Αφιέρωμα 1821 – 2021: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που εκστόμισε ο Χαρίλαος Τρικούπης την 10η Δεκεμβρίου του 1893 στο ελληνικό κοινοβούλιο, στοιχειώνει την πολιτική – οικονομική ιστορία της χώρας.
Έκτοτε, κανένας και ουδέποτε δεν τόλμησε και δεν θέλησε να αλλάξει έμπρακτα νοοτροπία στην άσκηση της οικονομικής μας πολιτικής που οδήγησε στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ως αποτέλεσμα συνεχών δανεισμών.
Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες πριν από την ηχηρή πτώχευσηΗ προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881 ήρθε ως αποτέλεσμα επέκτασης των συνόρων του ελεύθερου ελληνισμού σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης,
Η εκβιομηχάνιση συντελείται με όρους που ξεπερνούν τα στενά βιομηχανικά – καπιταλιστικά συμφέροντα και επηρεάζουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες των μεσαίων στρωμάτων. Πέρα από τους παραδοσιακούς αγροτικούς πληθυσμούς, στους οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη του κράτους τα πρώτα 50 χρόνια, έρχονται να προστεθούν νέοι και σύγχρονοι τομείς απασχόλησης όπως έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, καλλιτέχνες κ.λπ. Ταυτόχρονα, σημειώνεται μια αύξηση της νομισματικής ρευστότητας με την κυκλοφορία χαρτονομισμάτων. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία αυτής της περιόδου παίζει η εξαγωγή της σταφίδας – από την Πελοπόννησο κυρίως, όπου καλλιεργείται κατ’ αποκλειστικότητα. Ο ρόλος των σταφιδοπαραγωγών θα ενισχυθεί περισσότερο καθώς και η οικονομική τους επιρροή, με την παρακμή του ναυτιλιακού διακομιστικού εμπορίου.
Την ίδια εποχή εμφανίζονται δίπλα στο μονοπώλιο της Εθνικής Τράπεζας μια σειρά πιστωτικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά ιδρύματα. Τέλος, στην Ελλάδα της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα εμφανίζεται μια ισχυρότατη ολιγαρχία, η οποία αποτελείται από κεφαλαιούχους της διασποράς. Κοντολογίς, με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας επεκτείνεται εδαφικά αλλά και οικονομικά – με τη διεύρυνση των αγορών – το ελληνικό κράτος και παρατηρούνται σοβαρές κοινωνικές και ταξικές ανακατατάξεις, με την αλλαγή των παραδοσιακών μορφών εργασίας και την προσθήκη νέων, σύγχρονων συνθηκών παραγωγής.
«Από το 1875 – 1880 και πέρα, η βαθμιαία τάση μείωσης του ρόλου του κράτους στη διαδικασία αντλήσεως του πλεονάσματος ανακάμπτεται. Η σχέση κρατικών δαπανών και εθνικού εισοδήματος ανέρχεται πάλι στο 20% περίπου, και οι κατά κεφαλή κρατικές δαπάνες, που ανέβαιναν με συγκρατημένους ρυθμούς, παρουσιάζουν μετά το 1880 θεαματική άνοδο.
Η αναστροφή όμως αυτή στην τάση μειώσεως των κρατικών εξόδων ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ενίσχυση της κρατικής αστικής τάξεως. Πρόκειται αντίθετα για σύμπτωμα εξασθενίσεώς της.
Πραγματικά, ενώ ώς το 1875 η διόγκωση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αποκλειστική σχεδόν συνάρτηση της διογκώσεως του κρατικού μηχανισμού, από το 1875 -1880 και πέρα αρχίζει βαθμιαία να εκφράζει την επέκταση των τομέων όπου το κράτος ασκεί πολιτική. Η αλλαγή των δεδομένων της διπλωματικής ισορροπίας στα Βαλκάνια, που εξαναγκάζει το κράτος να ενισχύσει τον στρατό, δεν είναι παρά μόνο μια από τις νέες εκφάνσεις της βαθιάς μεταβολής».
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΔ, σελ. 14
Πολιτικοί σταθμοί προς την πτώχευση1886. «Χρηματιστήριο της Ανατολής» φιλοδοξούσε να καταστήσει την πτωχή πλην τίμια Ελλάδα ο Χαρίλαος Τρικούπης στην κοινοβουλευτική του θητεία, που άρχισε στις 6 Μαΐου 1886 και ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1890. Πρόκειται για μιαν από τις μακροβιότερες κοινοβουλευτικές θητείες ελληνικής κυβέρνησης. Σ’ αυτό το διάστημα, ο Τρικούπης κατάφερε να θεμελιώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και να επαναφέρει σε ισχύ νόμους και φόρους που είχε καταργήσει προηγουμένως ο μισητός του πολιτικός αντίπαλος Θ. Δηλιγιάννης. Αξιοσημείωτο αυτής της περιόδου είναι ότι ο Τρικούπης φρόντισε εκτός από τον άρτο και για τα θεάματα του λαού…
1890. Το 1890, στις 14 Οκτωβρίου, ο Τρικούπης χάνει τις εκλογές από τον μόνιμο αντίπαλό του, τον Θ. Δηλιγιάννη. Είναι η εποχή που στην Αθήνα κυριαρχούν τα Κρητικά γεγονότα. Κάθε ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των Κρητικών ξεσηκώνει θύελλα διπλωματικών διαμαρτυριών από την τουρκική πλευρά. Επίσης, εκείνη την περίοδο, ένα άλλο εθνικό ζήτημα πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση. Οι διωγμοί των Ελλήνων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το ενοποιημένο κράτος της Βουλγαρίας. Στα οικονομικά κυριαρχεί ο μόνιμος πονοκέφαλος της εξεύρεσης του απαιτούμενου εξωτερικού συναλλάγματος για την ετήσια πληρωμή των τοκομεριδίων στους αλλοδαπούς δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου τομέως. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Μέσα σ’ αυτή την ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η μικροπολιτική και οι αβυσσαλέες αντιπαραθέσεις εσωτερικών συμφερόντων, βρίσκει την ευκαιρία το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο να παίξει άσχημα παιχνίδια σε βάρος της δραχμής, με αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, κατά τον χειμώνα του 1891 – 1892, η αξία των ελληνικών χρεογράφων στα χρηματιστήρια του εξωτερικού να μειωθεί από 10% έως 12%.
1892. Παύεται η κυβέρνηση Δηλιγιάννη, με συνέπεια να ξεσπάσουν αναταραχές στην Αθήνα από τους οπαδούς του. Το αδιέξοδο θα προκαλέσει εκλογές τον Μάιο του 1892 και το εκλογικό σώμα επαναφέρει τον Τρικούπη στην κυβέρνηση. Αντιμέτωπος με τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα θα επιχειρήσει τη σύναψη νέων δανείων προς εξυπηρέτηση των παλιών. Οι όροι δανεισμού αποδεικνύονται δυσβάστακτοι. Η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική τιμή των δανείων και στην τιμή έκδοσης έφτανε το 30%. Ακολούθησε μια νέα και άγρια περίοδος λιτότητας φτάνοντας στο σημείο να φορολογηθεί ανηλεώς ακόμα και η εκπαίδευση. Ο Τρικούπης, αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο του δημοσιονομικού προβλήματος, ύστερα από μια σειρά ανεπιτυχών προσπαθειών, κυρίως με τον αγγλικό παράγοντα, προτίμησε να αποσυρθεί εγκαίρως από την εξουσία για να μην υποστεί αυτός την επερχόμενη καταστροφή.
1893. Στις 3 Μαΐου 1893 τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο Σωτηρόπουλος, με υπουργό Εξωτερικών τον Δ. Ράλλη. Όλοι περιμένουν από τον Σωτηρόπουλο απλώς να επισημοποιήσει την πτώχευση. Ο ίδιος, ωστόσο, προσβλέποντας στην προσωπική του φήμη, όπως είχε πράξει και ο Τρικούπης νωρίτερα, αντί να προβεί στην επίσημη διαπίστωση της πλήρους χρεοκοπίας στράφηκε στον οίκο Χάμπρο του Λονδίνου. Από εκεί ο Σωτηρόπουλος εξασφάλισε το απαιτούμενο κεφάλαιο που χρειαζόταν για την κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων τόκων. Το δάνειο Χάμπρο ήταν εξαιρετικά τοκογλυφικό και στην ουσία δεν ήταν παρά μια έμμεση αναγνώριση της πτώχευσης, μια «δόλια χρεοκοπία», όπως χαρακτηρίστηκε. Στις 30 Οκτωβρίου του ιδίου έτους ο Σωτηρόπουλος παραιτήθηκε, για να δοθεί η εντολή στον Τρικούπη να σχηματίσει κυβέρνηση. Πρώτη κίνηση να ακυρώσει το «δάνειο κεφαλαιοποίησης» του Σωτηρόπουλου, γιατί θεωρούσε πως είχε καταντήσει κουρέλι την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Προσπάθησε, σύμφωνα με την προσφιλή του τακτική, να συνάψει νέα δάνεια που θα εξυπηρετούσαν τα παλιά. Ωστόσο, δεν συνάντησε πρόθυμους δανειστές και αναγκάστηκε, στις 10 Δεκεμβρίου, να εκφωνήσει το παροιμιώδες για την ελληνική οικονομία «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Η είδηση της πτώχευσης, πέρα από τα ειρωνικά και άκρως επιτιμητικά σχόλια που προκάλεσε στο εξωτερικό, ερέθισε ιδιαίτερα τους δανειστές μας, οι οποίοι αξίωσαν την επιβολή διεθνούς ελέγχου πάνω στις εισπράξεις του Δημοσίου.
Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα 1821 – 2021: Η αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας – Η απήχησή της στην ελληνική Αριστερά
Αφιέρωμα: 1821-2021 – Η αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας – Προς τη Μικρασιατική Καταστροφή
Αφιέρωμα 1821 – 2021: Η αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Βενιζελικοί – αντιβενιζελικοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα μέτρα – Κορωνοϊός: Τι θα ισχύει από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ
- Το lockdown για τους ανεμβολίαστους έρχεται - Όλα ανοικτά για τα Χριστούγεννα
- Χαλάνδρι: Αποσωληνώθηκε ο 68χρονος οφθαλμίατρος
- Lockdown στην Ολλανδία: Επεισόδια στους δρόμους μετά την ανακοίνωση
- Έτοιμος για πολιτική αυτοκτονία ο Αλέξης
- Αίγυπτος – Αλλάζει στάση έναντι της Τουρκίας – Τι δείχνουν οι επιθετικές δηλώσεις Σούκρι
- Εκτακτα μέτρα στα σύνορα με την Τουρκία - Σε αυξημένη ετοιμότητα ο Στρατός: Τι αποφάσισε το ΓΕΕΘΑ
- Σπλαχνικό λίπος: Το «μαγικό» φρούτο που το μειώνει σημαντικά σε λίγο καιρό
- Big Brother: Αποχώρησε και πλάνταξαν στο κλάμα! Οι γκάφες Γκουντάρα - Κάκκαβα και το κράξιμο
- Ισπανία: Ξύπνησε από κώμα μετά από 35 χρόνια (VIDEO)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αφιέρωμα 1821 – 2021: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
- Χαλάνδρι: Αποσωληνώθηκε ο γιατρός μετά από πολύωρα χειρουργεία (Video)
- Ταξίδεψε με το Blue Origin του Μπέζος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα
- ΣΥΡΙΖΑ: «Κεραυνοί» κατά Ζούλα-ΕΡΤ
- Κορωνοϊός-Γκάγκα: Lockdown κάνεις στην αρχή μιας πανδημίας – Πιθανό να λήγουν τα πιστοποιητικά
- Κορωνοϊός: Lockdown με συγκρούσεις στην Ολλανδία καθώς η πανδημία «σαρώνει» την Ευρώπη (Videos)
- Νεκροί Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας
- Λευκορωσία: Παραμένουν 4.000 πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία- Επιχειρούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος (video)
- X-Factor: Έρχεται στο MEGA – Δείτε το πρώτο trailer (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατώτατος μισθός - Σε δύο φάσεις η αύξηση το 2022
- Κορωνοϊός: Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
- Βρετανία: Νέο ρεκόρ αφίξεων παράτυπων μεταναστών
- Ενίσχυση δολαρίου λόγω υψηλού πληθωρισμού
- Χρηματιστήριο: Με κέρδη 0,78% έκλεισε η εβδομάδα
- Φιξ, πίνεται και ζεστό!
- Χυμός πορτοκάλι: Οι επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση
- Βραζιλία: Αίτημα της Pfizer ζήτησε άδεια για την ανοσοποίηση παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με σκεύασμά της
- Γιώργος Καπόπουλος: Λιβυκό Σταυρόλεξο
- Νέα μορφή απάτης μέσω POS