Αύξηση στο οικογενειακό επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μια νέα «φοροκαταιγίδα» να πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα που λαμβάνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, τα σχολικά γεύματα που άρχισαν με ελάχιστα μέσα, ήδη επεκτείνονται και θα εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα. «Αυτά- και τα δύο -μειώνουν τις επιπτώσεις της παιδικής φτώχειας, ελαφρύνουν τα βάρη της οικογένειας, αλλά και

εισάγουν μια νέα κουλτούρα στην προστασία του παιδιού, στον τρόπο κοινωνικοποίησής του. Η αύξηση της επιδότησης των οικογενειών με παιδιά, από το πρώτο κιόλας παιδί, δείχνει την αποφασιστικότητά μας να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα όλων των οικογενειών να αποκτούν παιδιά και να τα αναθρέφουν αξιοπρεπώς. Το ίδιο κάνει και η επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, που θα περιλάβει όλα τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη», επισημαίνει.

«Με τη συμφωνία της Μάλτας, για πρώτη φορά, οι περικοπές, που απαίτησαν οι δανειστές, συνοδεύονται και αντισταθμίζονται με ισόποσα μέτρα για την κοινωνική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη. Ένα μεγάλο μέρος αφορά το χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί, την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Μπορούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε τώρα την επέκταση, όσων εφαρμόζαμε, μέχρι τώρα, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια νέα ποιότητα και να αγκαλιάσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει η κ. Φωτίου. «Εξαρχής, ήμασταν αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Ήδη, έχουμε κάνει τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα.

Τώρα, θα έχουμε περισσότερα μέσα, για να συνεχίσουμε, ώστε στο τέλος της τετραετίας η Κοινωνική Αλληλεγγύη να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα θετικά μέτρα, που αφορούν στους νέους, περιλαμβάνουν:

- Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί (60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο), παραμένοντας, ωστόσο, ίδιο το επίδομα για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί.

- Επιδότηση ενοικίου, με στόχο να καλυφθεί περίπου το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας, για τους οποίους προβλέπεται επιδότηση περίπου 80 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο. Θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια και η οικογενειακή κατάσταση.

- Ένταξη του 1/3 των βρεφών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δαπάνη ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται, επίσης, η αύξηση των δομών βρεφονηπιακών σταθμών- περίπου 1.800 νέες δομές, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, η ζήτηση είναι πιο μεγάλη από την προσφορά.

- Δημιουργία άνω των 30.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δαπάνη ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πηγές, πρόκειται για θέσεις εργασίας 12μηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στο δημόσιο τομέα, οι θέσεις θα αφορούν, κυρίως, σε δομές του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία, παιδεία, κτλ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί προτεραιότητα στους νέους υψηλών προσόντων, με στόχο την ανάσχεση του brain drain («διαρροή εγκεφάλων»).

- Επέκταση των σχολικών γευμάτων, με σκοπό να καλυφθεί το 50% των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 μαθητές του δημοτικού και 150.000 μαθητές του γυμνασίου.

- Δημόσιες επενδύσεις, μέσω του ΠΔΕ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Θεανώ Φωτίουοικογενειακό επίδομααυξηση οικογενειακού επιδόματοςσχολικά γεύματαεπιδότηση ενοικίουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα