Αλέξης Τσίπρας: Δριμύ κατηγορώ κατά Μητσοτάκη για Κράτος δικαίου με αιχμή Τέμπη και υποκλοπες

Οξεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ για το Κράτος Δικαίου με αιχμή τις υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του.

Ειδικά όσον αφορά τα Τέμπη τον κατηγόρησε ότι τότε, εν όψει των εκλογών, «ενορχήστρωσε

το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του» και εκτίμησε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαν γίνει γνωστά όσα αποκαλύπτονται σήμερα. Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην αντιπολίτευση καλώντας να συνεννοηθούν προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα γίνουν μέρος του προβλήματος. Μίλησε μάλιστα για την ανάγκη συμφωνίας σε ένα «μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης» και διερωτήθηκε αν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό «όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο».

Ξεκίνησε την ομιλία του με «δυσοίωνες» αναφορές περί «δυστοπικής πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κι εξέφρασε την ανησυχία ότι είμαστε στο κατώφλι μιας πολύ σκοτεινής εποχής. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ιδιαίτερα μετά τη πανδημία, «ο μεγάλος ασθενής στην δεν είναι η οικονομία, αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα η λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Αλέξης Τσίπρας:
Ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του.
Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. pic.twitter.com/73JrqrQgre

— Alexis Tsipras Institute – Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα (@ATsiprasInst) February 6, 2025

Σημείωσε, παραπέμποντας και στα στοιχεία της δημοσκόπησης που είχαν παρουσιαστεί λίγο πριν ότι δεν είναι τυχαία η στάση της κοινής γνώμης που σε ποσοστό 72% (για τις υποκλοπές) και το 74% (για τα Τέμπη) θεωρούν ότι υπάρχει «σαφής απόπειρα συγκάλυψης από τη πλευρά της κυβέρνησης».

Απέδωσε την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους χειρισμούς του πρωθυπουργού κατά τη θητεία του από το 2019 και μετά, με τις παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και την τακτική της συγκάλυψης σε όλες τις κρίσιμες υποθέσεις «όπου συνελήφθη ψευδόμενη».

Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις επιλογές γιατί η κυβέρνησή του «ήταν η μοναδική στη μεταπολίτευση που γνώρισε τέτοια πρωτόγνωρη ανοχή από τα ΜΜΕ, την οικονομική ελίτ, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Και εσχάτως, η μοναδική που δεν αισθάνεται την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «κακοποίηση του Κράτους Δικαίου» και της Δικαιοσύνης στην περίπτωση των υποκλοπών και της υπόθεσης των Τεμπών, εντοπίζοντας αναλογίες στους χειρισμούς των δύο υποθέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα:

«Αν η υπόθεση των υποκλοπών, που κακοποίησε το κράτος δικαίου, δεν έδειξε να αγγίζει και τόσο τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών, η υπόθεση των Τεμπών, είναι αλλιώς. Δεν είναι η ίδια.

Είναι ένα τραύμα ανοικτό που αιμορραγεί.

Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης. Εκποιώντας κάθε έννοια Δικαιοσύνης.

Είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 23.

Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρη των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων.

Ήταν οι συνωμοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι.

Αυτό που σήμερα αβίαστα προκύπτει και στις δυο αυτές περιπτώσεις, είναι ότι ακόμη πιο σκανδαλώδης από τα ίδια τα εγκλήματα, είναι η επιχείρηση συγκάλυψής τους.

Με τον ίδιο μάλιστα, πανομοιότυπο τρόπο.

Στη μια περίπτωση ο πρωθυπουργός έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στον ανιψιό του, στην άλλη -ακόμη πιο ανώδυνο- στον σταθμάρχη.

Στη μια έδωσε εντολή για μπάζωμα, στην άλλη για καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων στην ΕΥΠ».

Σε συνέχεια της αναφοράς του για τα Τέμπη σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού περί «μιας κακής στιγμής της Βουλής», τονίζοντας πως «οι οκτώ από τους κυβερνητικούς βουλευτές που την διέπραξαν, ανταμείφθηκαν με υφυπουργείο. Και ο Πρόεδρος της Βουλής με τη Προεδρία της Δημοκρατίας».

«Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και την συγκάλυψη για να κρατήσει την εξουσία»

Σε αντίθεση με ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι «παραπλανήθηκεστη μία περίπτωση από τον ανιψιό του στην άλλη «από τη πυροσβεστική», ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε «από κανέναν δε παραπλανήθηκε».

Αντιθέτως, είπε, πως και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποίησε «συνειδητά ψέματα για να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη». Με στόχο «προφανή, έναν και μοναδικό: Την εξουσία.Οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του».

Αν, είπε, γίνονταν γνωστά πριν τις εκλογές του 2023, όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, η συζήτηση θα έφθανε ως τις εκλογές.

«Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα. Για να ξεχαστεί. Και μαζί με τα πειστήρια, μπάζωσαν με ψέματα και fake news και όλο το δρόμο προς τις εκλογές. Και πράγματι κατάφεραν να τις κερδίσουν. Η αλήθεια όμως καμιά φορά είναι τόσο πεισματάρα που επιστρέφει παρά τα μπαζώματα, και μάλιστα ισχυρότερη. Εκεί που δεν το περιμένεις. Και η κοινωνία επίσης εκεί που δεν το περιμένεις, αντιδρά. Και αντιδρά σφοδρότερα. Πολλές φορές και με απρόβλεπτες συνέπειες».

Πεπραγμένα Μητσοτάκη: Αδιαφάνεια και έλεγχος των ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο από την πανδημία και μετά η διακυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:

· Πάρτι δισεκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, καθώς το όριο των αναθέσεων αυξήθηκε.

· Πλήρης αδιαφάνεια αργότερα και με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αρνήθηκαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη παρακολούθηση της διαχείρισης των πόρων του.

· Και φυσικά, ασφυκτικός έλεγχος στην ενημέρωση. Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, καταχρηστικές αγωγές SLAPP, καταγγελίες δημοσιογράφων για συστηματική λογοκρισία, αλλά και αυτολογοκρισία.

Δικαιοσύνη και Υποκλοπές

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Δικαιοσύνης είπε «είχαμε μια Δικαιοσύνη με διαχρονικές παθογένειες, ασθμαίνουσα, που έγινε ακόμη πιο προβληματική. Πιάσαμε επισήμως πάτο στην αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στις υποκλοπές και την στάση λειτουργών της Δικαιοσύνης ανέφερε:

Αυτό το πρωτοφανές σε έκταση, σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, είχε δυστυχώς ως επίκεντρο το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού και έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας.

Υπουργοί, δημοσιογράφοι, πολιτικός αρχηγός, οικονομικοί παράγοντες και η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων, υπό παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε και ανεκτό για μια φιλελεύθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Έτσι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην Ελλάδα «δεν άνοιξε μύτη». Όλα συνεχίζονται κανονικά.Και δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένει να προκαλεί την κοινή λογική. Όσα μας εξιστόρησε σήμερα ο κ. Κουκάκης, είναι χαρακτηριστικά.Και φανερώνουν ότι το απόστημα δεν αφορά τη δικαιοσύνη συνολικά.

Υπάρχουν δικαστές που σέβονται το λειτούργημά τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Το απόστημα αφορά δυστυχώς ένα τμήμα της ηγεσίας της.

Τον Οκτώβρη του 23 όταν οι εισαγγελείς πρωτοδικών έχοντας κάνει μια πολύ ουσιαστική και ποιοτική δουλειά, ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τη λίστα των θυμάτων του Pretador με τις λίστες των ατόμων που είχε παρακολουθήσει η ΕΥΠ, και να επιβεβαιώσουν την προφανή συνάφεια, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους πήρε την υπόθεση από τα χέρια. Δήθεν καθυστερήσανε πολύ. Έπρεπε βλέπετε, η υπόθεση αυτή να πάει σε ασφαλέστερα χέρια. Και πήγε».

Και φωτογραφίζοντας την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είπε χαρακτηριστικά:

«Τώρα ίσως μπορεί κανείς να καταλάβει και να εξηγήσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το κράτος δικαίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Όταν στην αίθουσα της Γερουσίας διέπραξα το ατόπημα να ασκήσω κριτική στη δικαιοσύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».

Μήνυμα σε αντιπολίτευση: Θα γίνει μέρος του προβλήματος αν δε δώσει πειστικές απαντήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε τα μηνύματα στην προοδευτική αντιπολίτευση στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του, αφού προηγουμένως εξήρε ως ελπιδοφόρα την πρόσφατη κοινωνική κινητοποίηση, που “διέψευσε τις Κασσάνδρες” για την απάθεια την ελληνικής κοινωνίας.

«Η πρωτοφανής στον όγκο, αλλά και στην ώριμη και δημοκρατική αποφασιστικότητα, πρόσφατη κινητοποίηση, με το αίτημα για δικαιοσύνη, φως, οξυγόνο, αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια απάντηση ελπίδας» σημείωσε. Για να προσθέσει πως ήταν μια «μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης λοιπόν είπε πως «προκύπτουν από την πραγματικότητα κρίσιμα ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που διακηρύσσουν ότι παραμένουν πιστές, κάθε μια με το δικό της τρόπο φυσικά, στις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες.

Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη;

Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;

Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση.

Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο».

Και κατέληξε:

«Τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους.

Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον βουλευτή Γιόγιακα που προσέβαλε τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη

Την άμεση κλήση του Βασίλη Κικίλια και ενημέρωση για τη Σαντορίνη ζητά το ΠΑΣΟΚ

Ομοβροντία αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για την «υποκριτική» παραίτηση Τριαντόπουλου – Όλο το παρασκήνιο

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, αλέξης τσίπρας, αιχμη, τεμπη, νεα δημοκρατια, ελλαδα, twitter, tsipras, february, μμε, συλληψεις, εκλογες, ευπ, βουλη, fake, news, υπουργοι, φως, συριζα, μνήμη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, tsipras, μνήμη, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ευπ, ηγεσια, θεμα, θητεια, μμε, οικονομια, οξυγονο, πλαισιο, σαντορινη, φως, ψεματα, news, αβιαστα, γεωργια, γινει, γονεις, δυστυχως, δωσει, εγινε, εγκληματα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εννοια, επρεπε, ευθυνη, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, θυσια, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, νικη, οκτω, ορια, πρωι, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τμημα, φυσικα, φορα, δικιο, fake, february, χωρα, ιδιαιτερα, κληση, ογκο, πληγες, χερια
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Τσίπρας, Δριμύ, Μητσοτάκη, Κράτος, Τέμπη,alexis tsipras, drimy, mitsotaki, kratos, tebi