Ακίνητα: Μείωση της φορολογίας των ενοικίων σχεδιάζει η κυβέρνηση – Ποιους θα ευνοήσει

Σημαντικές αλλαγές και μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση και τις αυξημένες τιμές που πλήττουν κυρίως νέα ζευγάρια και φοιτητές, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αρκετές και σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εξετάζει κυρίως τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια πάνω από 12.000 €.

Με βάση

την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 € εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται δραστικά, στο 35% για εισοδήματα από 12.001 € έως 35.000 € και στο 45% για ενοίκια από 35.001 €.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια θα δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφενός για να ρίξουν τις τιμές αφετέρου για να πέσουν στην αγορά χιλιάδες κλειστές κατοικίες, οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά περιορίζοντας την προσφορά και αυξάνοντας την ζήτηση, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές.

Κατά τα φαινόμενα πάντως, το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτης που διαθέτουν τα ακίνητά τους τα οποία είναι κλειστά για ενοικίαση, να απαλλάσσονται για μία τριετία από το φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ κενά/κλειστά.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές αρχές τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000.

Οι οικονομικοί επιτελείς έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και να παγώσουν τις τιμές τις εφορίες στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για φέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η υψηλή “μαύρη” εργασία στην Ελλάδα δείχνει ψευδώς τους Έλληνες να δουλεύουν λιγότερο από τους Βορειοευρωπαίους

Ακτοπλοΐα: Έρχονται νέες αύξησεις στα λειτουργικά έξοδα και στα εισιτήρια των πλοίων ενόψει της πράσινης μετάβασης

Τι αλλάζει από το 2025 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Το myDATA και η μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακίνητα, Μείωση, – Ποιους,akinita, meiosi, – poious