Ακροδεξιά «παιχνίδια» στην προεκλογική σκακιέρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ν.Δ. τις εξελίξεις στον χώρο… δεξιά της, οι οποίες το τελευταίο διάστημα μοιάζουν σχεδόν καταιγιστικές, αλλά, ταυτόχρονα, δημιουργούν συνθήκες εκλογικού γρίφου.

Κι αυτό διότι, πλέον, είναι προφανές ότι οι ζυμώσεις στον χώρο αυτόν μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις που εν πολλοίς ενδέχεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και – σε προβολή – και τη μετεκλογική εικόνα του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Για

την ώρα, και μέχρι να συνεδριάσει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο και θα αποφανθεί ποια κόμματα θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, όλα τα σενάρια είναι «ανοιχτά» σχετικά με τα σχήματα στα δεξιά της Ν.Δ. που επιδιώκουν (και κάποιες δημοσκοπήσεις τούς δίνουν μεγάλες ελπίδες) να βρίσκονται στη νέα Βουλή.

Η κίνηση Κασιδιάρη

Ήδη, ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Εθνικό Κόμμα – Έλληνες, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Δημήτρη Χατζηλιάδη, καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.

Η κίνηση αυτή του Κασιδιάρη μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους:

• Ή ότι «τα έσπασε» με τον επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα κατέλθει στις εκλογές με το δικό του κόμμα, το ΕΑΝ.

• Ή ότι, γνωρίζοντας πως ο Άρειος Πάγος θα «κόψει» το σχήμα του, βάσει της νέας διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση, «ρίχνει μελάνι», ώστε εν συνεχεία να στηρίξει το ΕΑΝ, το οποίο και αναμένεται υπό αυτές τις συνθήκες να πάρει το «πράσινο φως» για συμμετοχή στις εκλογές.

Διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις

Αξίζει, δε, να λάβει κάποιος υπόψη τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Α. Κανελλόπουλος αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να «κατεβάσει» συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, οπότε μια «αιμοδοσία» από το «κόμμα Κασιδιάρη» θα μπορούσε να αναπτερώσει τις ελπίδες του για καλές επιδόσεις στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες έφερναν τον Α. Κανελλόπουλο να συζητά για συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Πατριωτικής Ένωσης Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ωστόσο φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ευοδώθηκαν, καθώς ο βουλευτής δήλωσε στον Real FM ότι «αυτό που διαμηνύσαμε στον κ. Κανελλόπουλο, ήταν “ελάτε, αναλάβετε αν θέλετε και μία θέση η οποία να είναι τιμητική προς εσάς ούτως ώστε να αισθάνεστε ότι είστε στην πρωτοκαθεδρία και στην πρώτη γραμμή και πάμε μαζί στις επόμενες εκλογές”», ενώ και ο επικεφαλής του ΕΑΝ διέψευσε τις συζητήσεις.

Φυσικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Άρειος Πάγος να «κόψει» και τα δύο κόμματα αυτά – το «κόμμα Κασιδιάρη» για προφανείς λόγους, βάσει της νέας διάταξης, και το κόμμα του Α. Κανελλόπουλου, θεωρώντας ότι ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αποτελεί τον «σκιώδη αρχηγό» του ΕΑΝ, έστω κι αν ο επίτιμος αρεοπαγίτης το διαψεύδει.

Η κρίση στην Ελληνική Λύση

Από την άλλη, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και προς τη σοβαρή κρίση την οποία φαίνεται να διέρχεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς ήδη δύο βουλευτές, η Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου και ο Αντώνης Μυλωνάκης αποχώρησαν από το κόμμα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που τους έφεραν να συζητούν με τη Ν.Δ., αλλά και καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης με βαρύτατες εκφράσεις.

Οι δύο βουλευτές ισχυρίστηκαν, μετά την αποχώρησή τους, ότι το κόμμα κρατούσε 1.000 ευρώ από τη βουλευτική τους αποζημίωση και ότι οι ίδιοι έδιναν κι άλλα 500 ευρώ τον μήνα για την ενίσχυση του κόμματος, με τον Α. Μυλωνάκη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι «θα αποκαλύψω όλη την πολιτική, εγκληματική οργάνωση του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερη από τη Χρυσή Αυγή».

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Ελληνική Λύση εμφανιζόταν να ενισχύεται δημοσκοπικά, ιδίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, και να συγκεντρώνει ποσοστά πάνω από το 3,7% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Ακόμα, βέβαια, δεν μπορεί να εκτιμηθεί τι αντίκτυπο θα έχει η αναταραχή στο κόμμα στις εκλογικές του επιδόσεις στις 21 Μαΐου (στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου το κόμμα διατηρεί το ποσοστό του αμετάβλητο στο 4%).

Τα δύο σενάρια που απασχολούν το Μαξίμου

Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον – κυρίως για το πώς αναδιαμορφώνεται ο χώρος στα δεξιά της Ν.Δ. – ωστόσο το Μαξίμου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να έχουν μείζονα επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Στο επίκεντρο, λοιπόν, βρίσκονται δύο βασικά σενάρια:

• Στο πρώτο, δύο κόμματα από τον χώρο αυτό (Ελληνική Λύση και, ενδεχομένως, το κόμμα του Α. Κανελλόπουλου) συμμετέχουν στις εκλογές και μπαίνουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η… διαρροή των ακροδεξιών ψήφων από τη Ν.Δ., η οποία τις είχε συγκεντρώσει σε συντριπτικό ποσοστό το 2019, ο στόχος της «ισχυρής κεφαλής» του κυβερνώντος κόμματος στην πρώτη αναμέτρηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

• Στο δεύτερο, δεν υπάρχει νέο σχήμα που συμμετέχει στις εκλογές και η κρίση στην Ελληνική Λύση είναι τόσο μεγάλη που δεν καταφέρνει να μπει στη Βουλή. Αν συμβεί το σενάριο αυτό, τότε – με το ερωτηματικό πού θα πάνε οι ψηφοφόροι που σήμερα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το «κόμμα Κασιδιάρη» ή κάτι αντίστοιχο να παραμένει – ο στόχος της αυτοδυναμίας έρχεται πιο κοντά, καθώς εκτιμάται ότι η Ν.Δ. θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Βελόπουλου και ταυτόχρονα θα βρίσκονται λιγότερα κόμματα εντός Βουλής, ταπεινώνοντας το όριο της αυτοδυναμίας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία με στόχο το… 12%

Μηνύματα Τσίπρα για την κρισιμότητα της κάλπης του Μαΐου

Η γήρανση του πληθυσμού ως ασφαλιστικός κίνδυνος

Keywords
Τυχαία Θέματα