Αλ. Τσίπρας: Έχει έρθει η στιγμή να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας

Πολιτική

Έχει έρθει η στιγμή να σταθεί ο τόπος στα πόδια του, να γυρίσει σελίδα και να περάσει στην εποχή μιας ριζικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με δίκαια κοινωνικά χαρακτηριστικά, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από την εκδήλωση για τα 180 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της συμμετοχής του στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι για το Κλίμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως και σήμερα, στη φάση που διανύει

η χώρα, μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο ύφεσης και στασιμότητας, έχει έρθει η στιγμή να σταθεί ο τόπος στα πόδια του, να ενεργοποιήσει τις παραγωγικές του δυνάμεις και να αξιοποιήσει παραγωγικά το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Σε αυτή τη νέα εποχή, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη και πολύτιμη τη συνεισφορά του, που διατηρείται ολοζώντανη και σχεδόν δύο αιώνες τώρα, καθιστώντας το Ίδρυμα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τεράστια πνευματική και επιστημονική παράδοση που μας κάνει σήμερα υπερήφανους. Στα 180 χρόνια λειτουργίας του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνδέθηκε στενά με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο και την παραγωγική εξέλιξη του τόπου μας και ανάθρεψε πολλές γενιές επιστημόνων, τους οποίους εφοδίασε με πλέον σύγχρονες για την εποχή γνώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα τους υπήρξαν κάποια από τα πιο φωτεινά μυαλά του τόπου μας, προσέθεσε και σημείωσε πως δάσκαλοι στο ΕΜΠ υπήρξαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας και κύρους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο, του υψηλότατου επιπέδου γνωστικό και επιστημονικό έργο, δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στα όρια ενός αυστηρού ακαδημαϊκού συντηρητισμού, αλλά αντίθετα υπήρξε πάντοτε ένας ζωντανός χώρος, όπου μαζί με την επιστήμη και την τεχνική, άνθιζαν οι ιδέες και οι ευγενείς ανθρώπινες αξίες, και αυτός είναι ο λόγος που το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» και είχε τη δική του ξεχωριστή συνεισφορά σε κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, όπως η εθνική αντίσταση και ο αντιδικτατορικός αγώνας, με αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένο πέρα από την επιστημονική και τεχνική πρόοδο και με τις αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως έχει την τιμή να είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πως γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια του δεν υπηρετείται μόνο η επιστημονική γνώση και η αγάπη γι’ αυτή τη γνώση, αλλά και παρέχονται στους νέους ανθρώπους και τα εφόδια για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Ειδική αναφορά έκανε στο νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, λέγοντας πως δίνεται στο Πολυτεχνείο όπως και σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας η δυνατότητα μιας εξωστρεφούς λειτουργίας, μιας λειτουργίας που θα κάνει τα ιδρύματα κοινωνούς, αλλά και πρωταγωνιστές στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε το Πολυτεχνείο να συνεχίσει τη φωτεινή του πορεία στον τόπο μας για πολλές ακόμα εκατοντάδες χρόνια.

ΤσίπραςΕΜΠΕλλάδαοικονομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα