Αγωνία για το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει μπει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και, αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και τα τεχνικά κλιμάκια, τότε η τεχνική συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί ώς τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να διαγράφεται στον ορίζοντα η αντίστοιχη βεβαιότητα για το χρέος, καθώς οι

διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου επί του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων παραμένουν και μετά το τριήμερο «βολιδοσκοπήσεων» στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Κοινώς, η συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου προς το παρόν μοιάζει μετέωρη παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες.

Το ερώτημα είναι πλέον αν οι Λαγκάρντ - Σόιμπλε θα επιδοθούν σε ένα σκληρό παζάρι με στόχο όμως να υπάρξει σύγκλιση στο προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα ή θα σύρουν την εκκρεμότητα για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η κυβέρνηση παρέλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τεχνικά και πολιτικά κείμενα που αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό σκέλος της συμφωνίας και το αντίστοιχο σκέλος με το Ταμείο (επικαιροποίηση του ΜΟU στην πρώτη περίπτωση, Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP στη δεύτερη περίπτωση).

Η πιθανότητα πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ να ψηφίσουν χωρίς να έχουν εικόνα για το χρέος είναι περισσότερο από ορατή, ωστόσο η κυβέρνηση έχει «καθαρίσει» δίνοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές το άλλοθι τού «ψηφίζουμε για να πάρουμε το χρέος, κι αν αυτό εν τέλει δεν επιτευχθεί, δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα». Κατά τα φαινόμενα, η διαβεβαίωση αυτή που έρχεται από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού θεωρείται ότι καλύπτει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (μέσα από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς) από τις αρχές του 2019 θα πλήξουν το ένα τρίτο των συνταξιούχων, ενώ υποστήριξε ότι η κυβερνητική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα τεχνικά κλιμάκια είναι να τεθεί ανώτατο όριο στη μείωση της προσωπικής διαφοράς ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Μαξίμου α­ναμένει ότι το παζάρι μεταξύ Λαγκάρντ και Τόμσεν από τη μία πλευρά και Μέρκελ - Σόιμπλε από την άλλη θα συνεχιστεί μέ­χρι την τελευταία στιγμή. Με άλλα λόγια, μπορεί αυτό να λάβει διαστάσεις θρίλερ το επόμενο εικοσαήμερο, αν και η κυβέρνη­ση εκτιμά ότι στο τέλος θα υπάρξει συμ­φωνία.

Συνεχίζεται το θρίλερ

Άλλωστε η εικόνα που της μεταφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι η ευρω­παϊκή πλευρά θέλει να κλείσουν όλα στο Eurogroup του Μαΐου για να μη διαταραχθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα. Το ε­ρώτημα βεβαίως είναι αν το τι θέλει η ευ­ρωπαϊκή... «διαιτησία» (και οι πρωτοβου­λίες που είναι διατεθειμένη να λάβει σε αυτήν την κατεύθυνση) αρκεί για να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο θέμα του χρέους και κατ' επέκταση στην έντα­ξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι.

Σε ρόλο διαιτητή επανέκαμψε άλλωστε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Ε^ο2ά3γ κάλεσε να χαμηλώ­σουν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευ­ρά: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλά­δα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν "κακή θέση" εάν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Γιατί στις σοσι­αλδημοκρατίες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες». Όσον αφορά το χρέος ε­κτίμησε ότι ο χρόνος μέχρι το επόμενο Εurogroup δεν επαρκεί για οριστική διευθέ­τηση του θέματος: «Όσον αφορά το χρέ­ος πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε άλλα "ποιήματα". Ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λο­γικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο. Όμως το Εurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλο­ντικών μέτρων ελάφρυνσης».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε θετικό κλίμα για την πρόοδο που έχει γίνει και αποδεικνύεται α­πό το πλεόνασμα του 4,2% του ΑΕΠ εστίασε στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολό­γησης και εκτίμησε ότι απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να υπάρξει ακόμη και στο Εurogroup του Μαΐου. Ό­μως, αναφορικά με τα επόμενα βήματα (χρέος), έμεινε στα τυπικά: σημείωσε ότι αυτά αφορούν τους δανειστές (στους οποίους δεν ανήκει η Κομισιόν), ενώ αναφο­ρικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνι­κό πρόγραμμα τόνισε ότι αυτή προβλέπεται από τις συνθήκες του ΕSΜ.

Πλεονάσματα

Ακόμη και το Βερολίνο εκφράστηκε με αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο ο συνεργάτης του Σόιμπλε, Γενς Σπαν, έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η υ­λοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ερώτημα εί­ναι αν το Βερολίνο εννοεί όντως «υλοποίη­ση» ή «ψήφιση» και αν χρησιμοποιεί αυτήν τη διατύπωση για λόγους εσωτερικής κα­τανάλωσης ή για να παίξει καθυστερήσεις στην επίλυση του θέματος.

Βεβαίως η συζήτηση για τα μεσοπρόθε­σμα μέτρα του χρέους είναι συναρτημένη με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμά­των και του διαστήματος κατά το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να πιάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Η διευθέτηση και αυτής της διελκυνστίδας μεταξύ Σόιμπλε - Λαγκάρντ (ο πρώτος θέλει δεκαετία, το Ταμείο συ­γκλίνει στην πενταετία) θα δώσει λύση και στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι ελπίδες για την πραγ­ματοποίηση νέου κύκλου συζητήσεων πε­ρί το ελληνικό χρέος εκφράζεται ότι θα υ­πάρξουν στο περιθώριο του G7 στο Μπάρι, στις 11-13 Μαΐου, όπου πιθανολογεί­ται η πραγματοποίηση ενόςWashington Group.

ΒερολίνοEurogroupΚυβέρνησηχρέοςΔΝΤσυμφωνίαπλεονάσματαIssue: 1966Issue date: 27-4-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα