Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις από το 2025: Νέες προθεσμίες, εκπτώσεις και αυστηρές κυρώσεις για καθυστερήσεις

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από την νέα χρονιά στον τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με κυριότερη ημερομηνία έναρξης και λήξης της προθεσμίας. Έτσι λοιπόν από το 2025 και μετά η πλατφόρμα  θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα κλείνει στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τη διάταξη που ενσωματώθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές που εισάγονται στις φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται από εκπτώσεις

για τους συνεπείς φορολογούμενους που υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, ενώ ταυτόχρονα προβλέπουν και βαριά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 50.000 ευρώ για τράπεζες, εισηγμένες εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα που καθυστερούν να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή συμπλήρωση των κωδικών της βασικής φορολογικής δήλωσης.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Χρονικό πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων:Από το 2025, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου κάθε έτους.Το χρονικό αυτό πλαίσιο θα ισχύει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα, δίνοντας στα υποκείμενα φορολογικής δήλωσης ένα διαρκώς συγκεκριμένο διάστημα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.Έκπτωση στους συνεπείς φορολογούμενους:Οι φορολογούμενοι που καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε χρόνο, θα δικαιούνται εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις θα έχουν ως εξής:4% έκπτωση για όποιον υποβάλει φορολογική δήλωση από τις 15 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου.3% έκπτωση για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από την 1η Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.2% έκπτωση για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από τις 16 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου.Παράλληλα, το ποσό του φόρου εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την 1η δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε χρονιάς.

Κυρώσεις και πρόστιμα:

Υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων στην ΑΑΔΕ:Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, το οποίο θα επιτρέπει την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στο μητρώο θα εγγράφονται όλοι οι φορείς του Δημοσίου και οι οργανισμοί που είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ, για να βοηθήσουν στη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων.Η καταγραφή και η αποστολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνει από τους φορείς αυτούς μέσα στο χρονικό διάστημα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους.Πρόστιμα για καθυστερημένη ή ανακριβή διαβίβαση στοιχείων:Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς διαβίβασης των απαιτούμενων δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο, προβλέπεται η επιβολή προστίμου 2.500 ευρώ στα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καθυστέρηση. Αυτά τα πρόσωπα περιλαμβάνουν:Τους επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ).Τους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου.Τους γενικούς γραμματείς των Δήμων.Τους προϊσταμένους για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας σε δημόσιους οργανισμούς.Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη διαβίβαση των δεδομένων, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.Κυρώσεις για καθυστερημένη ψηφιακή ενεργοποίηση:Σε περίπτωση καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβάλλεται στον Διοικητή και στον Υποδιοικητή της ΑΑΔΕ που είναι αρμόδιοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπηρεσίας, καθώς και στον προϊστάμενο της αντίστοιχης οργανικής μονάδας. Αυτοί θα φέρουν ατομική ευθύνη για την καταβολή του προστίμου.

Πρόστιμα για τράπεζες, εισηγμένες εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς:

Πρόστιμα για ειδικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα:Επιπλέον, οι τράπεζες, οι εισηγμένες εταιρείες, οι διαχειριστές απαιτήσεων (servicers) και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν ετήσια στοιχεία στην ΑΑΔΕ για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση των δηλούμενων εισοδημάτων (όπως τόκοι και μερίσματα) καθώς και των δαπανών, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα για καθυστερημένες ή ανακριβείς διαβιβάσεις.Σε περίπτωση που παραβιάζεται η υποχρέωση για την αρχική αποστολή ή την αποστολή διορθωτικών ή συμπληρωματικών στοιχείων, τα πρόστιμα θα είναι τα εξής:20.000 ευρώ για παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης.20.000 ευρώ για παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή διορθωτικών στοιχείων.Εάν τα ακαθάριστα έσοδα του υπόχρεου φορέα υπερβαίνουν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, τα παραπάνω πρόστιμα αυξάνονται και φτάνουν τα 50.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνεται πιο οργανωμένη και ξεκάθαρη, προσφέροντας στα φυσικά και νομικά πρόσωπα έναν προσδιορισμένο χρόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις που παρέχονται.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ενισχύει την ψηφιακή παρακολούθηση των διαδικασιών αυτών και προχωρά στη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού μητρώου, που θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών στοιχείων και τη διασταύρωση των δεδομένων. Ωστόσο, οι νέες αυστηρές κυρώσεις και τα πρόστιμα δείχνουν τη σημασία της αυστηρής τήρησης των προθεσμιών και της ακριβούς διαβίβασης των απαιτούμενων στοιχείων, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Μητρόπουλος: «Μικρότερες κατά 30% οι συντάξεις του Ιδιωτικού Τομέα σε σχέση με του Δημοσίου»

Φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία

Κωστής Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη για την ανταγωνιστικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγές, 2025, Νέες,allages, 2025, nees