Αεροπορική επιδρομή στη Συρία άφησε 3,5 εκατ. ανθρώπους χωρίς νερό

ΚΟΣΜΟΣ

Μια αεροπορική επίθεση σε ένα κέντρο επεξεργασίας υδάτων στη Συρία την περασμένη Πέμπτη διέκοψε την υδροδότηση για 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, πάντως το πρόβλημα έχει μερικώς αποκατασταθεί, αφήνοντας μέχρι σήμερα 1,4 εκατομμύρια με ελλιπή παροχή νερού, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Στη Συρία, οι κανόνες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εκείνους που προορίζονται για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας για τον άμαχο πληθυσμό, συνεχίζουν να παραβιάζονται σε καθημερινή βάση», ανέφερε με ανακοίνωση του η εκπρόσωπος της

UNICEF στη Συρία Χάνα Σίνγκερ. «Η αεροπορική επίθεση –που σύμφωνα με αναφορές– έπληξε το κέντρο επεξεργασίας υδάτων του αλ Κάφσεχ στο βόρεια πόλη του Χαλεπίου την περασμένη Πέμπτη είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράδειγμα», πρόσθεσε.

Η Σίνγκερ δεν ανέφερε ποιος είναι υπεύθυνος για τις αεροπορικές επιθέσεις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας χωρών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βομβάρδισαν το κέντρο επεξεργασίας υδάτων, ενώ το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την πολεμική αεροπορία της συριακής κυβέρνησης για τον βομβαρδισμό. Καμία από τις προαναφερθείσες αναφορές δεν περιείχε αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς.

Η καθημερινή αναφορά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων της περασμένης Πέμπτης δεν έκανε λόγο για αεροπορική επίθεση σε συριακό έδαφος.

Κάτοικοι και αντάρτες ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη –που πιστεύεται ότι ήταν της ρωσικής ΠΑ– ενέτειναν τις επιδρομές τους σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετές πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, περιλαμβανομένων και αρκετών πόλεων στα δυτικά της επαρχίας του Χαλεπίου.

Η πόλη του Χαλεπίου είναι χωρισμένη στα δύο, με την δυτική μεριά να ελέγχεται από δυνάμεις της κυβέρνησης και την ανατολική από τους αντάρτες. Η μια πλευρά στερεί από την άλλη την παροχή νερού, με τα Ηνωμένη Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να αναφέρουν πως το νερό χρησιμοποιείται ως «όπλο του πολέμου» ενάντια στον άμαχο πληθυσμό.

Η υδροδότηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς πολλοί σταθμοί ύδρευσης βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, από αντιμαχόμενες αντάρτικες ομάδες και από την συριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα σήμερα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς ανακοίνωσε πως οι τοπικές αρχές κατέληξαν σε μια συμφωνία κατά την οποία ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης θα αποχωρήσουν από μια περιοχή της πόλης Χομς που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα σήμερα πως σύροι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησαν συναντήσεις στη Χομς για να ολοκληρώσουν μια ειρηνευτική συμφωνία, σε συνέχεια της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην περιοχή Ουάερ της πόλης Χομς, όπου είναι η τελευταία περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει προσπάθειες που θα επιτρέψουν «σε μαχητές που επιθυμούν να παραδώσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν στις κανονικές ζωές τους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη Ταλάλ αλ Μπαράζι.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως οι μαχητές των ένοπλων οργανώσεων θα ξεκινήσουν να αποχωρούν από την περιοχή από την επόμενη εβδομάδα.

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα