Αφιέρωμα 1821-2021 – Κύκλος έβδομος: Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830-1947
Μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πόλεμου (1877-1878), τον Φεβρουάριο του 1878, οι νικητές Ρώσοι αναγκάζουν την oθωμανική κυβέρνηση να υπογράψει τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία πλησιάζουν όσο ποτέ άλλοτε στην υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων τους. Ο κίνδυνος όμως μονομερούς επίλυσης του Ανατολικού Ζητήματος προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας και της Αυστροουγγαρίας, που θεωρούν ότι θίγονται ζωτικά τους συμφέροντα. Ως εκ τούτου, οι αντιμαχόμενες πλευρές αποφασίζουν να επιλύσουν διπλωματικά το ζήτημα σε συνέδριο το οποίο θα διεξαγόταν τον Ιούνιο του 1878 στο Βερολίνο.
ΤοΣτο συνέδριο του Βερολίνου, οι αποφάσεις αποκατέστησαν τις διαταραχθείσες ισορροπίες, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ενός πανευρωπαϊκού πολέμου για τον οποίο δεν ήταν προετοιμασμένος κανείς. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση ήταν ο περιορισμός των εδαφών της Μεγάλης Βουλγαρίας, όπως είχε προκύψει από τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Το ελληνικό ενδιαφέρον αυτού του συνεδρίου εστιαζόταν στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου απλώς τονίστηκε η ανάγκη ορισμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων, ενώ στο άρθρο 23 γινόταν μνεία για την Κρήτη και την υποχρέωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας να τηρήσει απαρέγκλιτα τον κανονισμό του 1868, αλλά και τις όποιες τροποποιήσεις θα κρίνονταν αναγκαίες. Με ξεχωριστή συμφωνία η Βρετανία απαίτησε και πήρε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την Κύπρο. Για την κυρίως Ελλάδα υπήρχε μια καταρχήν απόφαση να της δοθούν ορισμένα εδάφη, ώστε να διατηρηθούν οι εδαφικές ισορροπίες μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Μάλιστα, η γαλλική πρόταση έκανε λόγο για νέα σύνορα που θα έφθαναν μέχρι την κοιλάδα του Πηνειού στη Θεσσαλία και τον ποταμό Καλαμά στην Ήπειρο (με τα Ιωάννινα). Η πρόταση αυτή έγινε καταρχήν αποδεκτή από τις άλλες χώρες πλην της Βρετανίας, που εξέφραζε αντιρρήσεις.
Τα σύνορα της Ελλάδας το 1881Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η οθωμανική αντιπροσωπεία, που εμφανιζόταν αρνητική σε οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση προς τη χώρα μας. Μετά τη βρετανική παρέμβαση, οι Μεγάλες Δυνάμεις προσέθεσαν στη συνθήκη το άρθρο 24, στο οποίο προβλεπόταν οι δύο χώρες να διευθετήσουν με απευθείας συζητήσεις τη χάραξη νέων συνόρων, με βάση διαπραγμάτευσης τη γαλλική πρόταση που εθεωρείτο ευνοϊκή για την Ελλάδα. Αν δεν κατάφερναν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, τότε οι χώρες του συνεδρίου, ως μεσολαβητές, θα είχαν το δικαίωμα να επέμβουν και να καθορίσουν αυτές τα νέα όρια του ελληνικού κράτους.
Βέβαια, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις αυτές και προσπάθησε να τροποποιήσει τις αποφάσεις των Δυνάμεων, οι οποίες συμμετείχαν στις κοπιώδεις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου 1879, στη Διάσκεψη της Πρέβεζας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίστηκαν τον Αύγουστο του 1879 στην Κωνσταντινούπολη, με την ενεργή όμως συμμετοχή και των ξένων πρεσβευτών.
Στη συνέχεια, κατόπιν βρετανικής πρωτοβουλίας, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον φιλελεύθερο Γκλαντστόουν, πραγματοποιείται νέα συνάντηση τον Ιούνιο του 1880 στο Βερολίνο. Παράλληλα, και στην Ελλάδα υπήρξε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, καθώς μετά τις εκλογές του 1879, νέος πρωθυπουργός εξελέγη ο Κουμουνδούρος, ο οποίος συνέχισε τις πιέσεις.
Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (1881)Τον Φεβρουάριο του 1881 συνεκλήθη νέα συνδιάσκεψη πρεσβευτών και της οθωμανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, όπου τέθηκε ξανά η πρόταση. Η Πύλη κατόρθωσε να περιορίσει τα παραχωρούμενα εδάφη στην Ελλάδα, προφασιζόμενη τις αντιδράσεις Αλβανών στην Ήπειρο καθώς και θέματα στρατηγικής σημασίας για την προσάρτηση των περασμάτων στη Θεσσαλία. Η απόφαση ανακοινώθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου και έγινε αποδεκτή.
Τελικά, στις 12 Μαΐου 1881, οι αντιπρόσωποι των Δυνάμεων και της Υψηλής Πύλης υπέγραψαν τη σύμβαση στην Κωνσταντινούπολη. Στις 20 Ιουνίου, ο πρεσβευτής της Ελλάδας Ανδρέας Κουντουριώτης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μαχμούτ Σερβέρ Πασάς υπέγραψαν το ίδιο κείμενο ως ελληνοτουρκική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνταν στο ελληνικό κράτος η Θεσσαλία, εκτός της Ελασσόνας, και η περιοχή της Άρτας. Αντί για τον Καλαμά, η γραμμή είχε τραβηχτεί πάνω στον Άραχθο, πολύ πιο νότια από το αρχικό σημείο.
Αμέσως ξεκινά η οθωμανική εκκένωση των περιοχών, τόσο των Αρχών όσο και των μουσουλμάνων κατοίκων, ενώ αρχίζει η κατάληψη από τον ελληνικό στρατό. Στις 23 Ιουνίου 1881, η Άρτα ελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό. «Τα δεσμά της δουλείας εθραύσθησαν».
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Οικονόμου: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μίνι ανασχηματισμός: Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου – Αναβάθμιση Τριαντόπουλου
Τσίπρας από Ηλεία: Καταγγελίες για απουσία των εναέριων μέσων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χάος στο Αφγανιστάν: Ο πλανήτης παρακολουθεί με τρόμο την επέλαση των Ταλιμπάν
- Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Δημητριάδης
- Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης
- Στο Θριάσιο σε σοβαρή κατάσταση ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης
- Απίστευτη ανακάλυψη: Τεράστιο μαιευτήριο καρχαριών εντοπίστηκε στη Μεσόγειο (εικόνα)
- Έρχονται νέα μέτρα μαζί με την επιστροφή από διακοπές
- ΕΚΠΑ: Υψηλός τίτλος αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer
- Ανατριχιαστικό βίντεο: Κοπέλα μοιάζει σαν δαιμονισμένη από ναρκωτικά που της έριξε άγνωστος στο ποτό
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος στην Aθήνα
- Γιατί οι Σπαρτιάτες φέρθηκαν τόσο σκληρά στους Πλαταιείς;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αφιέρωμα 1821-2021 – Κύκλος έβδομος: Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830-1947
- Φωτιές: Πλήρης τουριστική καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, ακυρώνονται μαζικά κρατήσεις (Video)
- Κορωνοϊός: Πιθανά τα μέτρα για την έξαρση του κορωνοϊού – Ακόμα συλλογή στοιχείων για τους εμβολιασμούς των παιδιών (Video)
- Η Μπαρτσελόνα «έδεσε» με ρήτρα 500 εκατ. ευρώ 17χρονο σούπερ ταλέντο
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αφιέρωμα 1821-2021 – Κύκλος έβδομος: Η διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους 1830-1947
- Η Μπαρτσελόνα «έδεσε» με ρήτρα 500 εκατ. ευρώ 17χρονο σούπερ ταλέντο
- Κορωνοϊός: Πιθανά τα μέτρα για την έξαρση του κορωνοϊού – Ακόμα συλλογή στοιχείων για τους εμβολιασμούς των παιδιών (Video)
- Φωτιές: Πλήρης τουριστική καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, ακυρώνονται μαζικά κρατήσεις (Video)
- Λασίθι: Ρατσιστική επίθεση ντόπιων σε βάρος μεταναστών – Ξύλο, καταστροφές και κλοπές
- Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2021, ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη
- Φωτιές: Δωρέα του πρίγκιπα Κάρολου για τους πυρόπληκτους
- Απίθανος Τσιτσιπάς: Πρόκριση με… περίπατο στα ημιτελικά του Rogers Cup (Videos)
- Φωτιές: Σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους πυρόπληκτους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι μας προσφέρουν τα καλοκαιρινά φρούτα
- Πώς οι πλημμύρες "έπνιξαν" τον διάδοχο της Μέρκελ: Η κλιματική αλλαγή… αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα
- Γερμανία: 11 νεκροί και πάνω από 5.500 νέα κρούσματα κορονοϊού
- Σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης
- Φωτιές – Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος το Σάββατο
- Καιρός - Δεκαπενταύστος: Η πρόγνωση για το σαββατοκύριακο
- Βραζιλία-κορωνοϊός: 966 θάνατοι και σχεδόν 34.000 κρούσματα
- Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν σε απόσταση… αναπνοής από την Καμπούλ
- UEFA – Πακέτο στήριξης 6 δισ. ευρώ για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους
- Φάμελλος: Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη