Αίγυπτος: Η «χαμογελαστή σφίγγα» του αυτοκράτορα Κλαύδιου και η σημαντική επένδυση στην τουριστική βιομηχανία (Photos)

Αντίκρισαν ένα χαμόγελο και δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, όταν διαπίστωσαν ότι έφεραν στο φως ένα άγαλμα σφίγγας, με χαμογελαστό πρόσωπο.

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε καθώς ήρθαν στο φως τα ερείπια ενός ναού στη περιοχή Ντεντέρα, στην επαρχία Κένα, 450 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου.

Ο χαμογελαστός αυτοκράτορας Κλαύδιος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου

αρχαιοτήτων, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η χαμογελαστή σφίγγα αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος διεύρυνε την εξουσία της Ρώμης στη βόρεια Αφρική στο διάστημα 41-54 μετά Χριστόν.

Στην ίδια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι βρήκαν μία λίθινη πλάκα με ιερογλυφικές επιγραφές.

Το ασβεστολιθικό ιερό που ανασκάφηκε περιλαμβάνει έναν τάφο δύο στρωμάτων και μία λεκάνη από τούβλα και λάσπη που εκτιμάται ότι είναι από την βυζαντινή περίοδο. Τα σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν κοντά στο Ναό του Άθωρ, που είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους στη Αίγυπτο.

Το πιο σημαντικό από τα ευρήματα είναι η λίθινη σφίγγα «με το χαμογελαστό πρόσωπο και δύο λακκάκια», που είναι αρκετά μικρότερη από την περίφημη σφίγγα στις Πυραμίδες της Γκίζας, που έχει ύψος 20 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι το περιγράφουν σαν «ένα όμορφο και προσεκτικά λαξευμένο» άγαλμα.

Σημαντικά ευρήματα στη νεκρόπολη της Σακάρα

Πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί επίσης η ανακάλυψη μίας μούμιας που είναι καλυμμένη με φύλο χρυσού, μέσα σε σαρκοφάγο που έμεινε άθικτη επί 4.300 χρόνια.

Η μούμια ανήκει σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Ικασίπης και θεωρείται μία από τις παλαιότερες και πιο πλήρεις μη βασιλικές μούμιες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο.

Η μούμια βρέθηκε σε βάθος 15 μέτρων σε νεκρόπολη στη Σακάρα, νοτίως του Καϊρου, όπου έχουν εντοπιστεί άλλοι τρεις τάφοι. Η Σακάρα χρησιμοποιείτο ως νεκρόπολη επί 3.000 χρόνια και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον ίδιο ταφικό χώρο βρέθηκε και μία μεγαλύτερη μούμια, που ανήκε σε έναν άνδρα με το όνομα Χνουμπντζεφντέφ, ο οποίος  ήταν ιερέας.

Στον τρίτο τάφο βρέθηκε η μούμια του άνδρα που ονομαζόταν Μέρι και ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού με το αξίωμα του «φύλακα μυστικών».

Ο Ζάχι Χαουάς, πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι μούμιες χροολογούνται μεταξύ του 25ου και 22ου αιώνα προ Χριστού.

«Οι ανακαλύψεις αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί συνδέουν τους βασιλιάδες με τα άτομα του στενού περιβάλλοντός τους», δήλωσε ο αρχαιολόγος Αλί Αμπού Ντεσίς, που συμμετείχε στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η σημαντική επένδυση της Αιγύπτου με στόχο την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας

Το τελευταίο διάστημα οι αιγυπτιακές αρχές έχουν κάνει μια σειρά ανακοινώσεων για νέα αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ έργο ανασκαφών.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις που γίνονται από το αιγυπτιακό υπουργείο αρχαιοτήτων για τα νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν στόχο να ενισχύσουν την τουριστική βιομηχανία στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση επενδύει στον αρχαιολογικό τουρισμό στην προσπάθεια να ενισχύσει την εθνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται φέτος να εγκαινιαστεί το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2028, όπως γράφει το BBC.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πάλι σκόνταψε ο Μπάιντεν – Όλες οι τούμπες του στο Air Force One (videos)

Έρευνα: Σχεδόν πουθενά στη Γη δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια από τη ρύπανση του αέρα

Οκταπλή δολοφονία στην Ονδούρα – Αδιανόητο μακελειό στα βουνά (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίγυπτος, Κλαύδιου, Photos,aigyptos, klavdiou, Photos