Αιχμές Τσίπρα σε Γεννηματά, Θεοδωράκη: Δεν αποδέχτηκαν την πρόταση διαλόγου

Πολιτική

Την απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση, με τίτλο "Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη", που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση

αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Οχι να συμφωνήσω, να διαφωνήσω με τον φίλο μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και η Φώφη Γεννηματά", είπε ο κ. Τσίπρας.

"Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη", «αυτό που διακυβεύεται είναι, πέρα από τις ιδρυτικές της αξίες, η ίδια η ενότητά της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις να μην κλείσουν τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα. Σημείωσε ότι "σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρεί η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Είναι ιστορική αναγκαιότητα".

Από την εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις προοδευτικές δυνάμεις, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε μια πλατιά Κόκκινη-Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία», υπογραμμίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστερούς και πράσινους, η προτεραιότητα σήμερα είναι «να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του Νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά».

Μιλώντας στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα «Νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Βασικοί άξονες του οποίου είναι:

- Η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, ως μηχανισμό εγγύησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των θεμελιωδών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.

- Η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους: φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, επί των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πλατφορμών κλπ.

- Η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού του βάρους, αμοιβαιοποίησης των δημοσίων χρεών και εξισορρόπησης κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

- Η καταπολέμηση της φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, πχ με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και τη στροφή προς τη δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.

- Η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο, που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

- Και τέλος η διεύρυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ευρώπη, μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.

Σημείωσε ότι για να γίνει πειστικό, ηγεμονικό αυτό το πρόγραμμα πρέπει οι δυνάμεις που το εκφράζουν να αποπνέουν δυναμική, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει «δίχως την ενότητα δράσης και έκφρασης των προοδευτικών δυνάμεων, της Αριστεράς, της Οικολογίας και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας. Είπε ότι "οφείλουμε να ανιχνεύσουμε και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την πολιτική βούληση γι αυτή τη σύνθεση ιδεών και στόχων, για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα", και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς» η Κ.Ε του κόμματος αποφάσισε να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς». Σχολίασε ότι γνωρίζει πως κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία, αλλά δήλωσε πως είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η συζήτηση θα ήταν πολύ πλουσιότερη αν παραβρίσκονταν στον διάλογο ο Στ. Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά, ωστόσο πρόσθεσε ότι η απουσία τους δείχνει «έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αλώσει ούτε να λεηλατήσει και να εξαϋλώσει το Κίνημα Αλλαγής. "Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς". Είπε για το ΚΙΝ.ΑΛ., πως «όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λοιπόν να πείσει το ΚΙΝ.ΑΛ. να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Φέρνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εμβληματικό παράδειγμα προοδευτικής τόλμης χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους, είπε πως «ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας». "Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί", είπε, ενώ στο αντίποδα εξήρε τη στάση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας. "Εμείς το τολμήσαμε γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Σημείωσε ότι και τώρα που προτείνει αυτή την πλατιά συμπαράταξη, «το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας. Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας".

Σημείωσε πως «το καθήκον μας, ως προοδευτικές δυνάμεις, είναι να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ως νομοτέλεια, αλλά να αγωνιστούμε από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορές, για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα". Δηλαδή, "να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου». Είπε πως χρειάζεται ένα ρεύμα προοδευτικών τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να εγγυηθεί στους λαούς μια καλύτερη προοπτική και παρότρυνε: «Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας, όλων όσοι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας ένα λαό «που τόλμησε να εμπιστευτεί την Αριστερά στα δύσκολα και δικαιώθηκε», είναι έτοιμος να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που του αναλογεί, στην πρώτη γραμμή αυτού του ταυτοτικού αγώνα για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη χώρα. Διότι «γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο συγκυρία», και γιατί «λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Με τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος", πέραν αυτού της υποταγής ή της ρήξης. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη στήριξη που παρείχαν στη χώρα προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις σε κρίσιμες στιγμές που η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε εκβιασμούς.

Τόνισε ότι όμως "πρέπει να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν στα δύο πρώτο σκληρά προγράμματα και στην κρίση το καλοκαίρι του 2015, πως επιτρέψαμε τη κρίση να διαλύσει το κοινωνικό συμβόλαιο». Αναφέρθηκε στην άνοδο και την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδήγησε στη «δραματική αύξηση των ανισοτήτων» και έφτασε στο σήμερα, όπου «η πολιτική διαχείριση της κρίσης καλλιέργησε το έδαφος για την δημιουργία του ρεύματος του ακραίου δεξιού λαϊκισμού που σήμερα απειλεί την Ευρώπη. "Από τον Όρμπαν, μέχρι τον Βίλντερς και από τον Κούρτς μέχρι το AFD, οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς μεταμφιέζονται παντού ως αντισυστημικές, αλλά στη πραγματικότητα είναι ταυτισμένες με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό", τόνισε. Υπογράμμισε ότι «το οικονομικό πρόγραμμα του Όρμπαν είναι η ασυδοσία των απολύσεων. Το εργασιακό του Κουρτς είναι η θεσμοθέτηση της 12ωρης εργασίας».

Σημείωσε ότι «αυτό το πάντρεμα ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή μαύρη Διεθνή, στη καρδιά της Ευρώπη. Και είναι ακριβώς με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούμε εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου".

Τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αντιπαραβάλλουν τα αντιπαραδείγματα. Σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που γνώρισαν τη σκληρότερη πλευρά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία), είπε, «εμφανίστηκε ένα αντιπαράδειγμα πολιτικής και οι ίδιοι οι λαοί και μάλιστα τα πιο ευάλωτα τμήματά τους άνοιξαν τον δρόμο, αναδεικνύοντας προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν -αν όχι να τα αλλάξουν όλα, τουλάχιστον να το παλέψουν». Σχολίασε ότι εκτός από όσα έγιναν στην Ελλάδα από το 2015 το φθινόπωρο του 2015, οι δυνάμεις του κατεστημένου στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν από μια ‘αλλόκοτη' συμφωνία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με την Αριστερά, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, πάνω σε ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προσεκτικού, και εντός των Συνθηκών της Ευρωζώνης, αλλά πάντως ενάντια στη λογική των συνεχών περικοπών και των απορρυθμίσεων. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε συμφωνία με την Αριστερά, προχώρησε πρόσφατα στην εμβληματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%. Ευχήθηκε σε αυτό το σημείο συνεννόηση να συνεχιστεί μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς στις προσεχείς πρόωρες εκλογές στην Ισπανία. Υπογράμμισε ότι "αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη. Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού".

ΤσίπραςΓεννηματάΘεοδωράκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, εκλογες, νέα, συριζα, σημαίνει, δημαρ, ελλαδα, καλοκαιρι, μαΐου, video, popular, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, χωρες, βημα, εθνικη, ηττα, ισπανια, κοντρα, νομοτελεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, αυξηση, αμφιβολιες, αξονες, εβδομαδες, βιωσιμη αναπτυξη, γινει, γινεται, γροθια, δυναμη, δειχνει, εδαφος, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, ευρωπη, ζοφερη, ζοφερο, ηγεμονια, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, ιστορικο, καχυποψια, κυβερνηση, κομμα, ματια, μηνες, νικη, ομαδα, πορτογαλια, πρασινη, προγραμματα, ρευμα, ρυθμισεις, ρολο, συζητηση, συντομα, τολμη, τρια, φθινοπωρο, φορολογικη, φωφη, εθνικο, χωρα, καρδια, μπροστα, popular, σημαίνει
Τυχαία Θέματα