Αλόννησος: Η πράσινη «όαση» των Σποράδων για εναλλακτικές διακοπές (Photos/Videos)

Μπορεί η Αλόννησος να έχει απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα με αφορμή τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, αλλά και λόγω των καταγγελιών σε βάρος του παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου, αλλά δεν παύει να είναι ένα νησί που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Αρχικά, πρόκειται για ένα νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική του έκταση υπολογίζεται στα 64,5 τ.χλμ και το μήκος των ακτών του ανέρχεται στα 67 περίπου χλμ.

Χωρίζεται

από την Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ναυτικών μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου εύρους 3,5 ναυτικών μιλίων.

Το καταπράσινο τοπίο συνδυάζεται μοναδικά με τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, σαν να είναι πίνακας ζωγραφικής, χαρίζοντας στους επισκέπτες όμορφες εικόνες και εναλλαγές τοπίων, ενώ η επαφή με την φύση θα σας κάνει να αφήσετε πίσω την βουή της καθημερινότητας και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης.

Το νησί που έγινε ευρύτερα γνωστό από τις φώκιες, καθώς στις βραχώδης σπηλιές ζούσαν τα μεγάλα παιχνιδιάρικα θηλαστικά, παρουσιάζει μια ποικιλία σε δραστηριότητες και αποτελεί από τους προορισμούς που ενδείκνυται για εναλλακτικές διακοπές.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο

Ακριβώς απέναντι από την Αλόννησο βρίσκεται η νήσος Περιστέρα, στα ανοιχτά της οποίας και σε βάθος περίπου 30 μέτρων βρίσκεται το Υποβρύχιο Μουσείο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και το οποίο εγκαινιάστηκε το 2020.

Το Υποβρύχιο Μουσείο περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής. Χρονολογείται μεταξύ των ετών 425 με 420 π.Χ. και λόγω του μεγέθους του κατατάσσεται στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής του.

Είχε μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10. Μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς, γεμάτους με τα ξακουστά κρασιά της Μένδης και της Πεπάρηθου.

Το τεράστιο εμπορικό πλοίο φαίνεται να έπεσε σε καταιγίδα, ενώ έπλεε κοντά στην ακτή, ενώ μια άλλη πιθανή θεωρία είναι ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα, η οποία και προκάλεσε τη βύθισή του. Το ναυάγιο της Περιστέρας θεωρείται μέχρι στιγμής το αρχαιότερο και σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον πλανήτη.

Το υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, στην Αλόννησο, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αλοννήσου, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του στην πρώτη του πλήρη τουριστική σεζόν μετά τα περσινά εγκαίνια.

Παράλληλα, έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, το πρώτο στην Ελλάδα, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Ειδικές κάμερες μεταδίδουν ζωντανά από τον βυθό σε πραγματικό χρόνο την ιστορία δεκάδων αιώνων, εντυπωσιακές εικόνες κόβουν την ανάσα και αρχαίες ιστορίες μεταφέρουν τους τουρίστες σε άλλη διάσταση, χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν.

Το θαλάσσιο πάρκο

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Εκτός από την Αλόννησο, το Πάρκο περιλαμβάνει τα νησιά Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Σκάντζουρα, Ψαθούρα, Πιπέρι, καθώς και 22 ξερονήσια και σκοπέλους.

Είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus, του πλέον σπανιότερου θηλαστικού στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα μοναδικό σύνολο χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών βιότοπων, με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ενάλια μνημεία.

Στις περιοχές του Πάρκου όπου η πρόσβαση στο κοινό είναι ελεύθερη, επιτρέπεται η κολύμβηση, η ελεύθερη κατάδυση, η παρατήρηση της άγριας ζωής, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, η επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, η πεζοπορία, κ.λπ.

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.

Εν κατακλείδι, ολόκληρη η Αλόννησος είναι ένας παράδεισος με πυκνή βλάστηση, που όμως δεν απευθύνεται μόνο στους φυσιολάτρες.

Είναι η ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να απολαύσουν πραγματικά ξεκούραστες και χαλαρές διακοπές εκεί που η φύση δίνει τον καλύτερό της εαυτό.

Είναι το μέρος όπου το μυαλό θα ταξιδέψει, θα διώξει τις έγνοιες, θα γεμίσει εικόνες και παράλληλα θα θυμηθεί πώς είναι να ζει κανείς με σεβασμό στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα 2015: Επτά χρόνια από το μεγάλο «όχι» – Τα «στρατόπεδα», τα σποτ και τα ιστορικά πρωτοσέλιδα (photos/videos)

Λινού στο topontiki.gr: Λήψη μέτρων ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας – Τι λέει για την 4η δόση

Πόσο ζεστό θα είναι το καλοκαίρι του 2022 – Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά στο topontiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα