Αιτία πολέμου για το ΚΚΕ το εργασιακό «έκτρωμα»

«Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μία ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της». Αυτό είναι το μήνυμα του Περισσού, μετά τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Το ΚΚΕ ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με ορίζοντα την

Πρωτομαγιά και «καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».


Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου το ΚΚΕ επισημαίνει τη ραχοκοκαλιά του επικείμενου νομοσχεδίου, που ξηλώνει κατακτήσεις ενός αιώνα: «Η κατάργηση του 8ώρου, η θέσπιση του 10ώρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.


Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων – για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος – και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και τη δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια».


Όσο για την τηλεργασία, η ανάγκη ρύθμισής της χαρακτηρίζεται «πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής».
Το ΚΚΕ εκτιμά επίσης ότι το εργασιακό είναι αναπόσπαστο στοιχείο του κυβερνητικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης τονίζοντας ότι η απορρύθμιση της εργασίας και το χτύπημα στον συνδικαλισμό αποτελούν τους όρους της ανάκαμψης που επιθυμούν «κεφάλαιο και Ε.Ε.»: «Ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας».


Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό κεφάλαιο στο δεύτερο κείμενο Θέσεων του κόμματος για το επικείμενο 21ο Συνέδριο, «το πακέτο χρηµατοδότησης της Ε.Ε. και η συµµετοχή της Ελλάδας στο ταµείο ανάκαµψης είναι συνδεδεµένο µε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα καθορίζει τις μεταρρυθμιστικές κι επενδυτικές προτεραιότητες έως το 2026, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει κάθε κράτος – µέλος και αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η εκταµίευση της χρηµατοδότησης.

Το σχέδιο ευθυγραµµίζεται τόσο µε τον σχεδιασµό και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. όσο και µε τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου». Κινείται δηλαδή, κατά το ΚΚΕ, σε μια πάγια κατεύθυνση όπου την «άµεση κρατική επεκτατική παρέµβαση για την υποβοήθηση της καπιταλιστικής αναπαραγωγής» την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόµενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα