Αυστραλία: Aντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών (Video/Photos)

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αυστραλία καθώς το Σίδνεϊ πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών.

Η νοτιοανατολική Αυστραλία εξακολουθεί να πλήττεται σήμερα από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πλημμύρες, τις χειρότερες των τελευταίων 60 ετών, οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πολλές παράκτιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Αυστραλίας,

βρίσκονται κάτω από το νερό, περιλαμβανομένων συνοικιών του Σϊδνεϊ.

Σήμερα οι αρχές ζήτησαν από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από το σπίτι τους, αν μπορούν.

Σε κάποιες περιοχές έπεσαν μέσα σε 24 ώρες 250 χιλιοστά βροχής.

Στα τέλη του 2019 στην περιοχή μαίνονταν πρωτόγνωρες δασικές πυρκαγιές και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση νερού εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ξηρασίας.

Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα πλήττεται έντονα από ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν στα σπίτια τους και ότι 38 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

«Δεν γνωρίζω πότε άλλοτε στην ιστορία μας αντιμετωπίσαμε μια τέτοια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων εν μέσω πανδημίας», τόνισε.

please keep australia in your thoughts, we’ve gone from fires, to covid, and now floods pic.twitter.com/Ed0TEUTUTx

— kirsty (@demsbutterfly) March 21, 2021

Η πυροσβεστική έχει λάβει τουλάχιστον 8.800 κλήσεις για βοήθεια.

Γύρω από το Σίδνεϊ, στην κοιλάδα Χόκσμπερι- Νίπιαν, το νερό στα ποτάμια έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1961.

Παράλληλα το Σάββατο το απόγευμα άρχισε να υπερχειλίζει το φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σίδνεϊ.

Περισσότερα από 200 σχολεία έχουν κλείσει, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες και σήμερα, όμως αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Εκατομμύρια αράχνες προσπαθούν να γλυτώσουν όπως-όπως απο τις πλημμύρες

Η εικόνα ήταν εντπυωσιακή. Ο Ματ Λόβενφσο, κάτοικος της Αυστραλίας είδε από το παράθυρό του την εικόνα και δεν πίστευε στα μάτια του. Ένα καφέ …χαλί κινούνταν προς το μέρος του. Ηταν εκατομμύρια αράχνες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επικείμενη πλημμύρα.

«Είναι καταπληκτικό. Είναι τρελό», είπε ο Μάτι στην Guardian Australia. «Οι αράχνες σέρνονται στο σπίτι, στους φράκτες και σε ό, τι μπορούν να φτάσουν».

Η Σιν και ο Στηβ Βάρλεϊ είδαν ένα παρόμοιο φαινόμενο την Κυριακή, όταν επισκέφτηκαν μια συνοικία του δυτικού Σίδνεϊ. Η Σίν είπε ότι οι αράχνες κάλυπταν «όλο το μήκος του κιγκλιδώματος που δεν είναι κάτω από το νερό».

«Υπήρχαν επίσης μυρμήγκια, βασικά κάθε έντομο, γρύλοι – όλοι απλώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα νερά της πλημμύρας.  Όταν στεκόταν ακίνητος, είχε αράχνες να ανεβαίνουν στα πόδια του για να ξεφύγουν από το νερό».

Και άλλοι κάτοικοι σοκαρίστηκαν επίσης από το σμήνος αραχνών που ανέβηκε στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού της καθώς έφυγαν για υψηλότερο έδαφος. 

Ο Δρ Λόου, αραχνολόγος, δήλωσε ότι ήταν συνηθισμένο να εμφανίζονται σμήνη αραχνών κατά τη διάρκεια πλημμυρών, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. «Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές αιχμής. Πολλές θα πεθάνουν το χειμώνα. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των αραχνών για το οικοσύστημα. «Είναι πολύ, πολύ καλοί κυνηγοί εντόμων, οπότε αν απαλλαγείτε από όλες τις αράχνες θα είχατε να αντιμετωπίσετε σμήνη εντόμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα