Αλλάζει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής; Οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν δημοψήφισμα

ΚΟΣΜΟΣ

Μια σπουδαίας σημασίας απόφαση για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ελήφθη χθες στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ (KRG), Μασούντ Μπαρζανί, ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της κουρδικής περιφερειας αποφασίστηκε η KRG να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της στις 25 Σεπτεμβρίου, με τις βουλευτικές

εκλογές να διεξαγόνται στις 6 Νοεμβρίου.

Τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να επιλύσουν σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα πριν από την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, ενώ συμφώνησαν ο Πρόεδρος Μπαρζανί να εποπτεύσει το δημοψήφισμα.

Σημείο τριβής της κουρδικής ανεξαρτησίας από τη Βαγδάτη αποτελούν οι περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ, οι οποίες αποτελούν της πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ιράκ.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή με αρκετά κράτη της περιοχής να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Πρώτη η Τουρκία είναι εκείνη που, παρά την στενή οικονομική συνεργασία με την KRG, δεν θέλει να δει να δημιουργείται στα νοτιοανατολικά της σύνορα ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Ειδικά τη στιγμή που αυτό θα συνορεύει με τις τουρκικές κουρδικές περιοχές.

Από την άλλη και το Ιράν συμφωνεί στη μη ύπαρξη ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην περιοχή, εξαιτίας του κουρδικού πληθυσμού που έχει στα εδάφη του και που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να κάνει δυναμική «επανεμφάνιση» στις μάχες κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το κουρδικό στοιχείο στη Συρία, όπου είναι οργανωμένο σε τρία καντόνια (Τζιζρέ, Αφρίν, Κόμπανι). Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αλλάξει την ρητορική τους και μιλούν για αυτονομία και όχι ανεξαρτησία στα πλαίσια μια ομόσπονδης Συρίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί με άλλη οπτική και η σημασία που προσλαμβάνει πλέον η διπλωματική ρήξη με το Κατάρ και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τόσο η Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους από τα εδάφη του Ιράκ.

Η KRG για πρώτη φορά απέκτησε την συνταγματική αυτονομία της μέσα στο Ιράκ το 2006-2007, με τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων να είναι έντονη από την άνοιξη του 2015.

Οι Κούρδοι αποτελούν το μεγαλύτερο έθνος χωρίς δικό τους κράτος.

Κούρδοικουρδικό δημοψήφισμαΙράκΜεσούντ ΜπαρζανίανεξαρτησίαΔημοψήφισμαΤουρκίαΙράνΚατάρΙσραήλΣαουδική ΑραβίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα