«Ακτινογραφία» των αυθαιρέτων στην Ελλάδα - Όλα τα στοιχεία από το ΤΕΕ

ΕΛΛAΔΑ

Είκοσι πέντε στις εκατό δηλώσεις που καταθέτουν οι μηχανικοί για αυθαίρετα κτίσματα και κτίσματα με αυθαιρεσίες αφορούν ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ τρεις στις δέκα κατατίθενται για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως.

Σημειώνεται δε ότι λόγω της πρόβλεψης του νόμου για μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση (πρόστιμα) στα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν έκδοση αδείας, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτά, αντιστοιχούν

σε ποσοστό 28% των δηλώσεων (και όχι 25%). Το υπόλοιπο ποσοστό (72%) των προστίμων αφορά τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε κτίσματα με οικοδομική άδεια.

Επιπλέον, λόγω της πρόβλεψης του νόμου για πρόστιμα σημαντικά υψηλότερα σε εκτός σχεδίου κτίσματα, στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα περίπου το μισό ποσοστό εξ αυτών να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό ακίνητα εντός.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και δόθηκαν εν όψει τη λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων, στις 8 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι έως τότε, με την πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου, οι ενδιαφερόμενοι διασφαλίζουν την προβλεπόμενη έκπτωση 20% του ν.4495/2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.649.589 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ενώ τα κτίσματα με αυθαιρεσίες ανέρχονται σε 1.073.305. Εξάλλου, σε οριστική υπαγωγή βρίσκονται 511.087 ακίνητα με αυθαιρεσίες και άλλα 16.125 έχουν περαιώσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 4495/2017.

Υπάρχουν και δηλώσεις «σε επεξεργασία», οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί ακόμη και δεν έχουν προκύψει γι’ αυτές οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής παραβόλου και ειδικού προστίμου. Εκ της διαφοράς, οι δηλώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί παράβολο είναι συνολικά (και για τους τρεις νόμους -4495/2017, 4178/2014 και 4014/2011- που αφορούν το θέμα) 968.511, εκ των οποίων 165.872 βρίσκονται σε αρχική υποβολή.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο του ΤΕΕ, από τη χρήση του ν. 4014/2011 προέκυψαν έσοδα 1.002.086.354 ευρώ, από τη χρήση του ν. 4178/2013 έσοδα 1.036.146.877 ευρώ και από την έως τώρα χρήση του ν. 4495/2017 προέκυψαν 132.925.441 ευρώ.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Οι νόμοι αυθαιρέτων -4178 και 4495- έδωσαν διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου η ένταξη ενός κτίσματος αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων.

Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων, τα οποία προσφέρουν, σε περιπτώσεις προκαταβολών, σημαντικά υψηλές εκπτώσεις αλλά και δυνατότητα για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Σημειώνω ότι οι επιλογές της δομής της βάσης δεδομένων του ΤΕΕ σε συνδυασμό με το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, την εργασία των μηχανικών σε κάθε ένα συγκεκριμένο ακίνητο και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω του Πράσινου Ταμείου, αποτελούν εχέγγυο συνταγματικότητας των ρυθμίσεων αλλά και το μόνο ουσιαστικό όπλο της Πολιτείας, σήμερα, για την προστασία του περιβάλλοντος από την αυθαίρετη δόμηση και για τη μείωση των συνεπειών στο φυσικό περιβάλλον.

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί κάνουν τη δουλειά τους για να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα των αυθαιρέτων και της οικοδομής γενικότερα. Και αυτό θα αφορά σε λίγες ημέρες και τις νέες οικοδομές, με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, βασισμένη και πάλι στα πληροφοριακά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων του ΤΕΕ. Επόμενο βήμα, που έχει ήδη αργήσει, είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια. Και τελικός στόχος είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη ακινήτων όλης της χώρας, μαζί με τις θεσμικές γραμμές. Μόνο με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ψηφιακών υπηρεσιών, με γεωγραφικό εντοπισμό των ακινήτων και όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα, θα διασφαλιστεί επιτέλους η έμπρακτη καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί ουσιαστικά η ασφάλεια των κατασκευών. Μόνο έτσι θα προωθηθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η διαφάνεια και η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων, θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

ΑΠΕ

αυθαίρεταΤΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα