Αυτοδυναμία… διά πάσαν νόσον

Η επαναφορά του στόχου της αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικού αφηγήματος για τις επόμενες εκλογές θα συνδυαστεί με την επιλογή της ακραίας πόλωσης στην πολιτική ζωή, αλλά και με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως εκφραστή του λαϊκισμού και ανεδαφικών προτάσεων, με σκοπό την απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όταν επιχειρούν να εξηγήσουν τη νέα

τακτική του πρωθυπουργού και την επιλογή του να εγκαταλείψει το αφήγημα των συμμαχικών κυβερνήσεων, καθώς στο συνέδριο επανέφερε την αυτοδυναμία, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ μακρινό.

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη περιμένουν να δουν μέσα από τις νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης πώς πέρασαν τα μέτρα στην κοινωνία, οι πιο ρεαλιστές εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι, καθώς δεν βλέπουν τη μεγάλη ανατροπή στην εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στην κοινωνία. Και αυτό διότι, όπως λένε, οι συνέπειες των εξαγγελιών θέλουν χρόνο και τρόπο για να φανούν.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει το τελικό ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των πολιτών από τα αναδρομικά, αφού ακόμα είναι άγνωστα τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν στα 4,5 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά τα 280 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σκληρή πόλωση

Καθώς λοιπόν στην κυβέρνηση δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι οι εξαγγελίες θα καταφέρουν να αλλάξουν το κλίμα και ενώ η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζει και η βενζίνη βρίσκεται στα ύψη, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Τσίπρα.

Ο Μητσοτάκης, και στις δυο ομιλίες του στο συνέδριο της Ν.Δ. αλλά και με τη συνέντευξή του στο «Βήμα», επέλεξε να επιτεθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του αναβιώνοντας το πολιτικό κλίμα της περιόδου 2012-15. Ο πρωθυπουργός στο συνέδριο επιχείρησε να ταυτίσει τον Τσίπρα με τον «λαϊκισμό» και τους «φίλους του Πούτιν», ενώ αναμένεται ότι την επόμενη περίοδο θα αφήνει διαρκώς αιχμές για τον «πατριωτισμό» του.

Πίσω από αυτή την τακτική κρύβεται προφανώς ο βασικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το σενάριο των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν προχώρησε όπως θα ήθελαν τα κυβερνητικά στελέχη.

«Ήταν λάθος»…

Στις αναλύσεις τους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι η εγκατάλειψη της αυτοδυναμίας και η προσχώρηση του πρωθυπουργού στα σενάρια των κυβερνήσεων συνεργασίας ήταν λάθος για δύο λόγους:

Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, που ήταν ο βασικός παραλήπτης της πρότασης αυτής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικό, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανήκει στη σοσιαλδημοκρατία και δεν έχει τίποτα κοινό με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Ακόμη έθεσε όρους και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα «τραβηγμένο» από τους συνεργάτες του Μητσοτάκη.

Ο δεύτερος και ιδιαίτερα σοβαρός λόγος ήταν ότι το αφήγημα των συμμαχικών κυβερνήσεων έφερε ηττοπάθεια στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και οι ψηφοφόροι του θεώρησαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ξεκάθαρης νίκης και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αναζητεί από τώρα κυβερνητικό εταίρο. Κάποιοι μάλιστα χρεώνουν την κακή εικόνα που έχει το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις εν μέρει και σε αυτόν τον λόγο.

Έτσι ο Μητσοτάκης, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου, ζήτησε συστράτευση για νίκη στις εκλογές, σε έναν χρόνο, από την πρώτη κιόλας κάλπη της απλής αναλογικής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα ο Ανδρουλάκης

Με την τοποθέτηση αυτή ο Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι και η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εάν περάσει η άποψη ότι οι εκλογές με απλή αναλογική δεν είναι σημαντικές επειδή από τις δεύτερες θα προκύψει κυβέρνηση, δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να καταγράψει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εάν οι ψηφοφόροι δεν θελήσουν να προσέλθουν στην κάλπη ή εάν εκ του ασφαλούς θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα στο κυβερνών κόμμα.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν οι ίδιοι άνθρωποι θα υπάρξει ένα νέο κλίμα ηττοπάθειας, το οποίο δεν θα μπορεί να αντιστραφεί στο μικρό χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις δεύτερες κάλπες.

Παρ’ όλα αυτά το μεγάλο ζητούμενο για τον Μητσοτάκη είναι ποια στρατηγική θα υιοθετήσει για να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι προς τα εκεί θα πρέπει να στραφεί στην περίπτωση που το νέο αφήγημά του για αυτοδυναμία δεν αποδώσει καρπούς.

Διαβάστε επίσης:

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις – Τη χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» κι «επικίνδυνη»

Η ακρίβεια «ροκανίζει» τα μέτρα ανακούφισης

Γενικό προσκλητήριο Τσίπρα για τις εκλογές της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοδυναμία…,aftodynamia…