Αφού υπάρχουν Δροσουλίτες υπάρχουν και «Κομάντα και Δράκοι»

Πίστη και τόλμη χρειάζεται ορισμένες φορές και πίστωση χρόνου, στην τηλεόραση ειδικά, σε προτάσεις που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

Το Mega δείχνει να πίστεψε στην πρόταση του Θοδωρή Παπαδουλάκη «Κομάντα και Δράκοι». Μια ιστορία με έντονο το στοιχείο της εντοπιότητας που κινείται σε δύο κόσμους- των μικρών και των μεγάλων- και που ενώ μοιάζουν να κινούνται παράλληλα, με αριστοτεχνικό τρόπο ο σκηνοθέτης και δημιουργός της σειράς βάζει τον έναν μέσα στον άλλο.

Με το μεταφυσικό στοιχείο έντονο, σε πρώτο ρόλο και πλάνο, δεν είναι απλή

υπόθεση για τον τηλεθεατή που έχει εκπαιδευτεί συστηματικά σε άλλου είδους τηλεόραση.

Όμως ο Παπαδουλάκης είναι «συνήθης ύποπτος». Έχει τη δική του γραφή, και υπογραφή και οπτική στα πράγματα. «Το νησί», «Η λέξη που δεν λες», (το νεόκοπο) «Κομάντα και Δράκοι», αυτά στην τηλεόραση. Δύσκολα θέματα, με τον τρόπο του το καθένα και το βαθμό του, επίσης.

Όμως τα «Κομάντα και Δράκοι» σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Καλύτερα, από την πρώτη νότα, στο πρώτο πλάνο.

Το μισό της επιτυχίας σε μια οπτικοακουστική παραγωγή οφείλεται στη μουσική, λέγεται ίσως και με δόση υπερβολής, όμως έχει υπόσταση. Και στη σειρά του Mega ο Μίνως Μάτσας έχει κάνει- για άλλη μια φορά- εμπνευσμένη δουλειά. Και να μην είσαι μπροστά στην τηλεόραση, αλλά κάπου στο χώρο, οι νότες σε κατευθύνουν ενώπιον της πηγής από την οποία έρχεται ο ήχος.

Κι έπειτα είναι η εικόνα. Ελάχιστες σκηνές είχαν πλάνα χωρίς κίνηση (στα δύο επεισόδια που έχουν προβληθεί μέχρι τώρα) . Και πάντως όλα τα κινούμενα πλάνα είναι αιτιολογημένα. Όπως αιτιολογημένα είναι και τα σταθερά κάδρα του. Υπηρετούν την πλοκή, τη δράση.

Τα παιδιά, θα μπορούσαν να είναι της οικογένειας που μένει δίπλα. Με φυσικότητα στο παίξιμο τους. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαμορφώνουν ως «κομάντα» μια ομάδα που αν και άγουρη, εμφανίζει στοιχεία συνεκτικότητας- τα παιδιά άλλωστε έχουν τον τρόπο τους και την αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Οι ντόπιοι πιτσιρικάδες αποδέχονται τον ξένο. Τον 11χρονο Γιώργο από την πρωτεύουσα. Τον δικό του διακριτό ρόλο στην πλοκή έχει ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης, ο Ντόντο της σειράς. Ο 23χρονος Κρητικός στέκεται ισότιμα. Και δίνει την αίσθηση ότι είναι επαγγελματίας ηθοποιός με εμπειρία. Είναι όμως ο εαυτός του. Αληθινός γι αυτό και κερδίζει την προσοχή από την πρώτη κιόλας σκηνή.

Η επιλογή των ηθοποιών και η διανομή των ρόλων γίνεται αντιληπτό ότι έχουν γίνει «ψάξιμο» και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού να υπηρετούν το όραμα του δημιουργού. Σαν πέτρες προσεκτικά επιλεγμένες και τοποθετημένες η μία πλάι στην άλλη, να δομούν ένα στέρεο οικοδόμημα.

Δουλεμένοι ρόλοι, ερμηνευτικά και σκηνοθετικά, αποπνέουν ρεαλισμό. Έτσι όπως πρέπει να είναι τα πράγματα στο νησί, με τις μακραίωνες παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Αχνοφαίνεται- σαν τους Δροσουλίτες- ο καταλυτικός ρόλος των πιτσιρικάδων στην ιστορία που μυρίζει μπαρούτι- βεντέτα, καλύτερα- από μακριά.

Οι έφηβοι του σεναρίου, από άλλους κόσμους συγκρουσιακούς με όλα τα χαρακτηριστικά τους ευανάγνωστα και την αναμεταξύ τους κόντρα να υποδηλώνει την αναπόφευκτη έλξη που μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα.

Οι μεγάλοι- οι ενήλικες- μια κατηγορία από μόνοι τους. Ο αστυνομικός από την Αθήνα προσπαθεί να καταλάβει σε τί «πλανήτη» έχει… προσγειωθεί και να φανταστεί τί μπορεί να αντιμετωπίσει, προσπαθώντας να κρατήσει δεμένη την «τραυματισμένη» από το πλήγμα του θανάτου, οικογένεια του, μέλη της οποία είναι τρία ανήλικα- το ένα στην εφηβεία.

Η μικρή κοινωνία του χωριού έχει τον δικό της κώδικα. Είναι όμως και η φαινομενικά αποστασιοποιημένη κοινότητα του γκουρού Μπάμπα Μπομπ. Τρείς κόσμοι σε σύγκλιση (μήπως και σε σύγκρουση).

Ερμηνείες προσεκτικά ζυγισμένες στην απόδοση τους από όλους. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην εποχή της πανδημίας, μπορεί και να συμβαίνουν σε ένα μέρος, βγαλμένο λες από την «Άγρια δύση», μεταφυσικά πράγματα. Η σειρά «Κομάντα και Δράκοι» σε πείθει. Αφού υπάρχουν οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο… τί, όχι;

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Η Αργυρώ ανοίγει την καρδιά της στη Μαρίνα

Τα σχέδια για το One Channel βγάζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το συρτάρι

TOP 10 τριημέρου (1 εως 3 Οκτωβρίου)- Ένα ΠΣΚ με εκπλήξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα