Αλεξιάδης: Δεν μπορούν οι δανειστές να ζητούν συνέχεια νέα μέτρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλο αγώνα και έχει πάει την κατάσταση σε ένα πολύ καλό σημείο, δεν μπορούμε τώρα να πάρουμε μέτρα ή να παρατείνουμε το πρόγραμμα, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την καλύτερη λύση, που αυτό σημαίνει ότι κλείνει

το πρόγραμμα το ’18 και δεν υπάρχουν νέα μέτρα μετά που να αφορούν αφορολόγητο, συντάξεις κλπ. Στην παρατήρηση ότι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα νομοθετημένα μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια ζητούν διαρκώς μέτρα, να σας θυμίσω, ανέφερε, ότι πριν από ένα χρόνο είχαμε τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και καταλήξαμε την άνοιξη του 16 σε ένα νομοθετικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό σύστημα και τα φορολογικά. Δεν μπορεί συνέχεια να ζητούν νέα μέτρα. Στην παρατήρηση ότι η κ. Βελκουλέσκου σε συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους είχε πει ότι δεν έχει στοιχεία κοινωνικής ισότητας ούτε το φορολογικό, ούτε το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι αυτό δεν είναι σωστό γιατί με το αφορολόγητο που οι δανειστές ζητούν θα επιβαρυνθούν πολίτες.

Πιστεύουν, τόνισε, ότι μπορεί να γίνει αυτό που γίνεται και αλλού, σε χώρες με χαμηλό αφορολόγητο, που όμως έχουν αυξημένες κοινωνικές παροχές στον τομέα της υγείας, της παιδείας και που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έχουν πέσει πάντα έξω, θα πρέπει, δήλωσε, οι εκπρόσωποι των θεσμών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια, όταν αυτή αποτυγχάνει, να αναλαμβάνουν και τη δική τους ευθύνη, δεν μπορεί να προτείνουν κάτι και όταν αυτό αποτυγχάνει να λένε φταίτε εσείς. Απαντώντας στο δημοσίευμα ότι ένας στους δύο φορολογούμενους δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι τα στοιχεία από την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, δείχνουν, ότι μέσα από στοχευμένες ενέργειες και μέτρα, έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε ότι αφορά το 16, σε σχέση με το 14 και 15. Άρα αυτό δεν ισχύει με βάση τα δεδομένα κα τους συγκεκριμένους πίνακες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Αρνήθηκε ότι η είσπραξη οφείλεται σε αναγκαστικά μέτρα, σε κατασχέσεις κλπ[, λέγοντας ότι αυτά τα μέτρα προϋπήρχαν, αν κάποιοι τα ενεργοποιούσαν σωστά ή όχι αυτό είναι ευθύνη των προηγούμενων. Αρνήθηκε ότι κατασχέθηκε πρώτη κατοικία πολιτών και ότι δημιούργησαν προβλήματα σε πολίτες, καταλαβαίνει όμως ότι η λογική υπερφορολόγησης δεν οδηγεί πουθενά, ειδικότερα όταν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο κ.Αλεξιάδης, αναφέρθηκε και στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς, από τον έλεγχο των οποίων μπήκαν στο ταμείο πάνω από 1 δις ευρώ. Η υπεραπόδοση των στόχων οφείλεται σε υπερπροσπάθειες στους τομείς αυτούς και είναι χρήμα που έχει εισπραχθεί, τόνισε. Στην ερώτηση για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πόσο επιτρέπει αυτό στον κάθε υπουργό να έχει αυτονομία κινήσεων, απάντησε ότι το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει να γίνει συζήτηση και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, γιατί η ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών εσόδων βεβαίως ήταν αναγκαιότητα που ολοκληρώθηκε το 16, αλλά δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι τώρα η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας δεν είναι στην αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης, η οποία θα έχει το κόστος της μη εφαρμογής της νομοθεσίας, όχι όμως και τη λήψη αποφάσεων. Πρέπει να δούμε το θέμα των ανεξαρτήτων αρχών εντος εισαγωγικών και ποιος είναι ο ρόλος της Βουλής, της κυβέρνησης κα ποιος τελικά έχει την ευθύνη και πόσο υπηρετούν αυτό που έχει ψηφίσει ο λαός. Άλλο το δημόσιο να είναι ανεξάρτητο από πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και άλλο να μην έχει η κυρίαρχη κυβέρνηση τη δυνατότητα να έχει άποψη για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Σχετικά με την είδηση ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις στην αρμόδια ΔΟΥ από εταιρίες που θέλουν να αλλάξουν έδρα για φορολογικούς λόγους, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι εάν κανείς δει τα στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα δει ότι πρόκειται για θόρυβο ορισμένων μέσων ενημέρωσης που δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία. Βεβαίως, είπε, και υπάρχει στην περιοχή της Βουλγαρίας μία μετακίνηση, αλλά όλα αυτά που περιγράφεται ως κλίμα δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία που υπάρχουν.

Τρύφων ΑλεξιάδηςμέτραΔΝΤΚυβέρνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα