Αιχμές, προειδοποιήσεις αλλά και αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μάλλον ήπιο και όχι συγκρουσιακό κλίμα ξετυλίχτηκε το διήμερο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επέτρεψε στην ηγεσία να σταθμίσει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος εν όψει της συμφωνίας και στις διάφορες πτέρυγες του κόμματος να στείλουν τα μηνύματά τους στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Η κρισιμότητα των στιγμών και η απουσία μιας απτής συμφωνίας που να μπορεί να αποτιμηθεί θετικά ή αρνητικά είναι στοιχεία που όλοι λαμβάνουν υπόψη και με βάση τα οποία

κανείς δε δείχνει διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι το κλίμα μακράν απείχε του πανηγυρικού στους κόλπους της πλειοψηφίας και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών εντός της αίθουσας της συνεδρίασης δεν «πνίγηκαν»… στο χειροκρότημα. Το αντίθετο.

Πάντως από την διήμερη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αιχμηρές τοποθετήσεις για τους ως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, και για τις εικαζόμενες ή διαφαινόμενες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.

Τσίπρας για ΕΡΤ και «επόμενη μέρα»

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό η κορύφωση της ομιλίας του το Σάββατο έδειξε να είναι η ΕΡΤ, όπου – ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την προτεινόμενη διοίκηση - άφησε αιχμές περί κωλυσιεργίας στη λειτουργία της, είπε ότι αυτή έχει καθυστερήσει και απεύθυνε το μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές «ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την ίδια ώρα ζήτησε τη στήριξη του κόμματος στη μετά τη συμφωνία εποχή, προβάλλοντας ως κεντρικό επίδικο της «επόμενης μέρας» τη σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας με το μέτωπο των «ολιγαρχών», κάτι που ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα προς διαφωνούντες, ότι ανεξαρτήτως του περιεχομένου της συμφωνίας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την άσκηση αριστερής πολιτικής, αρχής γενομένης από την σύγκρουση με το παλιό σύστημα. Βέβαια, υπάρχουν φωνές εντός του κόμματος που δείχνουν ήδη να αμφισβητούν, με βάση τα έως σήμερα δείγματα γραφής, τη διάθεση της ηγεσίας για σημαντικές «ρήξεις» με το σύστημα (π.χ. Ρινάλντι).

«Όχι» Λαφαζάνη στις ιδιωτικοποιήσεις

Μήνυμα όμως έστειλε στον πρωθυπουργό και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος στην τοποθέτησή του έθεσε ως κεντρικό το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο όμως φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης και με βάση τα όσα είναι γνωστά, δεν ανήκει στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε η κυβέρνηση να προετοιμάσει το λαό για να εφαρμοστεί «κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις». Ο ίδιος, με αφορμή τις ηγετικές διαβεβαιώσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, διερωτήθηκε «που έχουμε συμφωνήσει; Στις ιδιωτικοποιήσεις;» και ακολούθως κάλεσε την ΚΕ να λάβει απόφαση κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε ΟΛΠ, Λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και ακίνητα φιλέτα του δημοσίου, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται η πώλησή τους να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και πως τίθεται από την πλευρά των δανειστών για λόγους επιβολής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

«Μη υπερασπίσιμη» η επιλογή Ταγματάρχη, κατά Κωνσταντοπούλου

Από την άλλη, σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου – στην οποία κάποιοι είδαν «αρχηγική εμφάνιση» - η οποία έθεσε το ζήτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης ( η διαπραγμάτευση, είπε είναι «ζήτημα δημοκρατίας όχι οικονομίας»), το ζήτημα της αξιοποίησης των Επιτροπών της Βουλής στη διαπραγμάτευση (της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, της Εξεταστικής για τα μνημόνια, της Επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και της θεσμών και Διαφάνειας που χειρίζεται το θέμα της Siemens) και το κρίσιμο για το Μαξίμου ζήτημα της ΕΡΤ. Ως προς το τελευταίο σημείωσε πως «η επιλογή Ταγματάρχη είναι μη υπερασπίσιμη και δεν ανταποκρίνεται στο νέο υπόδειγμα δημόσιας τηλεόρασης που θέλουμε να χτίσουμε» καθώς και πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη θέση της αυτή, ενώ συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στις επιλογές προσώπων. Η ίδια υποστήριξε πως η θέση της για την ΕΡΤ «δεν με φέρνει σε καμία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται για τις επιλογές και τη στάση του».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις αναφέρονται ενδεικτικά, υπήρξαν κι άλλες τοποθετήσεις με μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως προς την ηγεσία.

Το υπό διαμόρφωση εσωκομματικό τοπίο

Κατά τα λοιπά η ΚΕ κατέγραψε πιο «ηχηρά» από κάθε άλλη φορά την «αυτονόμηση» από την πλειοψηφία της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, η οποία συντάχθηκε (πρόσκαιρα;) με την εσωκομματική μειοψηφία και στήριξε για πρώτη φορά τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (και ύστερα από προσθήκη στο κείμενο για τη σημασία του λαϊκού παράγοντα). Τα μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στην ΚΟΕ ή βρίσκονται κοντά σε αυτή εξέδωσαν, μετά το τέλος της συνεδρίασης, κοινή δήλωση για τους λόγους που δεν ψήφισαν το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, με βασικότερους το ότι δεν προτίθεται να δώσει εκ των προτέρων έγκριση σε μια συμφωνία για την οποία υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, με το κόμμα σε θέση «παρατηρητή».

Έτσι, η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας έλαβε 75 ψήφους (η Αρ. Πλατφόρμα έχει 60 μέλη στην ΚΕ) υπέρ και 95 κατά (συν 1 λευκό) σε σύνολο 170 ψηφισάντων από τα 200 συνολικά μέλη της ΚΕ (εκτιμάται ότι υπήρχαν απουσίες από τα μέλη της ΚΕ που προέρχονται από την επαρχία).

Το αν το αποτέλεσμα σηματοδοτεί διεργασίες που οδηγούν σε καθοριστική μεταβολή των εσωκομματικών συσχετισμών ή όχι μένει να φανεί στις επόμενες φάσεις. Σημειώνεται πάντως ότι:

Ως επί το πλείστον το επίσημο κείμενο της Πλατφόρμας, το οποίο αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης «έντιμου» συμβιβασμού και θέτει μιας σειρά κατεπείγουσες προτεραιότητες (εθνικοποίηση των τραπεζών, διαφάνεια και έλεγχος νομιμότητας στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τερματισμός του πλέγματος προστασίας της εγχώρια ολιγαρχίας και άρση προνομίων και ασυλίας της οικονομικής ελίτ, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, άμεση επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) δεν είναι συγκρουσιακό με την ηγεσία. Στρέφεται κυρίως έναντι των δανειστών και παρά την αναφορά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντικρούσει την καταστροφολογία απέναντι στο ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, αποφεύγει τις κορώνες περί «ρήξης» και αναφέρεται πιο διπλωματικά στο σενάριο αναζήτησης «εναλλακτικών απαντήσεων» στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο «οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Ορισμένοι επισημαίνουν την έλλειψη συγκρουσιακών διαθέσεων από την πλευρά της μειοψηφίας στο γεγονός ότι ως επί το πλείστον δε στήριξε τροπολογία του Ανδρέα Καρίτζη για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο του Brusells Group και τη συνέχιση μόνο στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

η «κίνηση των 53» η οποία επιδιώκει να έχει ρόλο ρυθμιστή στο εσωκομματικό τοπίο συνεχίζει να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, διαφοροποιούμενη σε επιμέρους στοιχεία, ενώ τροπολογία της σχετικά με τις αστοχίες στις επιλογές προσώπων ενσωματώθηκε στην Πολιτική Απόφαση.

Ποιος είναι ο «αποδεκτός» για τον ΣΥΡΙΖΑ συμβιβασμός

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Απόφαση που θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, ολοκληρωμένη, μετά τις προσθήκες τροπολογιών, τα βασικά της σημεία (πολλά εκ των οποίων αποτελούν στοιχεία των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα) είανι τα εξής:

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία».

«Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

«Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από εμάς συμβιβασμού» είναι :Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, Γ) αναδιάρθρωση του χρέους, Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

Βασικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης το κόμμα και ο λαός.

συνεδρίαση ΚΕσυμφωνίαδιαπραγμάτευσηΑλέξης ΤσίπραςΠαναγιώτης ΛαφαζάνηςΑριστερή ΠλατφόρμαΚΟΕΖωή ΚωνσταντοπούλουHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα