Αλέξης Χαρίτσης: Η Ευρώπη μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα - η ελληνική κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση

Πολιτική

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί ίσως, το μοναδικό αντίβαρο απέναντι στις διαλυτικές τάσεις που δημιουργούν στην Ε.Ε. οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η άνοδος της εθνικιστικής 'Ακρας Δεξιάς. Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση σε αυτή την μεγάλη σύγκρουση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεκδικεί η Ελλάδα,

όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την πλαισίωσή του με αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης. Κυρίως όμως παλεύει για την ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής που είναι το βασικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ένωση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε τα εξής:

«Σε αυτό πλαίσιο, οι επιτυχίες της χώρας μας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων τα τελευταία τρία χρόνια συνιστούν το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της Πολιτικής Συνοχής. Οι πόροι αυτοί κράτησαν την ελληνική οικονομία όρθια σε μία πολύ δύσκολη περίοδο

Μια κρίσιμη συζήτηση διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, αφορά τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020 και το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής. Η συζήτηση αυτή συμπυκνώνει όλα τα μεγάλα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και αναδεικνύει τις βασικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με επίκεντρο της αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και εκείνες του νεοφιλελευθερισμού και της εθνικής αναδίπλωσης που απειλούν να δυναμιτίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση σε αυτή την μεγάλη σύγκρουση που θα κρίνει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες. Διεκδικούμε την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την πλαισίωσή του με αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης. Κυρίως όμως παλεύουμε για την ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής που είναι το βασικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ένωση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών της. Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί ίσως, το μοναδικό αντίβαρο απέναντι στις διαλυτικές τάσεις που δημιουργούν στην Ε.Ε. οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η άνοδος της εθνικιστικής 'Ακρας Δεξιάς.

Σε αυτό πλαίσιο, οι επιτυχίες της χώρας μας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων τα τελευταία τρία χρόνια συνιστούν το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της Πολιτικής Συνοχής. Οι πόροι αυτοί κράτησαν την ελληνική οικονομία όρθια σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, χρηματοδότησαν υποδομές σε όλη τη χώρα, ενίσχυσαν με ρευστότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μετουσιώθηκαν σε νέες θέσεις εργασίας.

Τη δουλειά αυτή, η οποία αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές στην Ευρώπη, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την περασμένη Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο κατόπιν πρόσκλησης της αρμόδιας επιτροπής. Μία διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και δείχνει ακριβώς την κρισιμότητα της στιγμής και την ανάγκη να αναδειχτούν τα θετικά παραδείγματα που θα στηρίξουν όλους όσοι παλεύουν για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση.

Δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Στο εσωτερικό καταστροφολογεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επιχειρεί να υπονομεύσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στην Ευρώπη συντάσσεται με το στρατόπεδο του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και της 'Ακρας Δεξιάς που αφαιρεί ακόμη και ιστορικές εργατικές κατακτήσεις (οκτάωρο) και μεταθέτει όλο το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα. Παρά το ότι διεκδικεί για τον εαυτό της τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής παράταξης, υπηρετεί πολιτικές και συμπορεύεται με δυνάμεις οι οποίες αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη».

ανάπτυξηΑλέξης ΧαρίτσηςΕΕΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠολιτική ΣυνοχήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα