Αυτός είναι ο πίνακας του Τσαρούχη που απαγόρευσε η Αστυνομία (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Η ζωή κύκλους κάνει. Θυμάστε την έφοδο της αστυνομίας στην κινηματογραφική προβολή του «Τζόκερ» στις αρχές του περασμένου χειμώνα; Ήταν λίγους μήνες μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Δεκαετίες πριν, το 1952, είχε συντελεστεί και πάλι πολιτική αλλαγή. Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Αλέξανδρος Παπάγος με τη βοήθεια του πλειοψηφικού.. εκλογικού συστήματος γινόταν «κοινοβουλευτικός δικτάτορας». Με 247 βουλευτές στους 300, άφησε μόλις 51 για την αξιωματική αντιπολίτευση που αποτελούσε ο συνασπισμός της ΕΠΕΚ και του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Σχεδόν ένα μήνα

μετά τις εκλογές, στο Ζάππειο γινόταν μια έκθεση της «ντριμ τιμ» της ελληνικής ζωγραφικής. Ήταν έργα της κίνησης «Αρμός», ζωγράφων με διαφορετική νοοτροπία, αλλά ένα όραμα, να αλλάξουν την εικόνα της Τέχνης τους.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα θέματά του περίπου γνωστά. Δεν μπορούσαν να λείψουν τα… ναυτάκια. Ένα από αυτά προκάλεσε την μήνιν της Αστυνομίας. Ήταν το έργο με αριθμό 262 και τίτλο «Σύνθεσις».

Παρασκευή πρωί 19/12 εμφανίζεται στο Ζάππειο ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Αναζητά τον Τσαρούχη, αλλά βρίσκει στον ομότεχνό του Νικολάου από τον οποίο ζητά να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο έργο επειδή δημιουργεί προβλήματα. Ο Νικολάου πειθαρχεί στην παράκληση – εντολή και πάει στην αποθήκη το έργο.

Ξεσπά σάλος στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Το συγκεκριμένο έργο έχει εκτεθεί στο εξωτερικό χωρίς προβλήματα. Ο ίδιος ο Τσαρούχης δηλώσει ότι το εμπνεύστηκε από ένα αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λονδίνο και παριστάνει τον θεό Κηφισό.

Την επομένη το έργο αποκαθίσταται, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν κρύβει την δυσφορία του για την ενέργεια του Αστυνομικού Διευθυντή. Όπως και στην περίπτωση του «Τζόκερ» κανείς δεν έμαθε τι πραγματικά έγινε.

Στην εφημερίδα «Απογευματινή» που είχε εκδοθεί εκείνη την εποχή εντοπίσαμε δύο ρεπορτάζ του Βάσου Τσιμπιδάρου για την περίπτωση μαζί με δηλώσεις του ίδιου του Τσαρούχη. Έχουν ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχει και ο πίνακας για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος και πήγε να τινάξει μια έκθεση – σταθμό για την εποχή της στον αέρα…

Το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» της 22ας Δεκεμβρίου 1952

Τo επίμαχο έργο του Τσαρούχη που σόκαρε τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθηνών

Το ρεπορτάζ για την αποκατάσταση του έργου του Τσαρούχη στην έκθεση του Ζαπείου

 

Πηγή: pasatempo

 

Γιάννης ΤσαρούχηςΣύνθεσιςέργοαπόσυρσηαντιδράσειςφωτογραφίεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα