«Αφροδισιακό μέλι» στέλνει στα επείγοντα τους Γάλλους – Ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει για το παράνομο σκεύασμα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές με αφορμή τις παρενέργειες που μπορούν να υπάρξουν από την κατανάλωση ενός «αφροδισιακού μελιού» που εισάγεται παράνομα από χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία, η Τυνησία, η Ταϊλάνδη και αλλού. Τι γνωρίζουμε για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα και τι είχε γνωστοποιήσει ο ΕΟΦ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το μέλι αυτό, που πωλείται είτε διακριτικά σε κάποια καταστήματα, είτε μέσω του Διαδικτύου, περιέχει ταδαλαφίλη.

Η ταδαλαφίλη, είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη και της αρτηριακής υπέρτασης.

Το φάρμακο αυτό πωλείται στη Γαλλία μόνο με ιατρική συνταγή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει καρδιολογικά προβλήματα και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Τα φακελάκια με το «αφροδιασιακό μέλι» πολλές φορές περιέχουν φαρμακευτικό σκεύασμα που αντιστοιχεί με αρκετά χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία, οπότε είναι σαν να παίρνει κανείς… πολλά χάπια μαζί.

Κάθε χρόνο δεκάδες άνδρες -στην πλειονότητά τους περίπου 30 ετών- επισκέπτονται τα κέντρα αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων μετά την κατανάλωση του αφροδισιακού μελιού, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας. Τα συμπτώματα είναι ήπια (ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, κλπ) αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις όσοι το λαμβάνουν μπορεί να χρειαστούν περισσότερη νοσηλεία.

Η προειδοποίηση από τον ΕΟΦ για την Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 2024 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ενημέρωνε πως σε συνεργασία με τις ολλανδικές αρχές ανιχνεύτηκαν σε προϊόντα μελιού οι δραστικές φαρμακευτικές ουσίες sildenafil, tadalafil και flibanserin, που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.

«Διακινούνται δε με φαρμακευτικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση της λίμπιντο», έγραφε στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται σαν τρόφιμα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν προβλέπονται. Μάλιστα ο ΕΟΦ συμπεριέλαβε στην ανακοίνωση μία μεγάλη λίστα με τέτοια επικίνδυνα προϊόντα, μέσα στην οποία υπάρχει και το Black Horse.

Αυτά τα προϊόντα που ενδέχεται να προωθούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου είναι:

VIP Vital Honey caviar
Original Gouttes D’armour
Black Horse extra Vital honey
Black Horse Vital Honey (1)
DoseVital Vital Honey for her
Miel Soudan original, VitaferL
Erkexin ultimate bex booster
La Luz Honey For Her
La LUZ Honey For Him
Power52 Royal Jelly for Him
ETUMAX Royal Honey VIP
SUWEN dogal butik urunler
Seltat Epemedyumlu macun bitkisel Karisim
THEMRA Epimedymlu Macum
Etumax
Miel Soudan, Jaguar Power
Royal Honey VIP
Black Horse Vital Honey (2)

«Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», κατέληγε.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τα τρία μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τα ακριβά φάρμακα μετά το φιάσκο με το φαρμακείο της Λ. Αλεξάνδρας

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφροδισιακό, Γάλλους –, ΕΟΦ,afrodisiako, gallous –, eof