Αλέξης Τσίπρας: Πετά «βαρίδια», φρεσκάρει το πολιτικό του προφίλ και ετοιμάζεται για το μετεκλογικό σκηνικό

Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση Τσίπρα στο Συνέδριο της «Καθημερινής» ,«άναψε φωτιές» παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναφορές στην τρέχουσα συγκυρία του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αντιθέτως με την αυτοκριτική του για επιλογές του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ

της στρατηγικής του με το βλέμμα στο πολιτικό σκηνικό που θα αναδυθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά δείχνει να κινείται με γνώμονα το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο το οποίο επιχειρεί να το περισώσει «καίγοντας τις γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Απώτερος στόχος, να έχει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, ως παράγοντας που θα συμβάλει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Με τις τελευταίες κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να πετά «βαρίδια» στην θάλασσα προκειμένου να αποσυνδεθεί από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το κακό του παρελθόν και να αναδυθεί ως μια προσωπικότητα πέρα και πάνω απ’ αυτόν, ώστε να μπορεί να παίξει ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το Συνέδριο από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αντέκρουαν τις ερμηνείες πως είναι ο χαμένος αυτού του γύρου, διαμηνύοντας ότι πέτυχε τον στόχο του να διαχωριστεί από τον Κασσελάκη ώστε να μπορεί να προχωρήσει πιο απελευθερωμένος. Την ίδια ώρα με το μήνυμα (μέσω διαρροών) πως «όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα», έδειξε να θεωρεί πως έπεται και «δεύτερος γύρος».

Απεταξάμην τον λαϊκισμό

Τι δείχνουν λοιπόν πιο συγκεκριμένα οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα;

1.Με την παρέμβασή του ελάχιστη ώρα πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προ δεκαημέρου ο πρώην πρωθυπουργός χάραξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τον Στέφανο Κασσελάκη και την φυσιογνωμία που παίρνει πλέον το κόμμα το οποίο έφερε ο ίδιος στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Από την έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας Κασσελάκη, δια της «ουδετερότητας» και της σιωπής του το διάστημα που ακολούθησε, πέρασε στην «μετωπική» με τον διάδοχό του, ζητώντας την αναβάπτισή του από τα μέλη για να σταματήσει ο κατήφορος του κόμματος και στηρίζοντας την Όλγα Γεροβασίλη ως υποψήφια απέναντι στον σημερινό πρόεδρο. Κίνηση που δεν παραγράφεται ανεξαρτήτως του ότι δεν προχώρησε, με την βοήθεια στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς.

2.Με την παρέμβασή του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο της «Καθημερινής» φάνηκε ότι ήταν η σειρά των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη να «αποκηρυχθούν». Με την «αυτοκριτική» του για τους ατυχείς χειρισμούς στην αδειοδότηση των καναλιών και την υπόθεση Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να τινάξει από πάνω του τα δύο στελέχη με τα οποία είχε ταυτιστεί στη συνείδηση ενός κόσμου κεντροαριστερού, καθώς και επιλογές που συνδέονται με αυτά τα πρόσωπα.

Τόσο οι άδειες των καναλιών όσο και η Novartis βασίστηκαν σε χειρισμούς που εισηγήθηκαν τα δύο στελέχη, αντίστοιχα. Χειρισμοί για τους οποίους ο Τσίπρας προσωπικά, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, κατηγορήθηκαν για «άκρατο λαϊκισμό», «κατσαπλιαδισμό», «ρεβανσισμό», αντιθεσμικότητα κ.ο.κ. Σαφώς δεν είναι μόνο αυτές οι δύο κυβερνητικές επιλογές για τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορηθεί ως «λαϊκιστής». Με την «αποκήρυξη» των χειρισμών, πάντως, τους οποίους διαχώρισε από τις προθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει ένα σήμα ότι έχει ο ίδιος έχει αλλάξει. Αφήνοντας στο νυν ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται τις συγκεκριμένες πτυχές του κυβερνητικού παρελθόντος και το συνολικότερο ύφος αντιπαράθεσης, το οποίο επίσης κόστισε και στο κόμμα και στον Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος «τσίμπησε» και σήκωσε οργισμένα το γάντι, ενώ ο Νίκος Παππάς επέλεξε την σιωπή.

Από τη Νέα Αριστερά, όπου επίσης άσκησαν αυτές τις μέρες κριτική στην κυβερνητική περίοδο για «λαϊκισμό» και «βολονταρισμό», ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε ουσιαστικά ότι η αυτοκριτική ήρθε αργά καθώς έπρεπε να είχε γίνει το 2019.

Γέφυρες και σε ΠΑΣΟΚ

Τέλος, με την παρέμβαση αυτή – πολλοί κάνουν λόγο για mea culpa– αλλά και με την συνολική τοποθέτησή του στο εν λόγω συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει γέφυρες και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, και πιο στενά, στο ΠΑΣΟΚ  – η υπόθεση Novartis είχε υπάρξει σημαντικό «αγκάθι» στις σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και στη συνέχεια το κλίμα δεν αποκαταστάθηκε ιδιαίτερα ποτέ, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες εκλογές. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, μια αλλαγή πλεύσης και σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ δείχνει εύλογη. 

Διαβάστε επίσης

«Κόσμος»: Αυτά είναι τα 30 μέλη του νεοσύστατου πολιτικού φορέα – Γραμματέας ο Πέτρος Κόκκαλης

Νίκος Παπανδρέου: «Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Και ο Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Keywords
Τυχαία Θέματα