Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίζεται ο Τσακαλώτος στο BBC

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δημοσιογράφο του BBC, Chris Morris στις 7 Μαΐου 2015.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι η κοινή ανακοίνωση δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, ότι οι εταίροι

εργάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς και ότι υπάρχει αναγνώριση ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα. Σημείωσε ότι με κάποιους συμβιβασμούς δημιουργούνται προοπτικές για ολοκλήρωση των συζητήσεων και ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος.

Αναφερόμενος στα ζητήματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε ότι «όλοι πρέπει να πιστεύουν στο γράμμα και το πνεύμα της 20ης Φεβρουαρίου. Οι εταίροι μας έχουν πει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τα οποία δεν αντιμετώπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως εκείνα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της διαφθοράς. Σημείωσε, επίσης, ότι ήρθε η στιγμή να δείξουν και εκείνοι ότι έχουν τη βούληση να μας υποστηρίξουν και ότι μπορούμε και εμείς να τους εμπιστευτούμε ως προς την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.

Αυτό το εγχείρημα χρειάζεται την ύπαρξη χώρου και σταθερότητας. Οι δε μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει διακρίνονται από συνοχή και συνέχεια: Οτιδήποτε κάνουμε αυτή την στιγμή αποτελεί την βάση για μία καλύτερη Ελλάδα στο μέλλον.

Σε σχετικό ερώτημα που αφορά τους συμβιβασμούς που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση για παράδειγμα στα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών επεσήμανε ότι «εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν την ευελιξία, (την οποία, σημειωτέον, και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική, όπως τα εργασιακά που προαναφέρατε. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πηγάζει από μία διαφορετική λογική η οποία σημειωτέον δεν είναι καθόλου άγνωστη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία και άλλες πολλές.Σε κάθε περίπτωση, είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει και την διαφοροποιούν, ως προς τη λογική της από την προηγούμενη κυβέρνηση, ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς; Επεσήμανε τέλος ο κ. Τσακαλώτος ότι σε αυτή την χρονική στιγμή κάθε προσπάθεια, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη, κάθε μέλους της κυβέρνησης και ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου είναι επικεντρωμένη στο θετικό σενάριο.

Απαντώντας, στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία την 11η Μαΐου, όπως εξάλλου ανέφερε και ο Dijsselbloem, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «αν υπάρχει καλή πίστη και αν είμαστε επικεντρωμένοι στο καλό σενάριο τα πράγματα προχωρούν γρηγορότερα απ' ότι νομίζουμε. Οι οικονομολόγοι, συχνά, καθυστερούν να προβλέψουν σωστά με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ θετικής εκπλήξεως όταν διαπιστώνουν πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα από τη στιγμή που παίρνουν ένα θετικό δρόμο».

ΤσακαλώτοςδιαπραγμάτευσηαισιοδοξίαBBCHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα