατο και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, οδήγησε στη διάλυση τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και μείωσε 12 φορές τις συντάξεις, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις. Κι αυτά είναι μόλις κάποια από τα πεπραγμένα της. Παράλληλα, το πολιτικό της σχέδιο για την επόμενη μέρα, κάθε φορά που ξεδιπλώνεται αυθόρμητα από τον κ. Μητσοτάκη, προκαλεί τρόμο για το αντικοινωνικό του βάθος. Η ΝΔ δεν κρύβει ότι οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ, εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της στο 8ωρο, στις συλλογικές συμβάσεις, στο δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα ανεργίας και όλα αυτά, προκειμένου να διασφαλίσει προνόμια και φοροελαφρύνσεις σε μία οικονομική ελίτ, την παλινόρθωση της οποίας οραματίζεται και με την οποία απροκάλυπτα ταυτίζεται.

Στις επερχόμενες εκλογές, λοιπόν, οι πολίτες έχουν μπροστά τους δύο ξεκάθαρους απολογισμούς και δύο ξεκάθαρα και άκρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια. Στη βάση αυτών εκτιμώ ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του κατεστημένου, αλλά θα κάνει την επιλογή που την χειραφετεί και δικαιώνει τις δικές της προσδοκίες.

Έφη Αχτσιόγλουσυνέντευξηρύθμιση οφειλών120 δόσειςεργαζόμενοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
πρωταγωνιστες, δωρο χριστουγεννων, μαΐου, χρεος, συριζα, απε-μπε, εργανη, εκλογες, νέα, τραπεζες, κουρεμα, οφειλή, σεπε, συγκεκριμένο, νεα δημοκρατια, επιδομα, video, popular, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, Κορμός Χριστουγέννων, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ρυθμιση οφειλων, ημιαπασχοληση, υπουργειο εργασιας, εργασια, θεμα, ιθαγενεια, οικονομια, πλαισιο, σεπε, υγεια, υιοθεσια, υφεση, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, διχτυ, δικυκλο, δωρο, ευρω, ειπε, ενσημα, επαγγελματα, επιδομα ανεργιας, εποχη, εφαπαξ, ζωης, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυρια, λογο, μαΐου, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, μπε, ξερετε, οχηματων, οχημα, οχθη, πινοσετ, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, σωμα, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τομη, φυσικα, φορα, οφειλή, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, ποδια, popular, θεσεις
Τυχαία Θέματα