Αγώνας επιβίωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Το στοίχημα της θετικής αξιολόγησης του πρώτου σταδίου στην εφαρμογή του τρί­του μνημονίου είναι το μεγάλο παιχνίδι στο οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρή­σει να αναδειχθεί νικήτρια το επόμενο διάστημα. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, αλ­λά και οι προσδοκίες δεν λείπουν.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ανήγγειλε ότι ενδέχεται η αξιολόγη­ση της εφαρμογής του μνημονίου

να διαρκέσει μήνες, η κυ­βέρνηση άφησε να διαρρεύσει μια «ανασκευή» μετά τη συνάντηση Τσα- καλώτου και Ντάισελμπλουμ που λέει ότι για μήνες θα διαρκέσει ολό­κληρη η διαδικασία, που θα συμπεριλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους, αλλά μένει να δούμε ποιος θα επιβε­βαιωθεί.

Στο παιχνίδι όμως μπήκαν και οι ΗΠΑ με μια παρέμβαση του υπουρ­γού Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποί­ος απαίτησε να τεθεί στο τραπέζι το συντομότερο η ελάφρυνση του ελ­ληνικού χρέους, υπό τον πάγιο όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει συνομολογή­σει με τους δανειστές της στο τρίτο μνημόνιο.

Επί του πρακτέου, και η Κομισιόν και η ΕΚΤ και οι Αμερικανοί πράγμα­τι θα προτιμούσαν να τελειώνει συ­ντομότερα η διαδικασία αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαί­οι - το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει τοποθε­τηθεί - θα κάνουν «σκόντο» επί των συμφωνηθέντων.

Ωστόσο η αξιολόγηση θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς περι­λαμβάνει πολλά ακόμη εκτός από το ασφαλιστικό, στο οποίο παρεμπιπτό­ντως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν το κυβερ­νητικό σχέδιο ως έχει, ειδικά αν κρί­νουν ότι δεν υπηρετούνται δύο βασι­κές απαιτήσεις: η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος και η άρση των πολλαπλών κριτηρίων συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση μιλάει για συμφωνία των δανειστών επί της «αρχιτεκτο­νικής» του ασφαλιστικού, αφού το σχέδιο αυτό κατατείνει προς τις βα­σικές αρχές που υποδεικνύουν οι ίδι­οι. Όμως, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί αυτό, τόσο το δημοσιονομικό αποτέ­λεσμα των μέτρων όσο και οι επιπτώ­σεις σε ζητήματα που θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη ενδέχεται να οδηγήσουν το κυβερνητικό σχέ­διο σε επανεξέταση και απειλούν την τελική αξιολόγηση με αναβολή. Ήδη γίνεται λόγος για την άνοιξη.

Κατά τα λοιπά, η μεγαλύτερη δυ­σκολία εντοπίζεται στα δημοσιονο­μικά, όπου νέα μέτρα έχουν ήδη κά­νει την εμφάνισή τους στον ορίζοντα, πριν καν οριστικοποιηθούν οι νέοι φόροι για το 2016, εξ αιτίας των εκτι­μήσεων για δημοσιονομικό κενό με­ταξύ 0,9 έως 1,8 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση των δανειστών στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τον προϋπολογισμό του 2016.

Μένει ακόμη να δούμε τι θα γί­νει σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του κράτους και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όταν ανοίξουν αυτά τα δύο θέματα.

Τα «καρότα»

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πιθανότατα να φορτώσει πολλά ακόμη βάρη στους φορολογουμένους προκειμένου να πάρει τη θετική αξιολόγηση, η οποία συνιστά την κορυφαία πολιτική επι­δίωξή της αυτήν την περίοδο για τους εξής λόγους:

1. Θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτη- ση της αποπληρωμής του χρέους. Το ζήτημα αυτό μπορεί να μην είναι άμεσο, αφού οι δανειακές υποχρε­ώσεις θα γίνουν ασφυκτικές σε λίγα χρόνια, ωστόσο η σχετική διευθέτη­ση είναι ουσιαστικά το μόνο πολιτικά αξιοποιήσιμο αντίβαρο στις επαχθείς επιπτώσεις του μνημονίου.

