Αφιέρωμα 1821-2021 – Στης Ακρόπολης τα μέρη: Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η ιστορία του Εθνικού Πανεπιστημίου, δηλαδή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινά στις απαρχές της συγκρότησης του νεοελληνικού κρατιδίου και σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί τις παλινωδίες και τα παθήματά του… Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην ιστορία των πανεπιστημίων.
Ένας πανευρωπαϊκός θεσμός γεννιέται
Ο θεσμός των πανεπιστημίων εντοπίζεται στον Μεσαίωνα. Η ίδρυσή τους αποσυνδέει την αντίληψη της πραγματικότητας από τα περιορισμένα γεωγραφικά όρια ενός τόπου. Το πανεπιστήμιο με αυτή την έννοια μπορεί να
Το Πανδιδακτήριο υπήρξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, κάτι σαν σχολή ανώτατης εκπαίδευσης, που ιδρύθηκε ήδη από το 425 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’. Εκεί διδάσκονταν γραμματική, ρητορική, φιλοσοφία, διαλεκτική, δίκαιο, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Λειτουργούσε ως ανεξάρτητο ίδρυμα. Στην εποχή του Ιουστινιανού η Νομική Σχολή απέκτησε πενταετή διάρκεια σπουδών και ανεξαρτητοποιήθηκε. Στην περίοδο της δυναστείας των Ισαύρων (717 – 802), η σχολή συνέχισε ως «Οικουμενικόν Διδασκαλείον». Το 848 μ.Χ. αναγνωρίστηκε ως πανεπιστήμιο, έστω και αν τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη δεν το αναγνώρισαν ποτέ! Εκείνη την περίοδο το Πανδιδακτήριο εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Μαγναύρας,(εξ ου και ονομάστηκε Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας), για να διδάσκεται η «έξω σοφία» ή η «θύραθεν παιδεία», υπό τη διεύθυνση του Λέοντος του Μαθηματικού. Αναφέρεται ότι στο Πανδιδακτήριο δίδασκαν τριάντα καθηγητές, δεκαπέντε στην ελληνική γλώσσα, γραμματική και φιλολογία, ενώ άλλοι δεκαπέντε δίδασκαν στη λατινική γλώσσα, ρωμαϊκή φιλολογία, φιλοσοφία και νομικά. Η λειτουργία του έλαβε τέλος με την πτώση της Κωνσταντινούπολης.
Στις 3 Μαΐου 1837 εγκαινιάστηκε το πανεπιστήμιο της νεοσυσταθείσας χώρας από τον βασιλιά Όθωνα, προς τιμήν του οποίου έφερε το όνομα. Το «Οθώνειον Πανεπιστήμιον» ήταν το πρώτο της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσόγειου και περιλάμβανε τις σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών, στο γνωστικό πεδίο της οποίας συγκαταλέγονταν οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες και τα Μαθηματικά. Το ίδρυμα αρχικά στελεχώθηκε από 33 καθηγητές και άρχισε να λειτουργεί με 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένους ακροατές. Αρχικά, το πανεπιστήμιο στεγάστηκε στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα, που σήμερα φιλοξενεί το μουσείο του ιδρύματος, για να μεταφερθεί τον Νοέμβριο του 1841 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα κομψότατο κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν και διακοσμήθηκε από τον Αυστριακό ζωγράφο Καρλ Ραλ. Η κτηριακή αυτή εγκατάσταση αποτελεί την περίφημη «αρχιτεκτονική τριλογία της Αθήνας», μαζί με τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (αριστερά) και της Ακαδημίας Αθηνών (δεξιά).
Όταν, ύστερα από τις πολιτικές εξελίξεις, ο Όθωνας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 1862, αποφασίστηκε η μετονομασία του Ιδρύματος, πράγμα που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1862. Έτσι το «Οθώνειον Πανεπιστήμιο» μετονομάσθηκε σε «Εθνικόν Πανεπιστήμιον». Με αυτή την ονομασία το πανεπιστήμιο διέγραψε μια πορεία σχεδόν μισού αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν μια σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Το 1904 η Σχολή των Τεχνών διασπάστηκε σε δύο επιμέρους σχολές: τη Σχολή Τεχνών και αυτήν των Επιστημών. Στη Σχολή Επιστημών συμπεριλαμβάνονταν αρχικά οι σχολές Μαθηματικών, Φαρμακευτικής και Φυσικής, ενώ το 1911 προστίθεται σε αυτές και η Σχολή Οδοντιατρικής.
Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, το 1911, το πανεπιστήμιο απέκτησε το σημερινό και τελικό του όνομα. Η ιστορία της αλλαγής του ονόματος, εκτός από μεγαλοϊδεατισμό, έκρυβε τον αγνό και άδολο πατριωτισμό ενός Ηπειρώτη της Ρωσίας, του ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη (1769-1850). Στην εκτέλεση της διαθήκης του διέθετε όλη του την περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο για να ιδρυθεί, έπειτα από 50 χρόνια, πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, με τον όρο πως το νέο ίδρυμα θα ονομαζόταν Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, προς τιμήν του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Κρυφή ελπίδα του Δόμπολη ήταν ότι κατά την εκτέλεση της διαθήκης του πρωτεύουσα της Ελλάδας θα είχε γίνει η Κωνσταντινούπολη…
Ο εθνικός ρομαντισμός του Δόμπολη δεν ευοδώθηκε και η Αθήνα παρέμεινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Κι έτσι, προκειμένου να εκτελεστεί η διαθήκη, το Πανεπιστήμιο των Αθηνών «διχοτομήθηκε» σε δύο τυπικά ανεξάρτητες νομικά οντότητες, το «Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον» (στο οποίο ανήκαν οι θεωρητικές σχολές) και το «Εθνικόν Πανεπιστήμιον» (στο οποίο ανήκαν οι θετικές σχολές). Τα δύο νομικά πρόσωπα συγχωνεύθηκαν ξανά με τον οργανισμό του 1932 και το ίδρυμα μετονομάστηκε σε «Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον», ονομασία που διατηρεί επί της ουσίας μέχρι και σήμερα…
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Από το Δρομοκαΐτειο στον εισαγγελέα ο ιερέας – Πώς εξελίσσεται η υγεία των μητροπολιτών
Μητροπολίτης Άρτης για την επίθεση με βιτριόλι: Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αγιασμός… (video)
Επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Αποφύγαμε τα χειρότερα» λέει ο αρχιεπίσκοπος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η δολοφονία της 24χρονης Ερατώς από τον σύζυγό της, η ομοιότητα με υπόθεση Καρολάιν και το ξέσπασμα της μάνας
- Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο Τάκης Χρυσικάκος – Είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου
- Εμβόλιο κορονοϊού: Από Δευτέρα σε ισχύ το πρώτο προνόμιο - Ποιους αφορά, ποιοι «παίρνουν σειρά»
- Μετάλλαξη Δέλτα: Μέρκελ αδειάζει Μητσοτάκη και επιβεβαιώνει Bloomberg
- Μανώλης Λιδάκης: Μετά από 35 χρόνια εγκαταλείπει την Αθήνα – Αυτός είναι ο λόγος
- Φρίκη στη Φωκίδα: Έβαλε τη νεκρή μητέρα της σε ταξί επειδή… ήταν ακριβή η νεκροφόρα
- Πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου: Ο Τσιόδρας πρότεινε lockdown σε 2 πόλεις στην Κρήτη
- 'Το κήρυγμα του αντιχρίστου θα βασίζεται στην αλαζονεία της επιστήμης...''
- H Χριστίνα Μπόμπα ποζάρει για πρώτη φορά αγκαλιά με τις νεογέννητες κόρες της
- Survivor: Ο Γιώργος Ασημακόπουλος δεν θα κρατήσει ολόκληρη την αμοιβή του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η πρώτη εικόνα του καθ’ ομολογία συζυγοκτόνου στον Κορυδαλλό (Video)
- Άγραφα: Eλεύθερες και αγέρωχες κορυφές ή ανεμογεννήτριες-τέρατα; (Video/Photos)
- ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 22,5 ετών καταδικάστηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ
- Αφιέρωμα 1821-2021 – Στης Ακρόπολης τα μέρη: Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Γυναικοκτονίες
- Αλμυρά μάφιν τρικολόρε
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αφιέρωμα 1821-2021 – Στης Ακρόπολης τα μέρη: Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Άγραφα: Eλεύθερες και αγέρωχες κορυφές ή ανεμογεννήτριες-τέρατα; (Video/Photos)
- Γυναικοκτονίες
- Αλμυρά μάφιν τρικολόρε
- ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 22,5 ετών καταδικάστηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η πρώτη εικόνα του καθ’ ομολογία συζυγοκτόνου στον Κορυδαλλό (Video)
- Κρήτη: Σύλληψη ιερέα για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του
- ΕΡΤ-3: Το Σάββατο η τελετή βράβευσης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού «Κάν ’το ν΄ ακουστεί 2021»
- Καύσωνας: Πώς θα κοιμηθείτε ευχάριστα και χωρίς κλιματισμό
- Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύνταξη πριν τα 62: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι
- Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η πριγκίπισσα Λατίφα και η πατριαρχία στον 21ο αιώνα
- Τα μήλα
- Το παρασκήνιο της κόντρας Αθήνας - Βερολίνου
- Σοκ στην Ηγουμενίτσα: 27χρονη βρέθηκε απαγχονισμένη
- Μια απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει με ακρίβεια 50 τύπους καρκίνου
- Οι νέοι μετανάστες είναι οι γκέι
- Ο κωδικός του τείχους ανοσίας
- Με χαμηλότερο ρυθμό η αύξηση των καταθέσεων τον Μάιο
- Το room service και ο Τζανακόπουλος