Ακρίβεια: Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων με «μόνιμη μείωση τιμής» στα σούπερ μάρκετ (Video)

H ακρίβεια εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα τις ελληνικές οικογένειες. Κάθε πρωτοβουλία για τιθάσευση των τιμών γίνεται ευνοϊκά δεκτή.

Ετσι, θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής».

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν 500 κωδικοί στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μείωση τιμής κατά 5% ή και παραπάνω για τουλάχιστον έξι μήνες, ο οποίος τελικά ξεπεράστηκε πολύ σύντομα, αφού οι κωδικοί προϊόντων ξεπέρασαν τους 600.

Νέες κατηγορίες

τροφίμων, μεταξύ των οποίων, αναψυκτικά, καφές, ζυμαρικά, ψωμί, βούτυρο, αλλά και βρεφικές τροφές όπως επίσης και προϊόντα για κατοικίδια συμμετέχουν πλέον στην πρωτοβουλία αυτή.

Παράλληλα, αυξάνονται οι κωδικοί στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες αλλά και εκτός των τροφίμων, στα προϊόντα καθαρισμού και οικιακής φροντίδας όπως και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Οι μειώσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες ξεκινούν από το 5% που είναι το ελάχιστο όριο για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία και φτάνουν έως και το 31%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και συγκεκριμένα σε έναν κωδικό κατεψυγμένου ψαριού.

Συνολικά ανά κατηγορία, οι μεγαλύτερες μειώσεις μεσοσταθμικά καταγράφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα κατά 10% (συνολικά 17 κωδικοί), στο αλεύρι κατά 9% (24 κωδικοί), σε χυμούς και ροφήματα κατά 8% (συνολικά 27 κωδικοί) και σε ζωμούς και σάλτσες επίσης κατά 8% (26 κωδικοί).

Κατά 7% έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά οι τιμές στην κατηγορία των προϊόντων καθαριότητας και οικιακής φροντίδας (68 κωδικοί) ενώ κατά 6% στις κατηγορίες: γάλα, γιαούρτι, τυριά, ζυμαρικά, ψωμί, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και προϊόντα για διατροφή και τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι μέσες μειώσεις είναι της τάξεως του -ελάχιστου- 5%.

Συνάντηση με τις πολυεθνικές για τα πρόστιμα

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολυεθνικών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο για υπέρβαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους που επιτρέπεται για προϊόντα που είναι βασικά για την ανθρώπινη διαβίωση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την συνάντηση πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πολυεθνικών εταιρειών, καθώς έγινε διάλογος με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο έλεγχος σε άλλες 5 πολυεθνικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες μέρες ενδέχεται να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα.

Όλα τα πρόστιμα τα οποία έχουν μπει μέχρι στιγμής σε εταιρίες, είτε για πλασματικές εκπτώσεις, είτε για αθέμιτη κερδοφορία, στη συντριπτική τους πλειονότητα εισπράττονται, είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται χρονικό περιθώριο 60 ημερών, εάν θέλουν οι εταιρείες να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο τελευταίος έλεγχος, ο οποίος απέδωσε και τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ στις δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία, έγινε τους τελευταίους μήνες από το καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και είναι καθημερινοί και συνεχείς σε όλα τα σημεία της αγοράς. Δεν είναι μόνο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, είναι στις επιχειρήσεις λιανικής, στις εμπορικές επιχειρήσεις, σε άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις, παντού, σημείωσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε επίσης, ότι αυτές τις ημέρες ελέγχονται 5 πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα ελέγχονται και μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ στο μικροσκόπιο της εφορίας βρίσκονται και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Πρόκειται για ενδελεχή έλεγχο, συνέχισε ο γενικός γραμματέας, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο έχουν προβεί σε ανατιμήσεις, και αν αυτό αποδειχτεί επαρκές δεν θα δεχτούν πρόστιμο, αλλά αν δεν αποδειχθεί επαρκές θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Ιδιαίτερα για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όμως, όπως είπε, υπήρξαν κάποια στοιχεία τα οποία δημιούργησαν απορίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους κωδικούς τους. Εκεί βρέθηκαν κάποιες παρατυπίες που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων, επειδή υπήρξε υπέρβαση του μέγιστου περιθωρίου κέρδους που επιτρέπεται για τα προϊόντα που είναι βασικά για την ανθρώπινη διαβίωση.

Διαβάστε επίσης

Επιταγή ακρίβειας: Πριν από τα Χριστούγεννα η καταβολή – Ποσά και δικαιούχοι

Ανδρέας Σπυρόπουλος κατά κυβέρνησης: Ο φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα στον λαό

Συνταξιούχοι: Όλες οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2024 – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια, 629, Video,akriveia, 629, Video