2. Αν η Ευρώπη ανοίξει τη διαδι­κασία συζήτησης για το χρέος, η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο ανοι­χτό και για την ποσοτική χαλάρω­ση, στην οποία ποντάρει πάρα πολλά όχι τόσο ως οικονομικό αποτέλεσμα όσο επειδή θα αποτελέσει μια ακόμη επ ι βεβαίωση της καλής σχέσης με το ευρωσύστημα.

3. Η αξιολόγηση θα συμπέσει χρο­νικά με τη λήξη του μνημονίου του ΔΝΤ και τη συζήτηση για την πα­ραμονή ή την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα.

4. Τέλος, αν όλα τα παραπάνω έχουν την επιθυμητή από την κυ­βέρνηση κατάληξη, τότε η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ Τσίπρα και Ευρωπαίων, η οποία με δυσκολία αποκαταστάθηκε μετά την καταβα­ράθρωση που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο μισό του 2015, θα δώσει και εσωτερική πολιτική ανάσα.

Ο... «Γερμανός»Μητσοτάκης

Η ανάσα αυτή είναι κάτι παραπά­νω από πολύτιμη για την κυβέρνηση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλο­γή Μητσοτάκη σηματοδοτεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και, συνεπώς, νέους κινδύνους.

Στην Ευρώπη οι Γερμανοί και οι φί­λοι τους, όπως ο «δυσκοίλιος» Αλεξάντερ Στουμπ, ΥΠΟΙΚ της Φινλαν­δίας και... φίλος του Σόιμπλε, προς το παρόν επαινούν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Τσακαλώτου, καθώς βλέπουν ένα μη εφαρμοσθέν μνημόνιο να προχωρεί με ρυθμό που δεν παρατηρήθηκε ποτέ προηγουμένως την τελευταία πενταετία.

Όμως η εκλογή του - εκλεκτού των Γερμανών - Μητσοτάκη στη Ν.Δ. αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό όπλο πί­εσης προς την κυβέρνηση. Αυτό ση­μαίνει ότι σύντομα, όταν μετά κόπων και βασάνων θα ξεκαθαρίσει το εσω­τερικό τοπίο στο κόμμα της αξιωμα­τικής αντιπολίτευσης, οι δανειστές θα μπορούν να ασκούν ακόμη πιο κα­θαρούς εκβιασμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα προβάλλοντας το εναλλακτι­κό... «δέος».

Στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν άλλωστε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε τιμήθηκε από τους Γερμανούς με το πε­ρίφημο «Τέθριππο», ύστερα από λίγο καιρό αποπέμφθηκε από τους ίδιους, συνοδευόμενος από τους τραγικά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Σαρκοζί.

Το ίδιο συνέβη με τον Σαμαρά, ο οποίος, με το περίφημο «Ουδείς ανα­μάρτητος» στο Βερολίνο, «αποκαθάρθηκε» από τον... κακό μνημονιακό εαυτό του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Γερμανούς, ύστερα από δυόμισι χρόνια, να τον εγκαταλείψουν επειδή - με βέβαιη την επερχόμενη εκλογι­κή του ήττα - αρνήθηκε να περάσει το ασφαλιστικό.

Γ ι' αυτούς τους λόγους Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν πάση θυσία να περά­σουν επιτυχώς την πρώτη αξιολόγη­ση, ώστε να μη βρεθούν στη θέση του Παπανδρέου και του Σαμαρά την ώρα ακριβώς που οι Γερμανοί έχουν, επιτέλους, στη Ν.Δ. τον «δικό τους» αρχηγό. Ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν - πολύ πιο παραγωγι­κά από όσο κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015 - την αμερικανική στήρι­ξη, η οποία ποτέ δεν έλειψε από τον Τσίπρα στις δύσκολες στιγμές.

ΗΠΑΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηαξιολόγησημνημόνιοΤζακ ΛιουΕΚΤΔΝΤIssue: 1899Issue date: 14-01-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα