Αμερικανικά δημοσιεύματα έριξαν σκιές στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Αμηχανία έχουν φέρει στην κυβέρνηση οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Αμερικανικό τύπο -Wall Street Journal -σύμφωνα με τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, λίγες μόνο ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ενώ στην ελληνική Βουλή κυρώνεται με τις ψήφους της ΝΔ η ελληνοαμερικανική

συμφωνία για τα εξοπλιστικά η οποία περιλαμβάνει και την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι Αμερικανικές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν την όλη ιστορία λέγοντας ότι πρόκειται για αίτημα αναβάθμισης του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ το timing ,οι πληροφορίες αλλά και η σχετική ανάλυση που υπάρχει στο άρθρο έχουν προβληματίσει τις ελληνικές διπλωματικές πηγές , οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείουν πίσω από αυτή την ιστορία να βρίσκεται το Τουρκικό λόμπυ.

Χαρακτηριστικό της όλης ιστορίας είναι το γεγονός ότι στα σχετικά ρεπορτάζ των ανταποκριτών από τις ΗΠΑ υπήρχε διχογνωμία για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία. Κάποιοι υποστήριζαν ότι αξιωματούχοι του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι διπλό και αφορά τόσο σε αναβάθμιση των υπαρχόντων όσο και στο αίτημα της Άγκυρας για αγορά 40 νέων F-16 ενώ άλλοι ανέφεραν ότι το αίτημα της Τουρκίας αφορά την αναβάθμιση των F-16.

«Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση» ανέφεραν αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το σχετικό δημοσίευμα παραδεχόμενοι ωστόσο ότι υπάρχει γεγονός αφού υπάρχει εξέλιξη .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πάντως να δεχθεί σήμερα τα πυρά της αντιπολίτευσης στην Βουλή με την λογική ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να στείλει και άλλα όπλα στην Ουκρανία , την στιγμή που πουλούν αεροπλάνα στους Τούρκους με τα οποία οι γείτονες μας παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Επίσημα πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει υποβαθμίζει την όλη ιστορία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα δημοσίευμα, το οποίο θα μπορούσε να υποκρύπτει συμφέροντα που κινούνται σε αντίθεση κατεύθυνση από αυτά της χώρας μας .

Ακόμα επισημαίνουν ότι το υψηλό επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων φαίνεται τόσο στο περιεχόμενο της προς ψήφιση συμφωνίας όσο και στην διπλή πρόσκληση που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Νάνσι Πελόζι για ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου.

Στην σημερινή συνάντηση που θα έχει ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να βρεθεί μπροστά και σε άλλες εκπλήξεις ενώ θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Stret Journal, η πιθανή συμφωνία (ΗΠΑ –Τουρκίας ) θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, αναβαθμίζοντας σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam, μια πώληση που, εάν σε εκείνη συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η διοίκηση Μπάιντεν προέβη στο εν λόγω αίτημα στέλνοντας ανεπίσημη ειδοποίηση σε ηγέτες-κλεδί («key leaders») και στα δύο σώματα του Κογκρέσου: Βουλή και Γερουσία.

Εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, τότε η διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει βάσει νόμου να στείλει εν συνεχεία επίσημη ειδοποίηση για τη συμφωνία.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται στη δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Ανδρουλάκη – Βενιζέλου: Πρόσκληση στο Συνέδριο και συνάντηση την άλλη εβδομάδα

Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ζωντανό διάλογο με τους πολίτες»

Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: Να θυμίζουμε το εύρος του έργου μας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανικά, Μητσοτάκη – Μπάιντεν,amerikanika, mitsotaki – bainten