Αγωνία στον δρόμο για την… κανονικότητα

Μεγάλο στοίχημα ο εμβολιασμός, ακόμη μεγαλύτερο η οικονομία.

Η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση, που επιθυμεί να δείξει ότι δεν είναι εδώ μόνο για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Γι’ αυτό και βλέπουμε τον πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά, σαν να δίνει το σύνθημα επανεκκίνησης. Παρά τους αριθμούς που δεν κάνουν τη… χάρη στο κυβερνητικό επιτελείο, η «πιστολιά» του αφέτη πρέπει να πέσει στις 15 Μαΐου. Ενώ πολλά

είναι ακόμα αμφίβολα, δύσκολα δεν θα γίνει άνοιγμα του τουρισμού, σε μια βέβαια σχετικά αρνητική παγκόσμια συγκυρία.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με τους σχετικά γρήγορους ρυθμούς που επιτρέπουν οι προμήθειες εμβολίων, ενώ με τα self-tests υπάρχει και η (αγαπημένη) ατομική ευθύνη των πολιτών, προκειμένου να πάρει μπρος η όλη κατάσταση.

Κυρίως, όμως, πρέπει να παρουσιαστεί, εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου, ότι γίνεται έργο. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την παράδοση 18 νέων κλινών ΜΕΘ από την επιτροπή «Ελλάδα 2021», μια μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως δήλωσε, κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, υπάρχει και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιηθεί, προς το παρόν με εξαγγελίες σε βάθος χρόνου, όπως η αναβάθμιση δύο σημαντικών οδικών αξόνων, των Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης, μέσω ΣΔΙΤ.

Η οικονομία είναι και αυτή ένα στοίχημα. Άλλωστε υπάρχει το περίφημο «Ελλάδα 2.0», το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που υπόσχεται τη χώρα των επόμενων δεκαετιών. «Είχα δεσμευθεί πως θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός – από τη Θεσσαλονίκη πάντα – εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε ενώπιον της έναρξης ενός «ενάρετου κύκλου ταχείας ανάπτυξης».

Μέχρι όμως να ανοίξει αυτός ο ενάρετος κύκλος, ο… Σούπερμαν Χατζηδάκης (έτσι ήταν ντυμένος στην τούρτα γενεθλίων που του έκαναν έκπληξη, και ο ίδιος ανέβασε στα social media), φέρνει αυτό που ονομάζεται από την αντιπολίτευση «εργασιακός οδοστρωτήρας». Προς το παρόν η κυβερνητική επιχειρηματολογία είναι ότι δεν καταργούνται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, και ότι προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τις αυθαιρεσίες των κακών εργοδοτών με την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας απασχόλησης.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάποιος θα μπορεί να συμφωνήσει για περισσότερες ώρες δουλειάς ώστε να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό. Η υπόσχεση, μάλιστα, είναι ότι θα υπάρξουν φιλεργατικές ρυθμίσεις, με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αυτή η μεταρρύθμιση θα περάσει αβρόχοις ποσί σε μια χώρα που δεν θα βρίσκεται πια σε λοκντάουν αλλά μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα, μένει να αποδειχθεί.

Απόδραση

Έτσι, λοιπόν, απόδραση από τη σκληρή πραγματικότητα του κορωνοϊού επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας οικονομικά μέτρα τα οποία θεωρητικά προσφέρουν ελάφρυνση στους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία και ταυτόχρονα ανταποκρίνονται και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί πολιτικής φοροελαφρύνσεων, ειδικά για τη μεσαία τάξη, σε αντίθεση με την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην κοινωνία μετά το πολύμηνο, και κατά πολλούς αποτυχημένο, λοκντάουν. Θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το πανδημικό κύμα τίθεται υπό έλεγχο και η χώρα ετοιμάζεται να ξανανοίξει, με καλύτερες μάλιστα προοπτικές από πριν, καθώς πλέον «τρέχει» και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση» επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» είπε ο Μητσοτάκης, ρίχνοντας βάρος στο νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που συζητήθηκε στο Υπουργικό.

«Στο εξής, η αδειοδότηση απλουστεύεται και επιταχύνεται και άλλο, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Είναι μία ακόμη μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και υλοποιούμε με συνέπεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη – ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μάλιστα έκανε πρόβλεψη για 400 έως 500 νεκρούς την εβδομάδα προς τα τέλη Μαΐου – και με το ΕΣΥ να ασφυκτιά παρά τις δηλώσεις περί σταθεροποίησης (άλλωστε και η σταθεροποίηση αυτή γίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και διασωληνωμένων), είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή ατζέντας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε δυο κρίσιμους τομείς: τους εμβολιασμούς (σ.σ.: κρατήστε το αυτό για παρακάτω) και την οικονομία.

Ψάχνει αφήγημα

Τα μέτρα και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και την κατάθεση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Σχεδίου Ανάκαμψης (καθώς τελικά το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κατά της κύρωσης του ταμείου ανάκαμψης) δίνουν στην κυβέρνηση και στους υποστηρικτές της ένα θετικό αφήγημα για τους επόμενους μήνες.

Ενώ ταυτόχρονα της επιτρέπουν να εμφανίζεται συνεπής έναντι των προεκλογικών της δεσμεύσεων, καθώς η πλειονότητα των μέτρων ελάφρυνσης είναι φορολογικού χαρακτήρα και όχι άμεσων ενισχύσεων, όπως η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση.

Βέβαια τα περισσότερα από τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά επεκτάσεις ή μονιμοποιήσεις μέτρων που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, όλα αυτά είναι μέτρα που τα αποτελέσματά τους, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες πολιτών και επιχειρηματιών που χτυπήθηκαν από την πανδημία.

Ωστόσο, χάρη σε αυτά τα μέτρα ο Μητσοτάκης αποκτά τη δυνατότητα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, να επαναφέρει το αφήγημα περί μεσαίας τάξης με το οποίο η Ν.Δ. είχε εκλεγεί κυβέρνηση και λόγω πανδημίας το προηγούμενο διάστημα είχε εγκαταληφθεί.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο (όπου το «επιτυχημένη» ενδεχομένως σημαίνει λίγο καλύτερη από την περσινή) ώστε να μπει κατά το δυνατόν πιο ομαλά στο φθινόπωρο και να δει από εκεί και πέρα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε διάφορα μέτωπα (πανδημία, ταμείο ανάκαμψης, οικονομικά μεγέθη, ελληνοτουρκικά κ.λπ.) και να κινηθεί αναλόγως.

Για την ώρα ο βασικός στόχος του Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας. Πως, δηλαδή, παρά τους 10.000 νεκρούς από την πανδημία και τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα βγαίνει από αυτό το κομμάτι της κρίσης και η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα.

Βεβαίως, για καλό και για κακό η κυβέρνηση εκπονεί σενάρια μείωσης των προβλέψεών της για τη φετινή ανάπτυξη στο 3,8% και αναθεώρησης του προϋπολογισμού καθώς μέχρι στιγμής τα δημοσιονομικά δεν είναι ανθηρά και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα πάνε τα πράγματα μεσομακροπρόθεσμα.

Επιτάχυνση

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των εμβολιασμών, η κυβέρνηση δείχνει να επιταχύνει δραματικά το πρόγραμμα ανοίγοντας διαρκώς και νέες ηλικιακές ομάδες και αυξάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους εμβολιασμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς και, αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου θα μπορούμε να πλησιάσουμε τα πέντε εκατομμύρια». Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε δόσεις εμβολίου, καθώς ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει στην παρούσα φάση τους 850.000.

Είναι προφανές ότι η ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών, πέρα από το τείχος προστασίας από τον κορωνοϊό που δημιουργεί, επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει πιο οργανωμένα το πρόγραμμά της για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στον τουρισμό.

«Πρώτον, το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και δεύτερον, ότι κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-tests, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μην χρειαστεί να ξανακλείσει» επισήμανε ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η «δύσκολη άσκηση» του Μητσοτάκη

Για την «εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου» μίλησε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε ο Μητσοτάκης «την επαναφορά, δηλαδή, της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες. Είναι μία εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής. Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη χθεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ ο Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η μόνιμη – τονίζω τη λέξη μόνιμη – μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και η επίσης μόνιμη επιπλέον μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα 2021. Και βέβαια, διατηρείται η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τρεις μονάδες για τον επόμενο χρόνο».

Κλείνοντας μάλιστα την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε πως «αύριο (σ.σ.: σήμερα) ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας και η χώρα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Keywords
αγωνια, εισφορα αλληλεγγυης, μαΐου, θεσσαλονικη, ελλαδα, σδιτ, συριζα, χατζηδακης, media, εκλογες, σημαίνει, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, το στοιχημα, αδεια, βημα, εργασια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σδιτ, ωρα, βγαινει, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειχνει, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμβολιο, εξελιξη, ερχονται, ευθυνη, θετικο, κυβερνηση, κυμα, κυκλος, κλιμα, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, παντα, οκταωρο, ρεπο, ρυθμισεις, σιγουρος, συμμετοχή, σχεδιο, τουρτα, τρια, φθινοπωρο, χρηστος, ωρες, ασφαλεια, ενωση, εθνικο, χωρα, κομματι, κυριακου, μπροστα, ομαδες, οργανα, σημαίνει, σωστο, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα
Αγωνία,agonia