Ακροδεξιοί ξανά στους δρόμους του Κιέβου κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς

ΚΟΣΜΟΣ

 

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι –σύμφωνα με την αστυνομία– διαδήλωσαν την Κυριακή στο Κίεβο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις φιλορωσικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, μια πρόταση που ενδέχεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που καταβάλλει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Όχι στη συνθηκολόγηση", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας –τη γνωστή ως Μαϊντάν– κρατώντας πλακάτ με τα οποία προειδοποιούσαν τον Ζελένσκι να μην προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο.

Οι διαδηλωτές,

μεταξύ των οποίων και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων όπως της Σβόμποντα, κατευθύνθηκαν κατόπιν προς το κτίριο της προεδρίας και το κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, έκανε λόγο μέσω του Twitter για "δεκάδες χιλιάδες" διαδηλωτές στο Κίεβο και σε άλλες 20 πόλεις όλης της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζεται για την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία για την ανατολική Ουκρανία, ένας πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Επί του παρόντος, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε νεκρό σημείο. Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε έναν οδικό χάρτη που προβλέπει τη χορήγηση ειδικού καθεστώτος στις αυτονομιστικές περιοχές, με τη διεξαγωγή ελεύθερων τοπικών εκλογών.

Οι επικριτές του Ζελένσκι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος, που είναι αρχάριος στην πολιτική, θα κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις παραδίνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο των αυτονομιστικών περιοχών στη Μόσχα. Για τους διαδηλωτές, η μεγαλύτερη αυτονομία που θα χορηγηθεί στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντίκειται στα συμφέροντα της Ουκρανίας.

Η ένταση στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε μετά την βίαιη ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς από το κίνημα «Γιουρομαϊντάν», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων η νέα κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα περιορισμού της αυτονομίας των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας, πυροδοτώντας αντιδράσεις που γρήγορα μετατράπηκαν σε ένοπλη σύγκρουση, με ακραία καταστολή κατά των αυτονομιστών από το καθεστώς του Κιέβου.

ΚίεβοδιαδηλώσειςακροδεξιοίΝτονμπάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα