Άγριο παζάρι παίζεται με την Εθνική Σύνταξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείσεις στο δημοσιονομικό κενό βλέπουν οι δανειστές, για αυτό ζητούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, με το υπουργείο Εργασίας να ζητά νέα συνάντηση για αύριο.

Την ίδια ώρα αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ ευρώ, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ και επιμένουν στη μείωση της εθνικής σύνταξης, των κύριων καθώς και των επικουρικών

συντάξεων.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα θέματα, με πρώτο στη λίστα το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο επικούρησης. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι, είδαν με πιο θετική ματιά την ελληνική πρόταση.

Οι κύριες διαφορές τρόικας και κυβέρνησης είναι οι εξής:

-Όσον αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, το κουαρτέτο επιμένει για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ έως 340 και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια. Σε ότι αφορά την 15ετία, η ελληνική πλευρά δέχεται να χορηγείται μειωμένη εθνική σύνταξη (όχι όμως κάτω από 360 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά έως την 20ετία.

-Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων είναι προ των πυλών, αφού οι δανειστές αποδέχονται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ανώτατο ποσοστό περικοπών το 40% αλλά και «δίχτυ ασφαλείας», ώστε το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, από κύριες και επικουρικές συντάξεις (μετά τις μειώσεις), να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ.

-Μεγάλη μάλιστα απόσταση χωρίζει υπουργείο Εργασίας και τους δανειστές αναφορικά με τα συνολικά ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς με βάση την ελληνική πρόταση, αυτά κινούνται πέριξ του 65%, ενώ οι θεσμοί -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ζητούν ποσοστά κάτω και από το 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

-Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει σημείο τριβής, με το κουαρτέτο να επιμένει για την εφαρμογή του μέτρου πριν από το 2018. Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ασφάλισης, η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δις. Το υπ΄ αριθμόν ένα κριτήριο, πάντως, αν απαιτηθεί η μείωση των κύριων συντάξεων, θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Στο στόχαστρο δηλαδή θα μπουν πρώτοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

-Ήπια στάση χωρίς ενστάσεις κράτησαν αυτή τη φορά οι δανειστές σε σχέση με τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιώ,ν με βάση το πραγματικό - φορολογητέο εισόδημα από την 1/1/2017.

εθνική σύνταξηπερικοπές συντάξεωνασφαλιστικές εισφορέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα