Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση» λέει η κυβέρνηση

Η φράση «ακούμε με προσοχή τα αιτήματα των αγροτών» θα μπορούσε κάποιος να πει ότι «σφράγισε» την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και ενώ η περιφέρεια της χώρας μοιάζει να… βράζει.

Το ζήτημα αυτά κυριάρχησε στο briefing, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να ανακοινώνει αρχικά ότι το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, καθώς, όπως εξήγησε,

«υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε».

Προσέθεσε, δε, ότι η τροπολογία έρχεται για να εφαρμόσει απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «οι αγρότες που έχουν πληγεί από την θεομηνία Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030».

Πάντως, όσον αφορά στα λοιπά αιτήματα των αγροτών, όπως, π.χ. το αγροτικό πετρέλαιο, ο Π. Μαρινάκης δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ακούει τα αιτήματα και να προχωρεί σε παρεμβάσεις εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, και μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες, ενώ, αναφερόμενος και στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου και σε άλλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, κ.λπ.) σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών είναι τα αυξημένα κόστη παραγωγής. «Αυτή είναι η εισαγόμενη ακρίβεια», είπε δηκτικά, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «ακρίβειας Μητσοτάκη».

Κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ

Όσον αφορά στο δεύτερο «μέτωπο», αυτό των κινητοποιήσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, κατά του επικείμενου νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, ο Π. Μαρινάκης κινήθηκε εντός της «γραμμής» που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι η εικόνα που έχει η κυβέρνηση από τις καταλήψεις σε σχολές είναι ότι οι αντιδράσεις είναι μειοψηφικές – μάλιστα, μίλησε και για συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ο οποίος προκαλεί «εντάσεις και προβοκάτσια για να μην πάει η χώρα μπροστά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» και επανέλαβε ότι στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που στηρίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο που φθάνουν ακόμα και το ένα δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «περιμένουμε να διασφαλιστεί η εξεταστική» στα δημόσια ΑΕΙ («δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι καθηγητές την “επαναστατική γυμναστική”» σημείωσε) και προσέθεσε ότι όπου υπάρχει ζήτημα θα πρέπει να διασφαλίζεται και η εφαρμογή του νόμου.

F-35 και F-16

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς δεν διέφυγε το γεγονός ότι την ώρα που εγκρινόταν από τις ΗΠΑ η πώληση στην Ελλάδα των F-35, στελνόταν για έγκριση στο Κογκρέσο και το αίτημα της Τουρκίας για F-16, o Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι όσον αφορά σε συμμάχους, είναι πάγια η διεκδίκηση εγγυήσεων για τη χρήση οπλικών συστημάτων (δηλαδή, τα μαχητικά να μην χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου), σημειώνοντας, ωστόσο ότι η Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζει την πολιτική της και ότι θα αξιολογήσει τις συμφωνίες μόλις αυτές γίνουν γνωστές.

Από την άλλη, πάντως, εξήρε τη συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα και η οποία εκτός από τα μαχητικά 5ης γενιάς περιλαμβάνει και δωρεάν εξοπλιστικό υλικό (μάλιστα, είπε ότι η συμφωνία αυτή έχει επί της ουσίας εγκριθεί από το Κογκρέσο), λέγοντας ότι αποτελεί απόδειξη μεθοδικής δουλειάς, αλλά και της ισχύος της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο.

Τέλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά παρείχε κάλυψη στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι αποτελούν πάγιες απόψεις του και ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, μπροστά στο ενδεχόμενο κι άλλοι υπουργοί ή υφυπουργοί να απέχουν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, αφού επισήμανε την αυξημένη θεσμική υποχρέωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, κάλεσε να μην «προδικάζουμε» τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από το Πεντάγωνο: Ειλικρινής η ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου – «Θα ήταν τιμητικό να είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο» δηλώνει

Σύσκεψη στο Μαξίμου για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγροτικές, Θέλουμε,agrotikes, theloume